1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao „uzvišeni“ sedmosed Honda BR-V
Debitovao „uzvišeni“ sedmosed Honda BR-V
3

Debitovao „uzvišeni“ sedmosed Honda BR-V

279
3
Podelite sa prijateljima:

Jedno od najvažnijih globalnih tržišta Honde se nalazi u komšiluku u odnosu na sedište kompanije. Pričamo o teritoriji koju pokriva jugoistočna Azija. Saglasno takvim okolnostima, Honda je u 2005. godini osnovala zaseban istraživačko-razvojni centar nazvan Honda R&D Asia Pacific, koji je smešten u prelepom Tajlandu. Uzgred, gama Honde dostupna Tajlanđanima uključuje i neke unikatne modele, one koji su prilagođeni, fino podešeni spram ukusa lokalne klijentele.

Savršen uvod, najava za promociju krosovera s oznakom Honda BR-V, zar ne? Upravo je to model koji je sada predstavljen, a koji je prodat u tiražu od 255 hiljada kopija, počev od 2015. godine, pa na ovamo. Tridesetak procenata od te cifre se odnosi na realizaciju u Indoneziji, dok je i model druge generacije sada predstavljen upravo u toj državi.

Honda BR-V je i u novom pokolenju zadržala svoju glavnu divnu osobinu, a ona omogućava da se u kompaktnom pakovanju smesti tri reda sedišta na koje možete razbacati do sedam persona. Čak i bazična verzija ove Honde nudi to mogućnost, uz dodatni kvalitet koji olakšava upotrebu u urbanom okruženju, a koji se tiče dimenzija. One su ostale veoma slične gabaritima prve generacije, iako SUV sada izgleda moćnije, pa se tako ovaj sedmosed može pohvaliti s oko 4,5 metara dužine.

Ako se moglo reći da je prva Honda BR-V bila strogo unifirana (s aspekta karoserije) s kompaktnim kombijem Hondom Mobiliom (uključujući i nisku liniju praga s karakterističnim prekidom), onda se isto tako može konstatovati da je novi model nekako više mačo, terenskog imidža, onako u duhu taze krosovera Honde HR-V.

Prednje svetlosne grupe su sada u LED tehnologiji (i to već od osnovne konfiguracije), dok najteži deo točkova čine felne prečnika 16 ili 17 inča. Konstruktor u tehničkim specifikacijama navodi da je najbliža tlu tačka podvozja, od njega i dalje udaljena 220 milimetara. Ovo naravno važi, samo onda kada je vozilo prazno, odnosno bez opterećenja.

SUV Honda BR-V je izrađena na identičnoj platformi kao i sedan City, a koji je opet unificiran s globalnim modelom, kombijem koji je oduševio našeg Aleksandra Dragovića, to jest testiranom Hondom Jazzom. To u prevodu znači da su pogonski točkovi isključivo oni ispred vozača, što odmah sugeriše da je i to sasvim dovoljno što se tiče potreba i ukusa kupaca jugoistočne Azije.

Za benzinski motor koji su Japanci za potrebe ugradnje u ovaj krosover skinuli s kompanijskih polica, se baš i ne može reći da je poslednja reč tehnike. Agregat poseduje radnu zapreminu od jedne i po litre, što je dovoljno za 121 konjsku snagu. Ekološki normativ koji ispunjava ovaj pogonski sklop je tek Euro 4, ali ne treba kriviti upravu Honde za to, već političke vrhove u tom delu sveta koji ovo odobravaju.

Lepo od Honde (ako je zaista lepo), je to što je i ovde dizel izostavljen iz ponude. Zato ručni menjač nije, pa nudi šest stepeni prenosa, a onaj ko ne voli baš da šalta, moći će za transmisiju da odabere i varijator.

Lista opcionala je usklađena s lokalnim ukusom. Na primer, multimedija se u smislu kontakta sa živom silom u krosoveru, oslanja na sedmoinčni ekran, dok je u osnovnu opremu, pored takvog displeja, uključen i sistem za ulazak u vozilo bez ključa. Zato se za presvlake nalik koži mora doplatiti za srednje pozicioniran paket opreme. Ono što nikako nije pohvalno jeste to što BR-V poseduje samo četiri vazdušna jastuka, i to one napred i bočne. Top verzija nudi kompleksni sistem Honda Sensing, a on inkorporira adaptivni tempomat, pomoć u držanju pravca unutar trake i brojna druga elektronska pomagala.

Indonezijsko tržište će biti prvo za novu generaciju krosovera s nalepnicom BR-V. Prodaja će tamo početi u januaru 2022. ogdine, dok je preovlađujuća ideja o početnoj ceni, u nedostatku zvanične informacije, negde oko 18 hiljada američkih dolara. Nakon te zemlje, BR-V će se obreti i u komšijskim državama u odnosu na zemlju predstavljanja japanskog SUV-a. Ipak, neće se vraćati na tržište Indije gde je ponuda ugašena zbog impotencije na strani tražnje.

Za kraj još da najavimo rad Honde na razvoju još jednog kompaktnog krosovera koji bi bio izveden na istoj arhitekturi kao glavni junak naše današnje priče o tom brendu. Ipak, on će kao takav biti nešto manji od modela BR-V, i postaviće se spram konkurencije čija se dužina prostire u rasponu od oko 4,25 do 4,35 metara. Debi ovog krosovera se očekuje krajem 2023. godine.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Euro 4 i 4 air bag-a … a sve to „začinjeno“ sa „Honda Sensingom“ ?
Pa, ima tu možda i neke (meni) nedokučive logike.

Horhe

Ima, možda ste preskočili detalj da sesmosed treba da se uklopi u cenovni rang od 18.000 USD….

moron

Ja nisam uočio ništa posebno u tome što je vozilo dužine 4,5 metra formacijski sedmosed, pa ni u ceni. Ali, jeste mi dosta zaparao uši onaj 5-stepeni menjač, do te mere da sam se baš stresao 😊😊😊
U svetlu Euro 4 motora i 4 air baga pokušao sam se setiti kako su kod nas „bezbednosno“ bile opremljene Honde u to vreme i kao kroz maglu sećam se baznog accorda sedme generacije, koji u standaradnoj opremi (najnižeg peketa) nije imao VSA (ESP ) … Davno bilo. Ali, imao je 6 air bagova 😊