1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Mercedes utemeljio izgled jednog Rolls-Roycea?
Zanimljivost dana: Kako je Mercedes utemeljio izgled jednog Rolls-Roycea?

Zanimljivost dana: Kako je Mercedes utemeljio izgled jednog Rolls-Roycea?

3.65K
5
Podelite sa prijateljima:

Mercedes 300SEL 6.3 je jedna od najpoznatijih svetskih limuzina i nastao je u vremena kada porodični automobili još uvek nisu pružale moćne motore. Tokom šezdesetih godina prošlog veka je postojalo nepisano pravilo koje je glasilo da su performantni agregati rezervisani za sportske i veće automobile, ali ga je Mercedes prekršio tako što je moćni 6,3-litarski motor iz modela 600 ponudio u manjoj limuzini 300SEL.

Krajnji rezultat je svima poznat, pa sa 250 konjskih snaga i maksimalnih 510 Nm obrtnog momenta ispod haube, 300SEL 6.3 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 6,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 220 km/h.

To ne samo što je bio svetski rekord za neki serijski automobil sa četvoro vrata već i viša cifra od skupocenih sportista kao što su Porsche 911 i Jaguar E-Type. Mercedes je proizveo samo 6.526 jedinica u periodu od 1968. do 1972. godine.

Jedan od vlasnika je bio nepoznati bogataš iz Holandije, koji je zatražio od nemačke firme da mu proizvede specijalni primerak sa dvoje vrata, koji će biti jedinstven u svetu. Mercedes je takvu ponudu odbio pa se Holanđanin uputio u državu koja je do današnjeg dana najpoznatija po prelepom stilu. Naravno, reč je o Italiji gde nije postojala veća dizajnerska kuća od Pininfarine koja je sarađivala sa Ferrarijem, Lancijom i Alfom Romeo. Pininfarina je takođe imao iskustvo modifikovanja Mercedesovih modela, ali je uglavnom reč bila o manjim sportistima.

Sa mehaničke strane, 300SEL 6.3 se nije izmenio u većoj meri, ali sa stislke svakako jeste. Za početak, zadnja vrata su eliminisana, pa je ovaj kupe zapravo bio začetnik klase glomaznih kupea koje su popularizovali Rolls Royce i Bentley krajem sedamdesetih godina.

Prednji deo je manje ličio na automobil na kom je bio zasnovan, a više na jedan drugi, to jest na Mercedes W114. Krov je snižen za oko tri centrimetra, čime je Pininfarina pratio američki stil modifikovanja čuvenih „lead sled“ vozila iz četrdesetih godina prošlog veka.

Jednako dramatične izmene je pretrpeo i enterijer. Svaki deo metala je ručno razvijen i sklopljen, a eksperti smatraju da je vlasnik za ovo zadovoljstvo platio čak 50.000 američkih dolara, što u današnjoj računiti iznosi oko 335.000 najmanjih zelenih novčanica. Naravno, takvu sumu je Pininfarina naplatio samo za svoje usluge. Vlasnik je prvo morao da kupi 300SEL 6.3, a njegova cena je 1970. godine iznosila 14.530 dolara (današnjih 97.335 dolara).

Do današnjeg dana postoji nekoliko nedoumica. Jedna od njih je ona koja dovodi u pitanje iz koje je godine ovaj automobil. Neki izvori spominju 1969. godinu, a drugi godinu dana kasnije. Ono šta je sasvim sigurno je podatak da je Pininfarina uradio svoj deo posle 1970. godine. Zatim dolazimo i do enigme ko je zapravo bio prvi vlasnik.

Neke priče kažu da je to Fredi Hajniken, holandski biznismen čiji je deda osnovao isoimenu pivaru, ali je familija vlasnika Mercedesa to demantovala. Bilo kako bilo, automobil je opstao u vlasništvu prvog kupca devet godina, a kod drugog narednih trideset godina. Nijedan od njih nije želeo da se ime pročuje u javnost tako da detalje verovatno nikada nećemo saznati.

Danas se ovaj „specijalac“ nalazi u privatnim rukama, a na satu stoji cifri od nešto više od 70.000 kilometara. Vlasnik kaže da definitivno pokazuje godine, ali da nema nameru da ga restaurira pošto bi na taj način izgubio na originalnosti koju je Pininfarina pružio.

Za kraj moramo spomenuti i podatak da je ovaj automobil bio inspiracija za prvi fabrički luksuzni kupe sa astronomskom cenom. Reč je o modelu Rolls-Royce Camargue, koga ne samo što je dizajnirao Pininfarina, već je takođe pružao mnoge stilske linije sa 300SEL 6.3 iz naše priče.

Rolls-Royce Camargue

U „izložbeno-prodajnim salonima“ se pojavio 1975. godine i u to vreme je bio najskuplji automobil na svetu, a u narednih jedanaest godina samo 531 primerak će napustiti fabriku.

Zoran Tomasović

(3650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Po mom subjektivnom mišljenju oba su neopisivo ružna, bez zrna elegancije.Moram da priznam, ružnijeg Mercedesa i Rolsa nisam u životu vidio.

Yankee

Meni se licno Camargue uvek dopadao.

Stari Dejan

Meni se lično Camargue nikad nije dopadao

Meca

Hmm

Izmenjeno 3 godine pre od strane Meca
BB

„Vlasnik kaže da definitivno pokazuje godine, ali da nema nameru da ga restaurira pošto bi na taj način izgubio na originalnosti koju je Pininfarina pružio.“

Pa kako god ga restauriran, uvijek će biti originalan, jer je jedan jedini primjerak 😃