1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud smatra da se ne može izreći zabrana vožnje bicikla zbog alkohola
Nemački sud smatra da se ne može izreći zabrana vožnje bicikla zbog alkohola

Nemački sud smatra da se ne može izreći zabrana vožnje bicikla zbog alkohola

396
6
Podelite sa prijateljima:

Čovek kog je uhvatila policija sa 2,88 promila alkohola u krvi je kroz nemački pravosudni sistem isposlovao presudu prema kojoj organi reda nemaju prava da mu uskrate mogućnost vožnje bicikla, iako u sudskom postupku nije dostavio relevantno mišljenje veštaka koje bi potvrdilo da je on sposoban da nastavi s upotrebom bicikla.

U postizanju ovakvog ishoda, svakako mu je pomoglo i to što je prekršaj načinjen davnih dana, pa je istekao i zakonski rok za sprovođenje kriminalne istrage. To u prevodu znači da vlasti nisu mogle da zabranu vožnje bicikla utemelje nikako bez mišljenja sudskog veštaka. Ujedno, tako i glasi presuda Saveznog administrativnog suda iz Lajpciga, koja je postala javna ranije danas. Na ovaj način, i ta viša sudska instanca je potvrdila presudu Apelacionog (drugostepenog) suda.

Inače, čovek je pijan seo na biciklističko sedlo u junu 2013. godine. Okružni sud grada Minhena ga je kaznio novčano i zahtevao mišljenje sudskog veštaka s licencom iz oblasti medicinske psihologije. Tako bi se razjasnilo da li je biciklista ozbiljnije sklon alkoholu, što bi ga moglo dovesti opet u situaciju da pijan sedne na bicikl, ili još gore u automobil. Pošto traženi izveštaj nije dostavio ni do maja maja 2017. godine, njegova vozačka dozvola je povučena, uz dodatnu zabranu upravljanja vozilima za koja se dozvola čak ni ne zahteva, pri čemu je u tu zabranu očigledno uključen i bicikl.

S druge strane, oštećeni je tužio minhenski Administrativni sud, koji je izdao takvo rešenje. Sve što je od više sudske instance tražio nesrećni ljubitelj dobre kapljice i dvotočkaša na manuelni pogon, bilo je da mu se omogući vožnja prevoznih sredstava za čije se korišćenje ne zahteva posedovanje validne vozačke dozvole.

Sud se saglasio s njegovim zahtevom i ukinuo zabranu jer je u vreme poslednjeg saslušanja njegov prekršaj morao biti obrisan iz Registra sposobnosti za vožnju, koji se inače vodi u Flensburgu. Pride je nedostajalo i mišljenje sudskog veštaka.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, koliko sam puta na neka večernja poslovna druženja i zabave znao otići bajsom … Baš zbog alkohola, jer kod nas bicikliste ne kontroliše niko, u smislu „duvanja“ … Sećam se, jednom se vraćam bajsom oko 2-3 ujutro sa „partija“ i policija napravila „barikadu“. Niko nije prošao kolima, a da vozač nije „dunuo“. Samo ja prodjoh, a još mi se policajac kulturno sklonio sa „barikade“ da prodjem. Bi mi smešno, a i tužno istovremeno.

Rade
moron

Tako nekako.

Vla-do

Ne znam kad si to išao. Ali kod mene i u mestima naokolo, biciklisti duvaju redovno već nekoliko godina. Čak imaju i redovne akcije policiije za to. 😉

moron

Ovo se desilo pre 2-3 godine.

S mile

Dok god vozis pravolinijski… Nisi sumnjiv…