1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova tehnologija pogodila krosover Lynk & Co 01 u restilizaciji
Nova tehnologija pogodila krosover Lynk & Co 01 u restilizaciji
1

Nova tehnologija pogodila krosover Lynk & Co 01 u restilizaciji

3.00K
1
Podelite sa prijateljima:

Prvorođenče nove marke Lynk & Co je lansirano pre oko šest godina, a već je provučeno kroz ciklus redizajna tokom 2020. Osveženi krosover je najpre penetrirao evropsko tržište, pa je tek kasnije ušao i međ’ kupce iz matične države, što je posebno zanimljivo. Ipak, smena generacija još uvek nije u planovima konstruktora.

Umesto potpuno novog naraštaja kineskog SUV-a, pred nama je sada modernizovan adut modela Lynk & Co 01, i to kao što vidimo po drugi put. Glavni napor proizvođača u čini ovog ažuriranja je bio usmeren na oblast tehnike četvorotočkaša.

Prvi model brenda s hibridnim pogonskim sklopom je bio krosover Lynk & Co 01 EM-F i deo je nove porodice modela Lynk E-Motive. Iako ne možemo da prećutimo da je u zbilji u primeni samo još jedno ime pogonskog sklopa Leishen Power, a koji je debitovao prošle godine na krosoveru Geely Xingyue L Hi-X.

Familija Leishen uključuje najširi asortiman hibridnih instalacionih opcija, ali su za sada krosoveri brendova Geely i Lynk & Co dobili identične pogonske jedinice.

Pod haubom se nalazi 1,5-litarski trocilindarski benzinac nazvan DHE15. Krasi ga direktno ubrizgavanje goriva i natpunjenje. Motor može da funkcioniše u ekonomičnom Milerovom ciklusu i može se pohvaliti neobično dobrom termičkom efikasnošću od 43,32%. Izlazna snaga je na nivou od 150 „konjića“, dok je najviši obrtni moment na 225 Nm. Pride, sistem EM-F uključuje motor generator i trakcioni motor koji razvija 136 konjskih snaga i 320 njutn metara obrtnog momenta.

Obezbeđen je način funkcionisanja u serijskom i paralelnom režimu rada hibridnog sklopa. Kada je u sekvencijalnom režimu, automobil se kreće na električni pogon dok motor s unutrašnjim sagorevanjem radi isključivo kao generator, odnosno s ciljem dopune trakcione baterije. Kako se brzina kretanja vozila uvećava, a sledstveno opada efikasnost elektromotora, s pogonskim točkovima se povezuje SUS agregat, i to se čini pomoću spojnice i trostepene transmisije DHT Pro.

Najveća moć hibridnog sistema dostiže parametre od 245 konjskih snaga i čak 545 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok su pogonski točkovi oni napred. Nema informacija o trakcionoj bateriji, ali se navodi da će  Lynk & Co 01 EM-F s punim rezervoarom benzina moći da prevali i do 1.200 kilometara.

Prosečna potrošnja goriva je na nivou od 4,9 litara na svakih stotinu kilometara, dok je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h, oročeno na vremenski period od 7,8 sekundi. Nemoguće je dopuniti bateriju putem priključka na spoljni izvor energije, ali je moguće da će se kasnije to desiti, promocijom modifikacija sa sufiksom EM-P.

Novi hibrid je takođe malo promenio izgled. Na prednjoj strani je izmenjena samo matrica šare rešetke hladnjaka, ali su zato na zadnjem delu preoblikovana svetla i došla su s dve isprekidane linije i svetlećim amblemom u sredini.

Završeci izduvnih cevi, koji su ranije bili vidljivi okom iz pozicije u kojoj čovek normalno stoji, sada su sakriveni ispod redizajniranog branika. Pojavili su se i drugi točkovi koji integrišu felne od 19 inča, a dodatno je proširena i paleta raspoloživih boja karoserije. Unutra su samo nove kombinacije završnih materijala i drugih dugmadi na volanu. Ali pored toga, modernizacija je donela poboljšani set elektronskih asistenata: sada ih ukupno ima čak 27.

Krosoveri po imenu Lynk & Co 01 EM-F su već ponuđeni na kineskom tržištu gde se mogu dobiti po ceni koja varira između 28 i 31 hiljada američkih dolara. Novitet se nudi u tri različite nepromenjive varijante. Lynk & Co će postepeno uvoditi pogonske sklopove Lynk E-Motive i u druge modele. Do kraja ove godine očekujemo da vidimo, i to u istom trenutku, čak četiri hibirda, dok bi do kraja 2025. godine, cela gama modela ove marke trebalo da se prešalta na hibridni pogon.

AutoRepublika

(3002)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Maksimalni obrtni moment hibridnog sklopa čak 545 Nm ?
Od kada se to prosto samo sabiraju moment za SUS i EM ( 225 +320 Nm ) ?