1. Home
  2. Vesti
  3. Problem ekspanzije: Automobili sve veći, a parking mesta istih dimenzija
Problem ekspanzije: Automobili sve veći, a parking mesta istih dimenzija
13

Problem ekspanzije: Automobili sve veći, a parking mesta istih dimenzija

614
13
Podelite sa prijateljima:

Da li ste i vi sa vašim automobilom u stalnim problemima pri parkiranju na uskim gradskim parking prostorima? 

Problem nije samo sa javnim parking mestima, čini se da je još veći u javnim garažama, jer su neke od njih u Beogradu toliko loše rešene po pitanju parkinga, da su neka mesta uz samu levu ili desnu ivicu objekta gotovo potpuno neiskoristiva, sem za manja vozila iz B ili A segmenta.

Dakle, u prethodnih nekoliko decenija svedoci smo konstantnog rasta automobila. Prava je retkost čuti da je pri smeni generacija kod nekog modela došlo do skraćivanja ukupne dužine vozila. Za to vreme, parking mesta ostala su manje-više istih dimenzija…

U istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, ukazuje se na isti problem kao i u srpskoj prestonici sa parking mestima. Em ih ima nedovoljno, em nisu ni dovoljno prostrana… Za drugi deo kao krivci se navode čelnici automobilske industrije koji insistiraju na uvećanju vozila, kao nekakvog vida napretka određenog modela.

Tako je ova studija ukazala da je Mini porastao 55% u odnosu na svog rođaka iz prošlosti, da je Fiat 500 veći za 47%, a da je VW Golf uvećao svoje dimenzije za 28%. Istraživanje dalje ukazuje na to da je prosečna masa kompaktnog automobila 1990. godine bila za 225 kg manja nego danas. Došlo je i do drastičnog uvećanja međuosovinskog razmaka koji se za 30 godina povećao u proseku za 16,2 cm!

Jasno je da ovakav trend nije moguće da se još dugo nastavi. Ovde bi na scenu trebalo da stupi elektrifikacija. Električni automobili imaju mnogo manje pokretnih delova od tradicionalnih modela, stoga im nije neophodna velika odnosno dugačka hauba. Tako se poređenjem dimenzija EV i SUS automobila koji su iste klase može videti da je električni automobil daleko prostraniji u kabini, pre svega jer nema veliki broj komponenti ispod haube, a same baterije su smeštene u podu.

Stoga bi sa ofanzivom električnih modela trebalo očekivati da se ovakav rast vozila zaustavi, jer više nije neophodan zarad nekakvog lažnog dokazivanja napretka. Automobili koji koriste za pogon električnu energiju dokazivaće se na drugim poljima, poput autonomije kretanja i tehnologije…

AutoRepublika 

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Pa i sve se više prodaju SUV vozila koja su veća, otkud i skučenost. Dužina i nije toliki problem koliko širina, neretko se se i pored propisno parkiranog SUV-a teško izvlačim iz svog takođe propisno parkiranog auta. A opet, da se crtaju šira polja – smanjiće se količina parking prostora. Tako da da, rešenje je u smanjenju spoljnih gabarita uz iste ili čak veće unutrašnje.

moron

Kako da uz smanjenje spoljnih gabarita ( konkretno, širine), povećaš unutrašnje dimenzije ( širinu u zoni ramena i zoni kukova )? Kada je u pitanju prevoz 4 osobe u kolima, smestićeš ti njihova ramena lako i u kola široka (bez retrovizora) 175 ili 180 cm (a o onim od 185 cm da i ne govorim ). Ali, kada pozadi treba da ti sedne troje, uočljiva je razlika da li su kola 180 ili 185 cm. A tih 180 i 185 cm mogu da ti budu razlika nekog HB-a i karavana C segmenta i SUV-a C segmenta (npr. corolla i RAV).… Pročitaj više »

BB

Kako u manjim avionima sjede? Cessna 172 je široka unutra 100 cm, a Cirrus SR22 ima „raskošnih“ 120cm…

Joseph

Crte parkirnih mjesta su okvirna ali ne morate parkirati unutar njih ako imate mjesta ili lijevo, dužina je često problem i to mogu potvrditi iako vozim kompakta. Ako plaćate parkirno mjesto to je problem.

sami

Jednostavno treba zabraniti parking na pojedinim lokacijama za ove sa kamiončićima SUV sranjima i sl pa kad dođu do grada neka parkiraju na periferiji pa onda taksijem ili sa GSP. Zašto bi se nekom dalo da zakrčuje gradove? Pa što nisu kupili BUS pa da ga parkiraju. I pri registraciji dobro ih kontra subvencionisati sa jedno 1000 evra.

Don

Slažem se!i odmah si riješio problem zagađivanja ako je isti uopšte i postojao. Čim je suv, odmah aut, da vidim Musu kako pješaci , neprocjenjivo.😂😘 Šta će im parking mjesta 4.4 m je mali gradski auto,a jedan x7 neznatno duži , je malo veći gradski auto..

moron

Pa, već obična oktavija (ne karavanska) je i duža i šira od npr, aktuelnog subaru forestera. Njoj dakle treba veće parking mesto …

sami

Širina je najbitnija za parkiranje, sve preko 2m širine proterati ili gadno oporezovati, kao one preko 4,6m dužine. a manje od 3,6 dužine dati za džabe parkiranje i jeftinu regiatraciju. I rešen problem gužve i kaosa

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
moron

Onda je Škoda Scala gornja granica „bahatosti“, jer sa retrovizorima ima 199 cm širine.

sami

2m bez retrovizora oni se sklapaju

moron

Pa, onda je dobro, jer je npr. i audi Q7 ispod 2 metra širine (bez retrovizora) 😊

sami

jeste ja se zaneo 2m sa ogledalima ili 1,8 klasik širina, mozda 1,85 je neka sirina c segmenta i to je max

moron

Sve ok.