1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Fabia – sve što znamo o budućem modelu
Škoda Fabia – sve što znamo o budućem modelu
7

Škoda Fabia – sve što znamo o budućem modelu

2.31K
7
Podelite sa prijateljima:

Novi šef Škode, Tomas Šefer, naglasio je da će nadolazeća Fabia biti od ogromne važnosti za češki brend. 

Izgleda da borba u B segmentu nikad nije bila oštrija. Francuzi su zadali težak zadatak sa poslednjim iteracijama Clija i 208-ice, a tu je i nesvakidašnji Citroen C3. No, i drugi imaju šta da kažu, poput Opelove Corse, Ford Fieste, Toyote Yaris pa i sad već ostarelog VW Poloa. Dakle, konkurencija je veoma ozbiljna.

Nova generacija Škode Fabije stiže naredne godine. Jedna od najvećih novina biće prelazak na modernije MQB A0 platformu, koju inače već koriste bratski Polo i A1. Češka marka najavljuje da će buduća Fabia zadržati kvalitete koji su do sada krasili ovaj model, misleći pre svega na prostranost u kabini.

Kada smo već kod kabine, veruje se da će Škoda značajno unaprediti kvalitet upotrebljenih materijala u enterijeru. Osim toga, očekuje se i postavka naprednijeg informativno-zabavnog sistema. Kada je reč o dizajnu spoljašnjosti, teško je da će doći do drastičnih promena formi, a verovatno ćemo videti stilske odlike prenešene sa nekog od aktuelnih vozila iz Škodine game.

Škoda je odlučila da nova iteracija Fabije bude cenovno pristupačan model, stoga neće biti elektrifikacije. Četvrta generacija hečbeka iz B segmenta neće imati ni hibridne ni električne varijante. Bar ne u početku, jer je procena Škode da su ovi sistemi isuviše skupi i da značajno podižu cenu. Moguće je kasnije očekivati primenu sistema blagog hibrida.

Kako će izgledati paleta motora? Nju će isprva činiti samo trocilindarski benzinski agregati. Fabia se već oprostila od dizel pogonskih jedinica, tako da njih definitivno neće biti u ponudi. Neće biti ni hot heč izdanja, što dalje implicira da će se češki model osloniti na razne konfiguracije 1,0 TSI motora.

Šef proizvođača iz Mlade Boleslav već je potvrdio da će nova Fabia imati i karavansko izdanje. „Ne mogu da vam kažem mnogo o Fabiji Combi, ali mogu da potvrdim da izgleda predivno“, kazao je Tomas Šefer. Moguće je da će karavanska verzija biti rezervisana samo za određena evropska tržišta, odnosno da neće biti dostupna na čitavom kontinentu.

Što se tiče cena, Škoda nema nameru da pomera Fabiju ka nekim višim cenovnim klasama. Umesto toga, ona će ostati pristupačna, kao uvodni model u gamu češkog brenda. Očekuje se da nova generacija bude nešto skuplja u odnosu na odlazeći model.

AutoRepublika 

(2310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bilo bi lepo kada bi slabiji 1,0 TSI ubuduće bio opremljen sa 6MT (makar opciono), ali, to će teško da se desi, jer se 5MT nalazi i u Golfu.

s mile

Bilo bi lepo kada bi pala cena za TNG u TSI motore, pa da se počastim jednom TSI fabijom 😉

Dikh tu kava

„Kada smo već kod kabine, veruje se da će Škoda značajno unaprediti kvalitet upotrebljenih materijala u enterijeru.“

Bilo bi lepo samo da ga vrate na nivo Fabije 1.

s mile

dugo sam se družio sa MK I fabijom, ma nigde ni da krcne, jeste prosta bila, ali utegnuta do zadnjeg kilometra kod mene. Povremeno sam je davao mojim radnicima vozačima, uvek su se vraćali sa dobrim utiscima

Dikh tu kava

Могуће да сам више од 50 пута пријавио и испунио животну квоту, али ипак: купио 2008-ме Фабију Елеганс 1.4 16ве 2000-то годиште. Сва 4 подизача, радио који се аутоматски утиша кад се угаси, па не одлепиш кад га поново упалиш, 4 ербега, мењач „сан снова“, грејачи седишта и МЕКА ПЛАСТИКА.. И дан данас је ћале вози. Ако се апстрахује локање уља, вероватно један од најквалитетнијих Шкодиних модела у тој декади. Све Фабије после ње мирисале су на уштеду, јер се Ваген освестио.

s mile

koliko KS je ta verzija 16V….. 86ks ?

Izmenjeno 3 godine pre od strane s mile
Dikh tu kava

100