1. Home
  2. Istorija
  3. Kratak pogled na evolutivan razvoj Peugeotovih kompakta
Kratak pogled na evolutivan razvoj Peugeotovih kompakta
5

Kratak pogled na evolutivan razvoj Peugeotovih kompakta

2.28K
5
Podelite sa prijateljima:

Za Peugeot, broj tri teži da donese sreću. Dok se trenutni model s oznakom 308 polako priprema za penziju, proizvođač sa znakom lava se vraća u prošlost i kroz priču u video zapisu iznosi detalje o evoluciji svoje dugo postojeće linije kompaktnih vozila, od modela 304 iz 1969. godine, pa sve do laganog zatezanja bora na kompaktu izvedenog tokom leta 2020. godine.

Peugeot 304 i već je bio tu pogon napred, kao i potpuno nezavisno oslanjanje

Za Peugeotovu kompaktnu seriju, 2021. godina će označiti početak sasvim novog poglavlja, dolaskom treće generacije agresivnijeg stila. Model čije je mnoge tajne AutoRepublika već otkrila zahvaljujući neumornom pregalaštvu našeg manekena fracuske automobilske industrije, Perice Rajkovića.

Ali, danas možemo za trenutak prestati gledati u budućnost, i nostalgično baciti pogled u retrovizor koji vam se nudi. Britanska filijala francuske marke je u video klipu zaista ilustrovala evoluciju sage o lavićima s oznakama „300 i nešto“. Ili, možda je preciznije reći da je u materijalu propraćen posleratni deo ove evolucije, budući da se autor nije vraćao u predratni period. u vreme kada su se proizvodili modeli 301. i 302. Zaboravljen je i Peugeot 309, koji je nevoljen jer je u početku trebalo da se plasira kao deo marke Talbot, a takođe je „zaboravljen“ i savremeni niskobudžetni kompakt 301.

Sve ovde započinje sa modelom 304, predstavljenom 1969. godine, koji se već može pohvaliti prilično naprednim dizajnom za svoje vreme: pogon na prednje točkove nije bio naveliko raširen među rivalima, ništa više od potpuno nezavisnog vešanja ili prednjih disk kočnica. Recept koji će biti ovenčan uspehom, sa ne manje od 1,1 miliona prodatih primeraka do 1980. godine.

Peugeot 305 (1977.)

A njegov naslednik, model 305, pojavio se 1977. godine i postigao je još bolji rezultat, sa 1,6 miliona prodatih komada do 1987. Takođe će osvojiti titulu Automobil godine u izboru koji organizuje „What Car?“ veoma poznat na Ostrvu. Istina je da je Peugeot imao dobru ideju da svoj stil poveri Pininfarini i da ga opremi sa četiri benzinska motora, u pratnji dva dizela.

Prelepi Peugeot 309

Nakon gore pomenutog, nama u stvari nama najsimpatičnijeg predstavnika Peugeota iz serijala „trista i nešto“ zvanog 309, marka se 1993. godine vratila tradicionalnom numerisanju, i to je učinila lansiranjem modela 306. Pored dvozapreminskog stila karoserije koji podseća na model 205, ovaj kompakt odlikuje i samokontrolisana zadnja osovina, što mu daje sjajnu okretnost. Ali to je pre svega dolazak HDi agregata, sa komon rejl tehnologijom visokog pritiska, koji će delovati kao klupski argument, čineći dizel odjednom mnogo popularnijim izborom kupaca.

Peugeot 306 iz 1993. godine

Proglašen za evropski automobil godine za 2002. godinu, sa modelom 307 je godinu dana ranije, premijerno prikazana formula između limuzine i monovolumena, koju će model 308 godine preuzeti 2007. godine.

Peugeot 307 (2001.)

Pre nego što je Lav dolaskom odlučio da se vrati nižoj i klasičnijoj silueti, za razliku od modela iz prethodne generacije, 308 iz 2013. je prvi Peugeotov kompakt koji je zadržao isto ime i nakon promene generacije.

Peugeot 308 I

Vodeća u svojoj kategoriji u Francuskoj od predstavljnja, druga generacija imala je ovog leta pravo na drugi, vrlo lagani tretman osvežavanja – dolaskom digitalnih instrumenata, nove plave boje ili čak organizacije redizajniranog asortimana.

Peugeot 308 II

Međutim, to nije dovoljno da bi se sakrile sve bore koje počinju da se pojavljuju pred podmlađenom konkurencijom. Stoga ćete ubuduće, sve više i sve redovnije slušati o budućem modelu 308-ice, trećeg s tim imenom, koji će biti predstavljen tek sledećeg proleća i na tržištu će se naći tek u oktobru 2021. godine: do tada možete pogledati kako ga na renderu vidi redakcija francuskog lista L’argus.

AutoRepublika

(2283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Miki

Meni se iz nekog razloga 305 mnogo svidja. Vidjam ih i dalje po istocnoj srbiji i to i dalje vozi.

BB

Razlika u visini između 308 I i 308 II je cca 10 cm (i svi ostali konkurenti) tako da se na tom dijelu vidi otkud tolika popularnost crossover-a. Dakle proizvođači su svjesno žrtvovali C klasi zarad profita.

moron

comment image

moron

U svoje vreme, 307SW i 308 SW (mk1) su u prostornom smislu bili „čudo od automobila“, jer su oba mogla da budu i sedmosedi. Dok sam imao 307 (u „basic“ izdanju), samo bih „blejao“ u svaki 307 SW koji bih video na putu ili drugde, pri čemu su SW verzije 307-ice unutra baš bile bogato uradjene, pri čemu su i imale 10 vm veći Wb. I moram da kažem da sam zaista bio prezadovoljan mojim „voznim parkom“ tokom skoro 11 godina koliko sam imao 308 SW (mk1) i teško da ću ikada „oprostiti“ pežou što je sa mk2 potpuno promenio… Pročitaj više »

Igor

Taj trend sakaćenja enterijera nije ni meni jasan. Tamo negdje 2002. godine kupio sam Scenic-a Mk1 više iz nužde jer mi je trebao za posao nali mi se vremenom dopao. Onda sam 2008. godine kupio Scenic-a Mk2 to je tek bio napredak. Stvarno auto po mjeri čovjeka. Naravno naredni potez 2014. je Scenic Mk3, s njim sam prešao skoro 400.000 Km. Naravno da je logičan niz novi Scenic, nadjem jedan fin u Renault programo staro za novo. Star dvije godine, iako mi se ne svidja dimenzija guma i feluga ali hajde. Udjem unutra i kontam vozio ga neko sitan( ja… Pročitaj više »