1. Home
  2. Vesti
  3. Prodali samo 1 primerak ove godine ali još uvek nisu proglasili obustavu proizvodnje
Prodali samo 1 primerak ove godine ali još uvek nisu proglasili obustavu proizvodnje

Prodali samo 1 primerak ove godine ali još uvek nisu proglasili obustavu proizvodnje

3.26K
4
Podelite sa prijateljima:

Jedan poznati proizvođač je tokom ove godine isporučio samo jedan primerak automobila koji je, čini se još poznatiji od same kompanije koja ga je sklopila. Kupoprodaja ovog četvorotočkaša se odigrala još u februaru, a novih isporuka da danas nije bilo. Uprkos tome što još uvek u 2019. godini, nije proizveden niti jedan primerak ovog vozila, proizvođač nije objavio prestanak proizvodnje.

Kompanija o kojoj je reč je Tata Motors, a automobil o kome pričamo je maleni i nekada najpristupačniji četvorotočkaš, Tata Nano. Dakle, indijska kompanija još uvek nije odlučila o budućnosti Nanoa, ali je naznačeno da će rukovodstvo “konstantno pratiti tražnju i spram toga upravljati sistemom zaliha i mogućnošću ponovnog pokretanja proizvodnje“.

Još jedan bitan momenat je vezan za dalju sudbinu mališana. U pitanju su ekološke norme. Naime, u Indiji od 1. aprila naredne godine na scenu stupaju emisioni standardi BS-VI koji su pandan Euro 6 normama, a Tata Nano, ovakav kakav je trenutno, nije u stanju da zadovolji striktne zahteve ekoloških normativa. Unaped znajući da su ekološke norme koje u Indiju dolaze s prolećem, nedostižne za model Nano, Tata Motors je obavestio javnost da nema planove koji bi podrazumevali dalje investicije u mališana.

Nano je premijeru doživeo u januaru 2008. godine na sajamskoj manifestaciji nazvanoj Auto Expo. Zamišljen je kao masovno sredstvo prevoza, ali mu je prodaja kroz godine u značajnoj meri opala. U periodu od januara do septembra 2018. godine, Tata Motors je proizveo ukupno 297 primeraka. Isporuke su u tom intervalu nadmašile proizvodna postignuća za dva vozila.

Međutim, Nano je proizvođaču donosio probleme od samog početka prodaje. Izvorno je bilo planirano da mali Nano silazi sa proizvodnih traka postrojenja lociranih u Singuru u Zapadnom Bengalu. Međutim, kompanija se tamo susrela sa intenzivnim političkim protestima seljaka koji su se protivili kupoprodaji zemljišta. Tata Motors je iz tog razloga bio prinuđen da izmesti proizvodnju u nove pogone koji su locirani u Sanandu, u provinciji Gujarat.

Poseban udarac za prodaju su predstavljali i slučajevi u kojima bi se Nano zapalio “sam od sebe”. Na sve to se nadovezala i očita greška kompanije, što su i sami zvaničnici priznali, a ona se tiče izbora promotivne poruke. Da li biste vi želeli da posedujete “najjeftiniji automobil na svetu”?

Vrlo brzo je to postao model koji je proizvođaču donosio samo gubitke, a po svemu sudeći, kraj je veoma blizu.

AutoRepublika

(3255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Auto je u startu bio nekvalitetan i što je još gore, nebezbijedan.Na kreš testovima, karoserija je se bukvalno raspadala.Trebali su Indijci da kupe koji Smart , rastave ga i sasijeku, da vide kako se pravi jaka i čvrsta karoserija u malim dimenzijama.Auto je trebao u startu da bude 10-15 cm širi(zbog stabilnosti) , motor umjesto 2 klipa i 600 cm3 je trebao da bude troklipni 900 cm3, gume 13 umjesto 12.Prednji A stubovi su trebali biti izvedeni kao kod Citroena Pikaso zbog bolje preglednosti a karoserija sa čvršćim čelicima kao kod pomenutog Smarta.Dobra ideja, jako loša realizacija.

Odesza

Tapkanje na mjestu!
Gore navedene osobine koje bi trebao imati opet bi poskupile proizvodnju,naposljetku i cijenu samog automobila!

BojanNeki

Taj „auto“ je previše ličio na auto ako mu je svrha bila, mislim, da konkuriše odnosno zameni rikše. Očigledno da Indijci to nisu prihvatili kao rešenje a prizvođač prevideo da su u kategoriji automobila pa da moraju ili da će morati da zadovolje ekološke, bezbednosne standarde i kojekakve zakone.

Yankee

Pisao ssm jos prosle godine razloge zasto nije uspeo.

https://autorepublika.com/2018/07/17/analiza-kraj-za-tata-nano/