1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi šok za Jaguar Land Rover
Novi šok za Jaguar Land Rover

Novi šok za Jaguar Land Rover

1.39K
1
Podelite sa prijateljima:

Vremešni Range Rover Sport je najpopularniji model kompanije u januaru

Nakon obelodanjenih očajnih poslovnih rezultata za četvrto tromesečje, kompanija Jaguar Land Rover se suočava sa još jednim neprijatnim saznanjem koje otkrivaju analitički pregledi prodajnih rezultata marki koje su pod kontrolom entiteta, za prvi mesec ove godine.

Najpre da naznačimo da je rezultat poslovanja bio pozitivan samo u prvom kvartalu prethodne godine, a da je rukovodstvo kompanije pre nekoliko nedelja objavilo plan restrukturiranja koji predviđa različite modalitete za ostvarenje ušteda uz raskide ugovora o radu sa brojnim radnicima.

Land Rover

Zato je kao so na ranu primljena informacija da je tokom prošlog meseca najprodavaniji model kompanije bio onaj od koga se to najmanje očekivalo, Range Rover Sport, kao drugi najskuplji model u gami uz 7.122 isporuke, i rast prodaje od 31%. Range Rover Sport je u senci ostavio, po našoj slobodnoj proceni najlepši krosover u ponudi na evropskom kontinentu, Range Rover Velar (4.878 prodatih primeraka), kao i Land Rover Discovery koji je prodat u 6.064 primeraka, uz pad prodaje od 37,7%.

Za nas je veliko iznenađenje da je najveći SUV u ponudi marke, Range Rover, takođe uz rast prodaje od 60%, nadmašio Velar. Doduše, radi se samo o 77 isporučenih primeraka više, ali je podatak svejedno za nevericu.

Poput Land Rovera koji je na nivou cele game zabeležio januarski pad prodaje (-11,6%), isti trend su iskazali i rezultati prodaje Jaguara (-9%).

Jaguar

Sa izuzetkom e-krosovera I-Pace, koji već nekoliko meseci ostvaruje prodajne brojke (1.011 isporuka) koje se iskazuju u četiri cifre, što se može smatrati odličnim, ostali modeli iz game izazivaju tužne facijalne grimase kod čelnika kompanije.

Ukupno je tokom celog januara, na svetskom nivou, isporučeno samo 366 primeraka modela XJ, dok se prodaja modela XF više nego prepolovila, i zaustavila na cifri od 1.615 vozila. Nažalost, još jedan lepotan sa povišenom pozicijom sedenja, F-Pace je zabeležio pad prodaje od 28,8% (3.899 isporuka).

Omaleni krosover, E-Pace je imao dobar mesec uz rast prodaje do ukupno realizovanih 3.205 komada.

Što se tiče razloga koji su doveli kompaniju u ovu poziciju, navode se sledeći: pritisak usmeren ka rasprodaji zaliha odlazećeg modela Evoque, žustra konkurencija u kojoj se takmiči Discovery Sport, usporavanje tražnje na ključnim tržištima, trgovinske tenzije, kao i nezaobilazni pad prodaje dizela, na koji je kompanija oslonjena.

Beskrajno je interesantno primetiti da nijednom analitičaru nije palo na pamet da su možda prodajne cene vozila iz paleta marki pod kontrolom kompanije JLR, nekonkurentne, odnosno previsoke.

AutoRepublika

(1394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Možda je šok taj što vlasnici negoduju zbog velikog broja kvarova, posebno na 2.0 dizel motoru. Čuh neke glasine kako se u ovlašćenom servisu menjaju čitavi motori na LR u okviru garancije.