1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi Subaru BRZ
Predstavljen novi Subaru BRZ
2

Predstavljen novi Subaru BRZ

422
2
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je potpuno novi Subaru BRZ. U pitanju je model druge generacije sportskog automobila iz Japana, koji krasi pogon na točkovima zadnje osovine i koji će se kao takav nadmetati na tržištima (na kojima nastupa) s modelima poput Mazde MX-5, Serije 2 u kupe izdanju iz BMW-a, pa i sa Audijem TT.

S prodajom će krenuti tek za godinu dana, pa je pomalo nejasno čemu predstavljanje u ovom zlom času, a najavljen je da će nastupati u matičnoj državi i Americi, ali ne i u većem delu Evrope, gde će kupci svoju glad za ovim japanskim automobilom moći da utole u predstavništvima Toyote, gde će se nuditi blizanac GT86, moguće i sa alternativnim motorom.

Novi Subaru BRZ predstavlja jasnu evoluciju dizajnerskih rešenja s prethodnika, pa tako „naš Novica“ zadržava u osnovi istu siluetu, ali uz isklesanu njušku, tanje farove i preoblikovan zadnji odbojnik. Tu je i pažljivo stilizovana hauba, dok novinu predstavljaju i reljefi, neka vrsta suknjica po bokovima vozila, uz otvore za vazduh iza prednjih točkova.

Neki elementi s prve generaciju su preneti na naslednika bez da budu dirnuti. Krov je skoro identičan dok je i difuzor na zadnjem kraju, uz centralna svetla protiv magle i dvostruki završetak izduvnih cevi, verovatno potpuno isti kao na ugašenom pokolenju BRZ-a. Zavisno od opredeljenja kupca, na novajliju se ugrađuju felne izrađene od lake legure, prečnika 17 ili 18 inča.

Iako se stilske promene koje je izveo Subaru mogu nazvati čisto kozmetičkim, svakako treba naglasiti da su prednji blatobrani i poklopac motora izrađeni od lakog alumiijuma, dok su veći naplaci kompatibilni s pneumaticima Michelin Pilot Sport, za koje je navedeno da obezbeđuju savršenu dodatnu trakciju (odnosno „grip“ – ako se konvertujemo na terminologiju osoba koje govore hibridnim – „englosrpskim“ jezikom).

Putinčka kabina je bila predmet temeljne prerade. Ranije implementirani analogni pokazivači su sklonjeni u istoriju, a njihovo mesto je zauzela sedmoinčna digitalna jedinica, uz dodatni ekran za potrebe praćenja info-zabavnog sistema. On je 8 inča duge dijagonale i smešten je „po sred“ centralne konzole. Kao i kod starog modela, kupci dobijaju par sedišta koje liče na sportske kadice, sportski obruč upravljača kao i aluminijumske papučice, za potpuni ugođaj.

Subaru navodi da je kod novog BRZ-a unapredio šasiju, ugradio panele u unutrašnji okvir. koji dodatno učvršćuju konstrukciju, na koji način je dobijeno vozilo sa oko 50% većom torzionom čvrstinom, u odnosu na ugašeni original. To je doprinelo u velikoj meri upadljivo boljoj voznoj dinamici i sistemu upravljanja s boljim odzivom.

Jedna od glavnih zamerki na račun prve generacije je bio i nedovljno potentan agregat, pa su Japanci ugradili moćniji, za koji kažu da se savršeno slaže s novom šasijom. U pitanju je atmosferski benzinac s 4 cilindra od po 600 „kubikaW. Razvija više od 230 konjskih snaga, uz najviši obrtni moment od 249 njutn metara. To je za više od 30 „konjića“ i 44 njutn metara, impresivniji rezultat nego kod modela koji menja.

Subaru je ostao veran tradicionalnoj postavci „motor napred – pogon nazad“, a kupci će moći da biraju da li će automatski ili ručni menjač. U oba slučaja, imaće na raspolaganju šest stepeni prenosa.

Duet BRZ/GT86 neće biti jedini plod saradnje Toyote i Subarua. Japanski dvojac je saopštio da radi na baterijskom krosoveru s pogonom na sva četiri kraja karoserije, za koji žele da na tržištu pokaže Volkswagnovom modelu ID.4 i Teslinom Modelu Y, „ko kosi, a ko vodu nosi“.

Obe marke navode da će ti poslovni aranžmani doprineti daljem razvoju i jačanju dugoročnog partnerstva. Toyota je sada vlasnik Subarua s učešćem od 20%, nakon što je nedavno dokupila 3,17% akcija.

AutoRepublika

(422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Svidža mi se. Baš. Posebno retro dizajn volana i centralne table. Pravi podsetnik na početak 90-ih i japanske kupee.

BojanNeki

Kako su uspeli tako da ga poružne?!