1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Zanimljivost dana: Koji automobili nisu prošli „audiciju“ za film Fast & Furious?
Zanimljivost dana: Koji automobili nisu prošli „audiciju“ za film Fast & Furious?

Zanimljivost dana: Koji automobili nisu prošli „audiciju“ za film Fast & Furious?

16.45K
4
Podelite sa prijateljima:

Iako verovatno deluje smešno za danjašne standarde zahvaljujući nerealnim scenama i smešnim izjavama, nema sumnje da je film The Fast and the Furious u velikoj meri promenio način na koji gledamo na ulično trkanje. Oni kasniji delovi serijala su se više fokusirali na borbu protiv nekog velikog kriminalca, ali prvi deo je ostao u sećanju po uličnom trkanju i uglavnom jeftinim automobilima koji su bili popularni za tjuning u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Pričamo o modelima kao što su Mitsubishi Eclipse, Honda Civic i Volkswagen Jetta, ali i onim skupljim, poput Mazde RX-7, Toyote Supre i naravno Nissana Skyline GT-R. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto su baš ovi konkretni četvorotočkaši „dobili posao“ i koju konkurenciju su morali da nadmaše u izboru?

Ford Mustang

Dilemu je nedavno otkrio Kreg Liberman, koji je bio zaposlen kao tehnički savetnik, i njegov posao je bio da pronađe automobile koji će se uklopiti u kalifornijsku scenu, ali i predstavljati likove zavisno od njihovih karaktera. Pa krenimo redom …

Liberman prvo objašnjava da je svaki filmski heroj na četiri točka morao da bude proizveden u četiri primerka samo za potrebe snimanja, pa samim tim je prednost davana modelima koji se prodaju „preko bare“. Zatim je bilo izuzetno bitno da na tržištu postoji veliki broj delova za modifikacije u smislu izgleda, čime su mnogi američki modeli odmah ispali sa liste.

Honda Prelude

Naime, „Jenkiji“ koji vole takozvane „mišićave“ automobile se uglavnom orijentišu na mehaniku dok je cilj Fast & Furiosa bio privući pažnju vizualnim efektima. To je zapravo ostavilo jako mali broj vozila u izboru, a budžet od dva miliona dolara će uglavnom biti potrošen na one iz Japana.

Ključna izmena je ležala na račun najpoznatijeg automobila na malim ekranima. Reč je o Toyoti Supri s navodnim turbo motorom (iako je za snimanje korišćen „atmosferac“ u konfiguraciji sa šest cilindara), a originalno je planirano da Pol Voker vozi Mitsubishi 3000GT VR-4.

Liberman kaže da ključni razlog za izmenu leži u podatku da su se, od samog početka u scenariju nalazila scena na autoputu u kojoj Vokerov lik skida krov u toku vožnje, kada pokušava da spasi kolegu. Dok se Supra mogla naručiti sa opcijom metalnog krova koji se lagano skida, Mitsubishijev model nije imao takvu opremu. Uz sve to, producenti su uspeli da iznajme Toyotinog sportistu po veoma niskoj ceni, pa je izašao kao pobednik.

Mitsubishi 3000GT

Zatim dolazimo i do jednog od negativaca Džonija Trena, koji vozi Hondu S2000. Njegov lik je originalno trebalo da upravlja Fordom Mustangom, ali se cela ideja osobe iz Azije za volanom američkog „mišićavog“ automobila nikako nije uklapala u celu priču.

Liberman kaže da je želeo da vidi najmanje jednog četvorotočkaša s nemačkim poreklom. Oni modeli iz BMW-a, Mercedesa i Audija su se učinili preskupim za ulično trkanje, a iz nekog razloga se producentu izuzetno dopala Volkswagen Jetta. Liberman je pokušao da ga nagovori da promeni mišljenje, ali nije uspeo u tome. Nemački automobil je na kraju delovao brzo, ali se ispod haube krio fabrički motor sa svega 115 konjskih snaga.

Nissan 300 ZX

Liberman zatim priča da se Subaru Impreza Sti pojavio na tržištu prekasno da bi se pojavio u filmu, dok je Mazda Miata imala imidž ženskog automobila da bi je neki momak sa ulice vozio. Za Vina Dizela je originalno planiran BMW Z3, pa Nissan 300 ZX, da bi izbor na kraju pao na Mazdu RX-7 jer je delovala dovoljno agresivno.

Toyota Celica

Vinc je originalno trebalo da upravlja sa Toyotom MR2, pa Hondom Prelude, ali je glumac Met Šulc bio visok preko 190 centimetara i Liberman mu je „pozajmio“ svoj automobil s oznakom Nissan Maxima. I za kraj, Nissan Skyline GT-R je izabran u poslednjem momentu nakon što je firma MotoRex ponudila jedan od svojih modela bez finansijske nadoknade, ali pre toga lik Lion je trebalo da vozi Toyotu Celicu.

Ne verujemo da bi Fast & Furious bio drugačiji bez spomenutih izmena, ali opet zanimljivo je gledati kakve automobile je Liberman originalno planirao.

Toyotom MR2

Zoran Tomasović

(16454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Baš sam pre neki dan pogledao prvi film iz ovog serijala sa sinom, i tako smešno sada izgleda. Gluma je… a automobili u trci imaju po 16 brzina svaki.
Zašto je izbor bio na onim modelima? Nisam video da neko radi „styling“ američkih modela, a uz to nisu osim 1/4 milje izgleda da Jenkiji slabo šta drugo i cene. Da, skretanje u levu stranu 300 krugova.
Kad razmislim, nema američkog filma da je koliko toliko realno urađena scena vožnje. Imam na hdd Bullit i The Driver, ima izuzetaka.

s mile

u poslednje vreme smo bombardovani poređenjem automobila u trkama 0-100kmh, što je po meni poslednja stvar koju vredi videti, a razni car rewiew više poklanjaju pažnju multimediji, od karakteristika vožnje, prtljažnog prostora itd

Yankee

LeMans, Ford vs Ferrari, Cannonball Run, Gumball Rally, Dirty Mary Crazy Larry, originalni Gone in 60 Seconds, Junkman, Two Lane Blacktop, Days of Thunder, The Last American Hero, Stroker Ace, mozda prvi Smokey and the Bandit, i naravno American Graffiti. To je ovako napamet, a ima ih sigurno jos.

Pomponije

Šteta za Celicu…