1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar traži zabranu prodaju krosovera Volkswagen grupe u Americi
Jaguar traži zabranu prodaju krosovera Volkswagen grupe u Americi
3

Jaguar traži zabranu prodaju krosovera Volkswagen grupe u Americi

2.00K
3
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiva priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država ovih dana, gde je grupacija Jaguar Land Rover zatražila od Međunarodne trgovinske komisije da zabrani uvoz i prodaju na tom tržištu, raznih terenskih vozila pod značkom Volkswagena, Audija, Porschea i Lamborghinija.

Konkretnije, britanski proizvođač vozila, koji posluje pod komandom indijskog konglomerata Tata, kaže da vozila sa sledećim oznakama: Volkswagen Tiguan, Audi A6 Allroad, Q5, Q7, Q8 i E-Tron, Porsche Cayenne i Lamborghini Urus, poseduju sistem koji detektuje i analizira vrstu podloge po kojoj se četvorotočkaš kreće, da bi zaključke do kojih senzori i ostale komponente dođu, upotrebio za podešavanje sistema oslanjanja, kako bi se postigao maksimalan efekat u ostvarenju nauma vozača, uz što bolji komfor za putnike.

Britanski proizvođač predmetni sistem naziva „Terrain Response“ i deo je temelja na kom počiva imidž ostrvskog konstruktora. Jaguar Land Rover tvrdi da je razvio takav softver za svoje modele Jaguar F-Pace i Land Rover Discovery, da bi ga nemački gigant kasnije nedozvoljeno kopirao i ponudio u svojim vozilima.

U zvaničnom razgovoru sa medijima, advokat britanske firme Metju Mur je izjavio da je Jaguar Land Rover zaštitio patent za „Terrain Response“ i da ga niko drugi nije smeo koristiti bez dozvole vlasnika intelektualne svojine i ugovorene finansijske nadoknade. Kako je to Volkswagen grupa navodno učinila, njeni četvorotočkaši ne bi smeli da budu legalni artikli u izlozima američkih maloprodajnih objekata.

Nije poznato da li kompanija iz Velike Britanije planira da pokreće tužbu i na ostalim kontinentima. Dok Međunarodno trgovinska komisija ne može da natera krivce na isplatu finansijske nadoknade, ipak ima moć da zabrani prodaju određenih proizvoda, ukoliko zaključi da je ugrožen patent. Nažalost za Jaguar Land Rover, komisiji je u proseku potrebno između 15 i 18 meseci istrage da donese finalnu odluku, nakon čega će se poražena strana naravno može žaliti.


Bilo kako bilo, Volkswagen grupa se ove decenije često našla na optuženoj klupi, uglavnom po pitanju spornih dizela, pa ih još jedna tužba sigurno neće sahraniti. Ali u današnja vremena, kada krosoveri i terenci dominiraju među kupcima, i to posebno na američkom tržištu, gubitak ovakvog spora bi sigurno olakšao njihov džep ukoliko izađu kao poraženi na sudu.

Mada, poznajući mentalitet Volkswagen grupe, teško je verovati da bi se njima ovakav nemoral omakao (ogorčeni smajli)… Pa, opšte poznato je ko u globalnoj automobilskoj industriji krade, pardon prisvaja intelektualnu svojinu.

Ne, ne, ne, nije Toyota Land Cruiser već Hengtian L4600

AutoRepublika

(2000)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Koja glupost, onda treba Mercedes protiv svih dici tuzbu jer su oni prvi proizveli automobil.
Nisu kopirali njihov vec napravili svoj ne moze te niko za to tuziti.

Yankee

Dugo vremena je zapravo postojao patent za automobil i svako ko ke pravio aute jer morao da placa nadoknadu jednom coveku …

https://autorepublika.com/2018/04/23/zanimljivost-dana-henry-ford-patent-za-automobile/

Mercedesklub.rs

Da li znaš sta znaci rec patent?