1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sada i Infiniti poseduje kupe krosover s četvoro vrata
Sada i Infiniti poseduje kupe krosover s četvoro vrata
1

Sada i Infiniti poseduje kupe krosover s četvoro vrata

306
1
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da su krosoveri najpopularnija karoserijska konfiguracija automobila ovih dana, i da kupci na njih troše više novca nego na četvorotočkaš bilo kog drugačijeg oblika. Iz tog razloga, nije retkost da ih vidimo u raznim dimenzijama i konfiguracijama, a najpopularniji od njih je svakako tradicionalna „kocka“, tako osmišljena da bi se prostor enterijera iskoristio do maksimuma. Ali naravno, neko se dosetio da bi mogao da unovči slavu tako što bi od jednog vozila napravio nekoliko njih, pa su neki proizvođači otišli toliko daleko da je recimo Nissan jedno vreme nudio Murano kabriolet.

Dok se proces transformacije od krosovera do kabrioleta pokazao isuviše finansijski zahtevnim, napraviti takozvani „kupe s četvoro vrata“ je u proizvodnom smislu relativno pristupačan proces, i nije retkost da ih viđamo sve više na ulicama. Glavnu reč naravno vodi nemačka „velika trojka“ iz Mercedesa, BMW-a i Audija, a sada se grupi priključio i Infiniti debijem modela QX55.


Mnogi naravno smatraju da kupe nikako ne može da ima više od dvoje vrata (odnosno troje ukoliko računamo i vrata prtljažnika), ali zapravo definicija je izuzetno široka i zavisi do tržišta. Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde brend Infiniti igra najveću ulogu, reč „coupe“ se zapravo odnosi na skromniju zapreminu (zadnjeg dela) enterijera, koja je manja od 934 litre, bez obzira na broj vrata.

U to nas uverava i japanska marka, i kaže da je kompanija pratila takvu strategiju, kada je odlučila da razvije novi krosover u kupe stilu sa četvoro vrata.


U svakom slučaju, QX55 je zasnovan na dosadašnjem modelu QX50 i sa njim deli većinu mehanike i dizajnerskih detalja. Stilisti se dakle, nisu morali previše truditi pa je tako „novi“ krosover zapravo „već viđen“ po pitanju mnogo toga, s naravno izuzetka krova.

Prednji deo je dobio nešto širu masku hladnjaka, a Infiniti nas uverava da niži krov neće oštetiti zapreminu enterijera sa izuzetkom prtljažnika skromnijih mogućnosti. Kako je QX55 model iznad spomenutog QX50 tako će biti i bogatije opremljen i sa kvalitetnijim materijalima. Primera radi, koža je značajno skuplja, a kupac će moći da bira između tri nivoa opreme i to Luxe, Essential i Sensory. Dok se Luxe i Essential koncentrišu na sportski imiž s dosta aluminijuma i kože, Sensory cilja na nešto starije kupce za koje je kvalitetno drvo izuzetno važno.

Sa mehaničke strane, samo jedan motor je opcija i to 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 268 „konja“ i maksimalnih 380 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je CVT, koji prenosi snagu na sva četiri točka.

Infiniti dodaje da je takav pogon „specifičan“ po tome što u standardnoj svakodnevnoj vožnji koristi samo prednje točkove za pogon, ali je po potrebi u stanju da prebaci do 50% obrtnog momenta i na zadnje točkove.


Novi Infiniti QX55 stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine, a početna cena bi trebalo da iznosi oko 43.000 američkih dolara. Verovatno će se prodavati u značajnim brojevima i nadamo se da će biti popularan među kupcima, pa nas zato i neće iznenaditi ukoliko Infiniti doda još koji sličan model u ponudu.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mnogo ljepši od BMW – ovog i Mercedes-ovog predstavnika u ovoj klasi. BMW još može i da prođe ali Mercedes SUV kupei su operisani od elegancije.Tolike pare izvališ, dobiješ kvalitet, najsavremeniju mehaniku, ali ljepotu.? Ne.To moraš da potražiš kod drugog proizvođača. Nisan(Infiniti)??