1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes CLS od sada i sa 1,5-litarskim agregatom
Mercedes CLS od sada i sa 1,5-litarskim agregatom
14

Mercedes CLS od sada i sa 1,5-litarskim agregatom

3.91K
14
Podelite sa prijateljima:

Downsizing je dobio još jednu žrtvu, i to čuveni Mercedesov CLS. 

CLS je praktično osnivač jedne čitave nove klase – velikih kupea sa četvoro vrata, i kao takav postao je veoma popularan širom sveta, a naročito među Kinezima, koji očito imaju nešto drugačije zahteve od ostatka kupaca. Naime, u Kini je dvostruko veći porez za vozila koja poseduju motore veće radne zapremine od 1,5 litara, te je nemačka marka očigledno vođena tom logikom izabrala agregat za tamošnji CLS.

Dakle, Mercedes je odlučio da ponudi novi agregat za tamošnje tržište, pa će CLS biti dostupan i sa 1,5-litarskom turbo benzinskom jedinicom, istom onom koja se u Evropi ugrađuje u C klasu. Tako opremljen švapski predstavnik premijum D segmenta nosi oznaku C200. Motor je „dobijen“ na način što je praktično redukovana zapremina agregata označenog s M264, pa je tako sa 1.991 kubnog centimetra pala na svega 1.497 „kubika“.

U Kini će CLS sa ovom pogonskom jedinicom biti obeležavan sa CLS260. Agregat isporučuje 184 konjskih snaga i 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što na papiru ne izgleda malo. Pomenuti motori potpomognut je sistemom blagog hibrida koji pomaže pri naglim ubrzanjima, kao i kod funkcionisanja start-stop sistema.

Što se tiče performansi, Mercedes ističe da ovako opremljen CLS može obaviti sprint iz mirovanja do „stotke“ za 8,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h, što je teško za poverovati u slučaju tako glomaznog četvorotočkaša o kom izveštavamo u ovoj vesti, sve i uz saznanje da 48V sistem lakog hibrida (EQ Boost) dodaje 14 konjskih snaga uz 150 njutn metara.

CLS260 će se kao i ostali primerci ovog modela proizvoditi u fabrici u Zindelfingenu u Nemačkoj. Za sada će biti dostupan samo u Kini, no nema sumnje pokaže li se zainteresovanost i u Evropi, da će ga Mercedes plasirati na ovdašnje tržište.

Cena za bazni model CLS260 u Kini je oko 81.000 američkih dolara. Za kraj još da dodamo da je cena modela CLS300 za 9 hiljada zelenih novčanica viša od baznog varijateta, a da li je to adekvatna protivvrednost za dvolitarski umesto najmanjeg turbo benzinskog agregata, prosudite sami.

AutoRepublika 

(3912)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovo zvuči kao loša šala! Verujem da će se točak (felna, guma i senzor pritiska) za njega u salonima Mercedesa prodavati po višoj ceni od 2 hiljade evra po komadu. Dakle, ne po kompletu točkova, već po komadu. Za ceo automobil će verovatno tražiti 8.000+ evra za zimski komplet točkova, a ugrađjuju ovakav motor…

igi

u Kini je značajno veći porez za vozila koja poseduju motore veće radne zapremine od 1,5 litara – u pitanju je dakle samo nemački pragmatizam, nikakva blasfemija.
Da je na primer u Kini preskupa registracija motora preko 2.0 litara kao kod nas, svi bi prilagodili svoje motore toj kubikaži.

Zoca

A mi. cemo porez prepisati od Kineskog „brata“.Pa sada preko 1.5 oshini!

Hajlender

Jel ovo Renault-ov motor 1,5 što se ugrađuje u a i b klasu?

igi

Nije, piše detaljno u tekstu.

Hajlender

U pravu si, kad sam pročitao da 1,5d ide u ovaj avion mozak mi je tilto

Balkanboj

https://www.autoweek.com/news/a1839261/bmw-7-series-gets-four-cylinder-power-first-time-ever/

Bmw je slično uradio sa serijom 7, jbga, ako je „debadged“ zna li ko da je motor od samo 2 litra u sedmici??

Zvezdan Božinović

da, da, S klasa takođe koristi dvolitarski motor.

Balkanboj

@Zvezdane, nisam spazio tog … Vidim da ima ispomoć (na struju) a čini mi se da je bavarian čist benzin. U svakom slučaju dokaz da mala pakovanja imaju dovoljno snage.

D_C

Nista novo… Proizvodjaci su osamdesetih i pocetkom devedesetih godina imali specijalne verzije motora za Italiju koja je kao danas Srbija, zesce kaznjavala sve preko 2000 kubika. BMW E30 320is umesto M3, Alfa Romeo 164 sa 2.0l V6, Maserati Biturbo sa 2.0 V6 biturbo umesto 2.5l itd.

moron

Ako je sada sa 3 cilindra, bar će imati lep zvuk. Ali, ne slažu se zapremine ( Motor je “dobijen” tako što je praktično odstranjen jedan cilindar s agregata označenog s M264, pa je tako zapremina pala s 1.991 kubnog centimetra na 1.497 “kubika”. )

Zvezdan Božinović

U pravu si, četovorocilindarski motor redukovane zapremine je u pitanju, moja greška. Izvinjavam se svima!

moron

Izvini i Ti ako sam ja moje logičke dileme izneo na stilski neprimeren način 🙂

Goran Jurković

Da su stavili puni hibrid ili čak možda plugin hibrid to bi imalo smisla sa malim motorom