1. Home
  2. Vesti
  3. Finalizovano preuzimanje Opela od strane PSA grupe
Finalizovano preuzimanje Opela od strane PSA grupe
0

Finalizovano preuzimanje Opela od strane PSA grupe

339
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa je kompletirala preuzimanje Opela i Vauxhalla od General Motorsa uz imenovanje novih menadžera. Ovaj potez će pomoći PSA da postane drugi po veličini evropski proizvođač automobila.

„Svedoci smo rađanja istinskog evropskog šampiona danas“, izjavio je predsednik francuske kompanije, Karlos Tavares. „Asistiraćemo Opelovom i Vauxhallovom povratku profitabinosti i zajednički ciljati na postavljanje novih industrijskih standarda.“

Opel je saopštio da planira mnogo manju i efikasniju menadžmentsku strukturu, koja će da poboljša ekonomičnost i unapredi sinergiju između sektora prodaje, proizvdnje, istraživanja i razvoja.

Cilj je da se generiše pozitivan, slobodni operativni tok „keš“ sredstava do 2020., kao i marža iz poslovanja od 2 odsto do 2020., odnosno 6 odsto do 2026., saopštio je Opel u odvojenoj izjavi.

Preuzimanje otvara novo poglavlje u Opelovoj istoriji nakon 88 godina sa GM-om. Opel će nastaviti sa „Made in Germany“ tehnologijom dostupnom za sve, rekao je CEO Opela, Mihael Lošeler. „Udruženim snagama, učinićemo Opel i Vauxhall profitabilnim i održivim biznisom. Postavili smo jasne ciljeve vezane za povratak profitabilnosti do 2020. godine.“

Opel je predstavio novi upravni tim, postavivši PSA funkcionere, Remija Žirardona na čelo proizvodnje umesto Filipa Kinlea i Filipa de Roviru kao novog šefa finansija, što je bivša funkcija Lošelera, koji je promovisan na mesto izvršnog direktora.

Opelov funkcioner, Kristijan Miler, postao je šef sektora inženjeringa, sa zadatkom da integriše odeljenja inženjeringa i pogonskih jedinica u jedan entitet. Miler je prethodno bio šef globalnih pogonskih sistema. On je zamenio Vilijama Bertanjija. Mišel Ven je zamenila Katerine Verten, na mestu šefice lanca kupovine i snabdevanja. Ven je u Opel došla iz Vodafone Procurementa.

PSA je još u februraru saopštio da je u pregovorima oko kupovine Opela, da bi kompanija u martu najavila transakciju vrednu 2,2 milijarde evra. Za GM, prodaja Opela znači povlačenje iz Evrope, tržišta na kojem nije profitabilan još od 1999. Od dolaženja na mesto CEO-a GM-a 2014., Meri Bara je napustila tržišta poput Rusije i Indonezije, gde je GM takođe radio sa gubicima, uz povlačenje Chevroleta iz Evrope.

Za PSA, ova kupovina znači značajno proširivanje poslovanja u Evropi. PSA i GM su pokušali ranije da kombinuju proizvodnju malih automobila, što je bio neuspešan pokušaj „globalne strateške alijanse“, obelodanjene 2012., tako da se brzo vratilo na tri zajednička projekta od predviđenih 40.

Opelov prvi model kojeg deli sa PSA, Crossland X, od kraja juna je dostupan u prodajnim salonima. Prodaja Grandland X modela startuje u jesen. Naslednik Comboa će stići na tržište sledeće godine, dok je dolazak nove Corse sa PSA tehnologijom zakazan za 2019.

PSA i Opel će nastaviti da sarađuju sa GM-om u razvoju elektropogona. Opelove fabrike će nastaviti da proizvode vozila za GM, tačnije Buick i Holden.

Izvor: Reuters

 

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments