1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Invazija Kineza na Brazil, dođite u Kragujevac!
Invazija Kineza na Brazil, dođite u Kragujevac!

Invazija Kineza na Brazil, dođite u Kragujevac!

555
5
Podelite sa prijateljima:

Naravno, pričamo o invaziji proizvođača automobila iz Kine na tržište Brazila. Glavni akter priče je kompanija Great Wall iz koje smo pre par dana čuli najavu masivne investicije u Brazil gde Azijati već kontrolišu jednu fabriku, onu koja je ranije bila u posedu Mercedesa. Ideja je da Great Wall u bliskoj budućnosti lansira deset novih elektrifikovanih automobila, počev već od sledeće godine. Za realizaciju zamisli je opredeljen budžet od 1,16 milijardi evra.

Glavni ožalošćeni ovakvim razvojem događaja su španska vlada kao i lokalna samouprava Katalonije. Podsetićemo da su nedavno bili aktuelni pregovori dve strane o tome da kineski Great Wall Motor Co. Ltd. preuzme jednu fabriku u Kataloniji, ali izgleda da azijski preduzetnici tu ponudu nisu smatrali dovoljno dobrom, a ni sam kompleks nije bio u liniji s njihovim planovima, jer je proizvodni kapacitet bio nedovoljan.

I tako dok čekamo da vidimo kako će se Great Wall organizovati za nastup na evropskom tržištu, sva pažnja vezana za ovu firmu se preusmerava na Latinsku Ameriku, odnosno konkretno na Brazil. Savezna jedinica Brazila, veliki Rio de Žaneiro očekuje investiciju od 10 milijardi reala, što je prevedeno u evre, tačno onoliko koliko smo naveli u uvodnom pasusu.

Navedena suma će biti razasuta kroz narednu deceniju i trebalo bi da obezbedi značajno učešće ovog proizvođača na braziskoj teritoriji. Brojne su prednosti ovakve strategije koja podrazumeva lokalno organizovanu proizvodnju, što posebno dobija na značaju imajući u vidu osobenosti južnoameričkog tržišta i subvencije za domaću industriju spram jakih carina za uvozne proizvode. Kao što rekosmo i Mercedes-Benz je pokušao s istim pristupom.

Kinezi veruju da će im uložena suma omogućiti ponudu desetak novih modela na ovom južnoameričkom tržištu tokom naredne tri godine, s tim da će svi biti elektrifikovani. Stoga, ovde pričamo o hibridima i čisto električnim modifikacijama. Njih četiri će biti čisto električni, dok će ostalih šest biti hibridi. Ipak, ne znamo koji tip hibridnog pogonskog sklopa će biti upotrebljen.

Pored toga što će Brazilcima, već naviklim na alternativna pogonska goriva, doduše „malo“ drugačijeg profila, ponuditi nekonkvencionalno pokretana vozila, najavljena su i druga egzotična i napredna tehnološka rešenja, poput usluga konektivnosti unutar 5G mreže i raznih sistema pomoći vozaču.

Latinoamerička klijentela i nije baš navikla na pristup u kom im proizvođači nude poslednju reč tehnike, već su se stvari odvijale naopakim putem, i Brazilci su mogli da uživaju samo u prevaziđenim tehnologijama, s obzirom da nisu moćno tržište u smislu platežne moći kupaca. Great Wall će pokušati da dopre do srca i novčanika Brazilaca na potpuno suprotan način, iako se ne mogu pohvaliti poznavanjem istog iz bliza. Ipak, u prednosti su jer će imati lokalno organizovanu savremenu manufakturu.

A kako misle Kinezi da plasiraju tako velik broj modela u tako kratkom roku? Pa pored otvorene mogućnosti uvoza, imaju na raspolaganju i gore prikazanu fabriku u Irasemapolisu, a nju su kupili prošle godine od pomenutog Daimlera, koji uzgred budi rečeno u utorak menja ime u Mercedes-Benz, nakon što se odvojila divizija za proizvodnju kamiona i autobusa. Pet godina je trajala brazilska avantura Mercedesa, a okončali su je Kinezi. Cela transakcija kupoprodaje je zvanično okončana u nedelji za nama.

Mercedes je u decembru 2020. godine obustavio proizvodnju vozila u Brazilu, dok je glavni razlog pronađen u tome što nije bilo racionalno sklapati vozila u tako skromnim kontingentima, Okrenuli su se proizvodnji, tačnije sklapanju delimično kompletiranih vozila C klase i onih sa oznakom GLA, poslatih iz Evrope.

Great Wall će imati na raspolaganju ogromnu parcelu zemlje koja je površine 1,2 miliona metara kvadratnih i fabriku proizvodnih kapaciteta od stotinak hiljada vozila godišnje, što će biti dostignuto onda kada se završi prepravka postrojenja. Kineski proizođač se nada da će dovesti fabriku u radni status u drugoj polovini naredne godine. Tada će tu raditi dve hiljade ljudi, odnosno mnogo više od Mercedesovih iz najboljih dana.

Što se tiče evropskog tržišta, priča iz Južne Amerike nema direktne veze, ali je zaista prilično kratko vremena prošlo od iskazanog interesovanja za fabriku u Barseloni u odnosu na ovo osvajanje Brazila. Svega trinaest meseci deli dva događaja…

Za razliku od doba kada je Daimler sklapao vozila u Brazilu, sve će se uskoro promeniti. Dok su Nemci priču postavljali tako da u centru ideje bude „šrafciger“, Kinezi nameravaju da udvostruče proizvodne kapacitete, ulože u istraživačko-razvojni centar i tehnološke kompanije, kao i da unaprede logističku podršku. Jasna je razlika u trudu između Kineza i Nemaca koji se nisu ni potrudili da uvedu ikakve inovacije u poslovanju u ovoj južnoameričkoj državi.

Kako bilo, Great Wallu je Kina „mala“ pa planira da se proširi i na druga tržišta, pri čemu u prvom redu pišemo o Evropi i Južnoj Americi. Nakon neuspešnih pregovora sa Špancima, očekujemo da izaberu neku drugu proizvodnu lokaciju sa znatno većim kapacitetom od „katalonskih“ sto hiljada vozila. Biće im potrebno da kupe kompleks s tri puta većim proizvodnim mogućnostima i slobodnom carinskom zonom…

Zvuče kao poručeni za Kragujevac koji je, doduše udat, ali brak zbog impotencije partnera ne konzumira!

AutoRepublika

(555)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

👍

Matija

Kao sto sam vec nekoliko puta u raznim komentarma rekao, Kinezi misle veoma fleksibilno i reaguju veoma brzo! Kada sam govorio o reanimaciji naseg Yuga, Dejan i ja smo upravo racunali na ekspanziju Kineza na EU trziste. Cilj je da se jedna od njihovih platformi „ukrasi“ karoserijom u obliku Yuga. Ono sto je vazno, to je da kineski automobili vec odavno nisu „bofl“! EU i japanski strucnjaci su zapanjeni technologijom i znanjem Kineza, koji sve to jos nude po nedostizno pristupacnoj ceni!

Balkanboj

Ja sam jako zadovoljan kvalitetom kineskih uređaja marke Ćomi i Havaji (Xiaomi i Huawei). Konkretno smartphone i smartwatch. Nisam imao prilike da uživo vidim neki od automobila, verujem da su dostigli kvalitet južno korejskih brendova. Dizajn je već stvar ukusa, meni je to i dalje kič.

Ali, sve je to džaba kada imamo braću i kumove što vode državu. Nema tu sreće.

Matija

Kina je vec puno investirala u Srbiju i te investicije ce se nastaviti. Glavni cilj im je da povezu luku Bar sa Beogradom, cime otvaraju sebi kopneni put prema EU. Predpostavljam da je u Srbiji poznat kineski projekat „put svile“ – cilj Kine je da sa Evropom i svim usputnim zemljama ima kopnenu vezu. Ova projekat je dobio naziv po putu kojim su pre 2000 godina isli karavani sa kineskom i evropskom robom. U EU je ovaj projekat shvacen kao pokusaj da Kina svojim prizvodima osvoji EU trziste. O ovom projektu u EU se govori na svim medijima i svakodnevno!… Pročitaj više »

DOLF

Ti se zajebavaš ili šta već? Kinezi su kupili luku Pirej i samim tim imaju ulaznicu u EU, a glavni partner im je zvanično Nemačka u EU. Ili si bot ili slabo pratiš dešavanja iz sveta ili selektivno usvajaš informacije koje ti odgovaraju.