1. Home
  2. Vesti
  3. Šta (može da) vozi lider Severne Koreje?
Šta (može da) vozi lider Severne Koreje?
8

Šta (može da) vozi lider Severne Koreje?

2.25K
8
Podelite sa prijateljima:

Nismo sami na svetu koji imaju jedinstvenog demokratu na čelu svega u državi. Ovaj članak je o Kim Džong Unu, velikom vođi mučnog naroda Severne Koreje i njegovom voznom parku.

Osnovno pitanje na koje brojne bezbednosne agencije širom sveta pokušavaju da nađu verodostojan odgovor, a čini se isto tako i globalni mediji, jeste da li je vladar uopšte još uvek među živima. Spekulacije o njegovoj navodnoj smrti su se pojavile nakon što Kim Džong Un nije viđen u javnosti duže od dve nedelje, a pored načina na koji je eventualno skončao, licitira se i s tim ko bi mogao biti njegov naslednik, pa se tako pominje i njegova sestra.

Čitali smo da je u vegetativnom stanju, da je smrtno povređen tokom vojne vežbe, da je “preživeo” srčani udar, a da ga je operisao isprepadani doktor koji baš i nije pogodio gde treba da stavi stent.

Ono što u ovom trenutku zasigurno znamo jeste to da je lider iz Pjongjanga totalni zaljubljenik u automobile, i za razliku od evropskih kolega, niti jednom se nije pohvalio skromnošću i posedovanjem Škode Octavije iz 2006. Neki drugi četvorotočkaši su u Kimovoj garaži.

Zvanično prevozno sredstvo lidera Severne Kerije je Mercedes-Benz S600 Pullman Guard. To je blindirana limuzina koja ispunjava zaštitne standarde B7. Iz samog Daimlera su izjavili da nemaju ideju kako je njihov proizvod dopremljen u ekonomiju pod svetskim ekonomskim sankcijama, koje očigledno ne nanose štetu onome protiv koga su navodno usmerene, a što pokazuje i ovaj teški sedan koji pokreće V12 motor zapremine 5,5 litara. O nekim teorijama senzacionalnog logističkog poduhvata isporuke ovog Mercedesa smo pisali ranije.

Kim Džong Un je nasledio celu kolekciju Mercedesovih četovorotočkaša od svog oca. Na listi se nalaze i modeli G500 ali i sportski Mercedes-AMG S65.

„Demokrata“ iz Severne Koreje poseduje i Audi R8 prve generacije koji pokreće V10 agregat zapremine 5,2 litra uz isporuku 525 konjskih snaga. Prenos snage se vrši na sve točkove.

Tu je i Range Rover s 5.0-litarskim V8 motorom koji se koristi za obilaske destinacija unutar severnokorejske države, i to prevashodno one koje nisu dovoljno prosperirale da imaju asfaltirane drumove. A njih zaista nije malo.

Kim Džong Un povremeno koristi i ultra luksuzni Rolls-Royce Phantom, koji je takođe blindiran. Ni u ovom slučaju nije jasno kako je ovaj automobil dopremljen do Severne Koreje, a priča je posebno interesantna jer je to prvi Rolls razvijen nakon preuzimanja britanske marke od strane nemačkog BMW-a. Uvoz je verovatno izveden preko Kine. Šuška se da je kupljen na aukciji, mada zvanične potvrde nema.

Za kraj još da kažemo da niko u javnosti nije video Kima za volanom. Ali, kako i Korejci imaju svoje Kurire, B92, Informere i ostale perjanice nezavisnog novinarstva, zna se da je lider naučio da upravlja automobilom s tri godine, a da je „spustio“ svoj Jeep niz planinu, brzinom od 100 km/h, kada je imao samo osam godina.

AutoRepublika

(2252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sudeći po poslednjim vestima Kima čeka vožnja u jednom pravcu, a neće biti vozač.

s mile

nije tema, ali kad je već B92, među ovim ostalim naveden, bio bih zahvalan na komentarima, o redosledu / preporuci medija po njihovom kvalitetu / nezavisnosti….

s mile

B92 pratim deceniju, pamtim njihov kvalitet, i pratim njihov pad… i u pravu si. Imao sam jedan komentar na temu našeg prestolonaslednika, objavljen je i imao puuunooo pluseva, ali kada sam ga potražio posle godinu dana, nije ga bilo.

Pitanje je, šta pratiti…kurir, informer, svakako NE, ali B92 mi je nekako sveobuhvatan… uz naravno cenzuru…

TNT

Ja to vidim na sledeći način. Prati sve što možeš, ali misli svojom glavom o svemu što pročitaš, uz jasno razdvajanje onoga što je vest u odnosu na stav autora (ako to medij uopšte ima) i poruke koju neko želi da ti plasira (to jest da ti “proda” nešto). Svi mediji lažu – neki više neki manje. Tabloidi tipa Blic, Novosti… najbrže izveste o nečemu, ali “izvori informacija” su im često Facebook objave i slično, pa u žurbi da budu prvi i bombastični često objave lažne vesti, koje posle samo sklone sa naslovne strane portala. “Ozbiljniji” mediji tipa Politika pokušavaju… Pročitaj više »

Balkanboj

@TNT, može se dodati i Al Jazeera balkans na listu koju si napravio jer mi se čini da nisu kontrolisani od strane balkanskih vođa pa se upoređujući vesti sa više različitih izvora može pratiti koliko toliko stvarno stanje.

Сто

Ал си нашао где ћеш се информисати…….