1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Tragamo za idealnim kandidatom za spajanje s Teslom
Analiza: Tragamo za idealnim kandidatom za spajanje s Teslom

Analiza: Tragamo za idealnim kandidatom za spajanje s Teslom

419
15
Podelite sa prijateljima:

Ilon Mask se retko suzdržava kada (ne) treba da iznese svoje mišljenje i uputi reči kritike na račun drugih proizvođača automobila. Nisu retke situacije u kojima se konfrontirao sa Fordom, General Motorsom ili Volkswagenom. Međutim, to nikako ne znači da se među njima ne bi mogla uspostaviti dubinska niti započeti konstruktivna saradnja. To pre neki dan u Berlinu reče i sam Mask, kada je istovremeno izjavio i da Tesla neće na silu preuzimati druge, tradicionalne konstruktore.

„Ako bi mi neko prišao i kazao da smatra da bi bila dobra ideja da se uortačimo, onda bismo svakako pristupili ozbiljnijim razgovorima i razmotrili situaciju,“ izjavio je on pre par dana.

Nemački Business Insider je razgovorao sa dva automobilska stručnjaka koja su iznela svoje predloge i zaključili ko bi bio idealan „životni saputnik“ američkog proizvođača električnih automobila. Pa da vidimo šta se, u najkraćim crtama, mota po glavi tim ekspertima.

Ko se bije taj se voli – Ford

Na prvom mestu to je kompanija Ford s kojom je Mask imao česte sukobe na društvenim mrežama. Dakle, drugi američki proizvođač automobila koji se nameće kao idealan partner za spajanje s Teslom jeste Ford. To je kompanija koja bi mogla da omogući Tesli brzi pristup znanju iz oblasti organizacije same proizvodnje, što je krucijalni problem konstruktora iz Kalifornije već duži niz godina.

Ovo mišljenje je izneo Džin Munster, partner u investicionoj kompaniji Loup Ventures. Međutim, ta argumentacija deluje pomalo tanko jer, iako Tesla zaista muku muči s organizacijom proizvodnje i posebno s funkcijom kontrole kvaliteta, skoro svaki etablirani proizvođač bi, zbog enromnog iskustva, ovde mogao da „uskoči“ i pomogne Maskovoj družini da se sabere malo, i napravi ozbiljan iskorak.

Na istim talasnim dužinama – General Motors

Kao što zaključismo i malopređašnji pasus. General Motors bi takođe mogao da pruži Tesli nužno znanje i iskustvo iz oblasti montaže automobila i finalnih provera pre nego što četvorotočkaši napuste fabrički krug, gde se Tesla pokazao kao „retrogradni Merkur“. Isti stručnjak je tipovao i na Ford.

Međutim, za razliku od Forda, rukovodstvo General Motorsa je u nedavnoj prošlosti shvatilo sav značaj dolazećeg trenda elektrifikacije i postavilo veoma ambiciozne ciljeve koji forsiraju koncept elektromobilnosti. Naime, General Motors sprovodi jednu od najambicioznijih strategija razvoja električnih vozila u celoj automobilskoj industriji. Plan je da do kraja 2025. godine, američki gigant uloži čak 27 milijardi dolara u razvoj tehnologije, što bi prema očekivanjima konstruktora trebalo da ishoduje u prezentaciji čak 30 novih baterijskih vozila.

Tu je možda i jedan irelevantan detalj, ali emocije čak i u poslu umeju da budu presudne kod odlučivanja. Naime, Ilon Mask je svojevremeno izjavio da je upravo propast prvog modernog električnog automobila koji je proizveo General Motors bila glavna inspiracija da osnuje kompaniju Tesla. Imamo divan članak o tom elektromobilu s oznakama General Motorsa. Jedan klik i vaš je.

Kineska replika Tesle – Nio

Sećam se da smo prethodne godine, pa i godina, pisali o nestabilnoj finansijskoj poziciji kineske kompanije Nio. Problemi su obeležili čak i početak ove godine, što je još dodatno pojačano ovim nesrećnim virusom koji hara planetom i danas, žešće nego u prvom naletu.

Prema analizama poznavalaca prilika kod kineskog proizvođača električnih automobila, Nio je mogao da preboli konstantan deficit gotovine samo kroz golemu finansijsku injekciju od strane države, s obzirom da inicijalna ponuda akcija nije dala odgovarajuće rezultate.

Nio je ponovo profitabilan a pakt s Teslom bi ojačao poziciju kompanija sličnog imidža, pa čini se i sudbine, posebno na najvećem svetskom automobilskom tržištu. Čini se da bi taj „merdžer“ doneo neprikosnovenog lidera u oblasti elektromobilnosti i zbog toga što je Amerika (kao postojbina kompanije Tesla), drugo najveće globalno tržište automobila.

Nio ES6

Ipak, ne treba smetnuti s uma da bi ovakav savez došao u trenutku veoma delikatne političke situacije i borbe za prevlast uticaja u svetu, koji se rasplamsao između dve najveće sile.

I posle Gona, Gon! Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa

Uz Toyotu i Volkswagen, Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa je bila jedan od tri najveća svetska proizvođača automobila. Ali, dok bi ideja o spajanju Tesle sa Volkswagenom i Toyotom bila totalno apsurdna, mogućnost ulaska u pomenutu alijansu imala bi smisla, posebno nakon slabljenja moći velikog trans-atlantskog saveza usled skandala s nezasitim Karlosom Gonom.

Po mišljenju analitičara zaposlenog u organizaciji iSeeCars, a koji se odaziva na ime Karl Brauer, Ilon Mask se svojom berlinskom izjavom poneo kao u onoj narodnoj, „kad kuja podigne rep…“. Uz prikazanu diskretnu želju za spajanjem, on je otkrio i sopstvenu nesigurnost da će uspeti da od Tesle načini globalnog igrača, naravno bez pomoći nekog od ogromnih sistema kakav jeste današnji galsko-samurajski savez.

Samo da nam Mask ne odvede i Pericu Rajkovića

Bilo kako bilo, sve tri marke iz alijanse su već demonstrirale svoju volju za spajanjem, a Tesla bi u tom slučaju dobio mnogo bolji pristup globalnim tržištima nego što to može da izbori u sopstvenoj režiji.

Brauer se poverio redakciji Business Insidera, sledećim rečima: „Ovaj potencijalni ortakluk mi deluje nekako najubedljivije“.

Zaključak

Svako ima neku svoju logiku i neki svoj osećaj. Tako su neke druge globalno priznate redakcije i stručnjaci tipovali baš na VW, na primer.

Međutim, proces analiziranja mogućnosti, prednosti i nedostataka koje donosi spajanje dve kompanije, pa čak i kada su one angažovane u mnogo manje kompleksnim oblastima, složen je i dugotrajan proces, koji je pride i multidisciplinaran. Baš zato, tekstove ovog tipa, pre svega treba shvatiti kao razbibrigu, a ne kao plod nekog ozbiljnijeg promišljanja.

AutoRepublika

 

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Lopov je taj Mask, ne damo našeg Peru! 😀

BB

Pošto su srpski geni utkani u samo ime (i tehnologiju) njegove kompanije, ne bi me čudilo da i Pekija uvuče u sistem. 😀

J4ZZ3R

Sami?

BojanNeki

Gledao sam video a i čitao neke druge analize gde predviđaju moguće preuzimanje ili spajanje sa ni manje ni više Daimlerom. Te i objašnjenja zašto druge (neke i iz teksta) kompanije nisu u opticaju i šta bi to Ilon dobio spomenutim.
Ono što napominju da podizanjem vrednosti Tesle na preko 1000 milijardi (bilion), a sada je 600 milijardi, Ilon može da kupi Benz bez ikoga da mora da pita.

Yankee

Sa Daimlerom niko nije dobro prosao.

BojanNeki

U slučaju da je preuzimanje „bez pitanja“ onda nije partnerstvo nego je Dajmler njegov.

Dr. Miloš

Niko pametan se neće udružiti, samo ko propada ili je veći prevarant od Maska.
Akcije Tesla kompanije su otišle u nebo u zadnjih par godina, uglavnom nezasluženo. Do skoro su pokrivali minus zbog malog broja proizvedenih automobila, a možda i dalje to rade. Visokom cenom svojih akcija mogu izdejstvovati mnogo veći udeo u toj budućoj firmi, pa i preuzeti je potpuno.
Ne mislim da ne vredi Tesla, ali ni blizu nije po imidžu po kojem sebe predstavlja.

s mile

Musk je po meni odličan biznismen, i dobro barata sa akcijama, povremno padnu, ali najčešće rastu. Raznim izjavama ih je kratkotrajno obarao, i verujem tada kupovao. Kao što si rekao, vrednost akcija je sada na nekom maksimumu, i vremenom će padati jer ostali proizvođači debelo ulažu u EV. Ako se neko uortaći sa Muskom, to će biti iz Američkih proizvođača.

BojanNeki

Vrlo je moguće da bez problema Tesla ide na milijardu vrednosti, odnosno akcije na skoro x2, u sledeće dve, tri, najviše 5 godina.

BojanNeki

A kako je popularno i kako sada skaču vrednosti akcija može da se desi i vrlo uskoro.

Dejan

Da sam na njegovom mestu zvao bih Carlosa Ghosna na razgovor …

don

Pera?Nas Fadil? prohujao s m(M)askom 🙂
P.S. sto volim ove dvosmislice 😀

BojanNeki

Davno su obe kompanije prodale akcije Tesle.

BojanNeki

Zanimljivo je da je Dajmler zadržao deonice Tesle (10%) one bi danas vredele ~60 milijardi, a sam Dajmler trenutno vredi 75 milijardi.