1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru planira najveće povlačenje vozila u svojoj istoriji
Subaru planira najveće povlačenje vozila u svojoj istoriji
2

Subaru planira najveće povlačenje vozila u svojoj istoriji

3.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Subaru će izgleda biti prinuđen da povuče oko 2,3 miliona vozila na globalnom nivou zbog problema sa takozvanim “štop svetlom”. Ukoliko se to zaista i dogodi, što je verovatno neminovno, to će biti najveći po obimu opoziv u istoriji japanskog proizvođača automobila, suočenog sa brojnim posledicama neadekvatnog sistema internih kontrola.

Subaru je šesti po veličini proizvođač automobila u Japanu, a informaciju o predstojećem pozivu na korektivnu intervenciju preko dva miliona vozila je preneo Reuters pozivajući se na izvore iz kompanije.

Od ukupnog broja pogođenih vozila, skoro cela dva miliona se odnose na modele Impreza i Forester, naročito popularne na teritoriji Amerike koja predstavlja najznačajnije tržište za Subaru. Pored toga, još je 300.000 jedinica prodato u matičnoj zemlji kompanije, a koje će po svemu sudeći morati u servisne centre koji će otkloniti problem sa signalizacijom koja upozorava vozače iza automobile da vozilo ispred njih koči, a što može da kompromituje funkciju startovanja motora.

Pogođena vozila su proizvedena između 2008. i 2017. godine. Ukoliko dođe do proglasa o povlačenju vozila, to će biti najveći takav slučaj u kome se pominje marka Subaru u celokupnoj istoriji proizvođača, ukoliko apstrahujemo probleme koje je u automobilskoj industriji izazvaIa Takata sa neispravnim vazdušnim jastucima.

Problemi za Subaru su počeli zasigurno ranije, ali su u javnost dospeli krajem 2017., kada se saznalo za raznovrsne probleme u funkcionisanju iste, a sve kao posledica propusta u organizaciji. Na sve to se nadovezao i pad prodaje kompanije na pomenutom, najznačajnijem tržištu. Kao posledica toga, Subaru je bio prinuđen da snizi očekivanja i prognoze u vezi profita koji će ostvariti na godišnjem nivou, čime je označeno da se očekuje najlošiji rezultat u poslednjih šest godina.

Problemi sa kvalitetom su doveli do toga da se kompanija, nakon dugog niza uspešnih godina, suoči sa padom prodaje u Americi, gde je izgradila imidž kod slobodoumnih kupaca uz podršku marketinških kampanja u kojima su isticane ljubav i inkluzija.

Reklamne akcije su dale vetar u leđa i pokazale se punim pogotkom malog proizvođača, pa je prodaja na tom tržištu dostigla učešće od čak 60% u globalnim prodajnim rezultatima.

Ali u januaru, Subaru je bio prinuđen da obustavi proizvodnju u jedinoj fabrici u Japanu na skoro dve nedelje, čime je zapravo 60% proizvodnih kapaciteta prestalo da funkcioniše. Razlog privremenog prekida proizvodnje se odnosi na defekt komponenti upravljačkog sistema na vozilima.

Da stvar bude još gora, Subaru je proglasio povlačenje vozila krajem prošle godine i to zbog problema sa bokser motorima, koji su praktično sinonim jedinstvenosti kompanije. Konkretno, opruge ventila su bile problematične. Naposletku, prošlu godinu su za Japance obeležili i opozivi u matičnoj zemlji, uzrokovani varanjem tokom sprovođenja testnih ciklusa, što je i kompanija priznala.

AutoRepublika

(3109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Subaru je proglasio povlačenje vozila krajem prošle godine i to zbog problema sa bokser motorima, koji su praktično sinonim jedinstvenosti kompanije“

Štop svetlo da im i oprostim, ali, ovaj problem sa motorom je teška bruka. Ali, teška. Posebno kada se tome doda VEOMA zao glas koji im prati dizel motore (koje je PR agresivno hvalio na sva usta kada su se pojavili). A danas kada proguglaš „Subaru diesel problems“ ili slično, crnje ne može da bude.

bruka

Da, čuveni dihtung glave na Subaru Foresteru – neoprostivo.