1. Home
  2. Industrija
  3. Teslin inženjer dolazi u Volkswagen da im reši probleme sa električnim vozilima
Teslin inženjer dolazi u Volkswagen da im reši probleme sa električnim vozilima
10

Teslin inženjer dolazi u Volkswagen da im reši probleme sa električnim vozilima

2.83K
10
Podelite sa prijateljima:

Grupa Volkswagen je jedan od najvećih automobilskih konglomerata na svetu. Iz godine u godinu se bori sa Toyotom da se pozicionira kao grupa koja prodaje najviše automobila na celoj planeti. Njegov portfolio je obiman i raznolik na svih pet kontinenata. Njihovi resursi su praktično neiscrpni, odlično su se nosili sa aferom „dizelgejt“, ali je dolazak električnih automobila bio veoma loš za njih. Ubrzani planovi i tesni rasporedi stvaraju pravu glavobolju za grupu koja se nadala da će biti predvodnik u industriji. Stoga će bivši radnik Tesle priskočiti u pomoć da pokuša da im reši probleme.

Iako razvoj električnih automobila ide dobrim tempom, usko grlo je usredsređeno na softver koji kontroliše ove automobile. Odeljenje CARIAD je osnovano da bi razvilo linije koda i programa neophodne da bi se električna tehnologija maksimalno iskoristila. Termičko i mehaničko upravljanje je neophodno u električnom automobilu na baterije. Prošla su vremena kada su hardver, menjač, volan ili motor, dobijali svu pažnju. Danas je važniji mozak koji se krije iza svih operacija.

Kao što napisasmo, softver je koren svih problema VW grupe. Kašnjenja su značajna u nekim slučajevima. Porsche je morao da odloži lansiranje novog električnog Macana za skoro godinu dana. Audi je takođe patio zbog toga sa svojim nadolazećim modelima. Da bi preusmerio situaciju, menadžment je upravo angažovao stručnjaka za ovu oblast, Sandžaija Lala, koji će se pridružiti redovima kompanije od sledećeg meseca. U svojoj radnoj istoriji, Lala je pripadao velikim kompanijama u sektoru elektrotehnike, kao što su Tesla, gde je radio kao inženjerski direktor, i Rivian, odakle dolazi. Njegov rad takođe uključuje projekat Google Android Automotive.

Ne može se reći da Sandžai Lal nema iskustva po tom pitanju, ali situacija sa kojom će se suočiti nije nimalo jednostavna. VW prolazi kroz veoma delikatan trenutak. Profitabilnost asortimana ne ispunjava očekivanja, što je navelo lidere da drastično smanje potrošnju u narednih nekoliko godina. Plan štednje se mora uskladiti sa razvojem koji je već u toku i sa brojnim projektima koji su već zatvoreni. Najveći izazov za tim CARIAD biće, ovoga puta, da ispoštuje dnevni red.

Paralelno, čini se da Volkswagenova električna vozila nisu zadovoljila potrebe vozača. Iako prodaja širom sveta raste iz meseca u mesec, Nemci su još uvek veoma daleko od toga da sustignu Teslu, zapravo se svakim danom sve više udaljuju. Nizak obim prodaje primorao je smanjenje proizvodnje. Sama kompanija je shvatila da njeni električni automobili nisu jeftini u poređenju sa onima od konkurencije.

AutoRepublika

(2826)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Shvatili da nisu jeftini?
Pa, bravo!!! Odličan zaključak.

Bungi

Još samo da shvate kako su njihovi električni automobili kante u odnosu na veliku većinu konkurencije.Kad dođu na onu sokratovu:“Ja znam da ništa ne znam“, oporavak može početi.

Kitittelj

Ne znam za vas, ali meni se ovaj „GTI“ bas svidja, steta sto ce da bude i bas skup…

Matija

Nije los, bolji je od onih ID-kanti. Ali izgleda vec suvise poznat, na njemu nema bas nicega novog.

s mile

Može li tu jedan čovek da pomogne, ili je potreban ceo tim… pitanje je sad.. da li je toliko dobar….sveobuhvatan….

Matija

Potreban je ceo tim koji ce da izvrsava naredjenja glavnog „umetnika“. Bez velikih superstarova nigde nema uspeha – ni u dizajnu, ni u tehnici, ni u menadzmentu.

Zoran

To ti je kao kod programera nekakvih, mnogi znaju da rade posao, ali firmi treba taj jedan ludak koji će da kaže ostalima sta i kako da rade, koji će da osmisli sve , a ostali će to da izvrše.. ali to je 1% programera i manje koji su bas cvake za takve stvari…mnogo je elektricara, ali nema Tesle…tako i ovde..

Joseph

VW generalno ima bolju kvalitetu izrade low-end stvari ali u high-end ih dere Tesla. Također su pretjerali sa lošim materijalima u ID seriji, software im je loš al popravio se i dalje miljama daleko od Tesle. I kad se usporedi Tesla i VW, Tesla je gotovo uvijek jeftniji i ne traži redovne servise kao VW i tu se može dosta uštedjeti novaca.

Matija

Nekada je Tesla „sisao“ kadrove iz klasicne auto industrije. Proces se u medjuvremenu obrnuo. Uzgred – Nemci nisu naucili na visok tempo u radu. Sve je kod njih polako da bi bilo „temeljno“ uradjeno. O visku personala da ne govorim, dosta sam vec rekao. Softver je samo jedan od VW-ovih problema! Problemi socijalne i politicke prirode u ovoj zemlji tesko mogu da nadju resenje, pogotovu ne brzo. Uzrok je siroka demokratija, gomile amatera u beskonacnim diskusijama „odlucuju“ o svemu i svacemu!

Branko

Al’ će se ovaj Indijac nakrcati para; prvo od VW-a za software, a za 2-3 godine od Tesle kad se vrati da im “popravi” zazore na vratima i škripavu plastiku interijera…😂😂😂