Svi proizvođači automobila prilagođavaju ponudu svojih vozila lokalnom tržištu na kom se organizuje nastup, pri čemu ne mislimo samo na širinu i obuhvat game i pogonskih sklopova koji su dostupni, već i na pojedinačna tehnička rešenja i pakete opreme. Tako je na primer, u zemljama s lošom putnom infrastrukturom, ojačan sistem vešanja prosto imperativ, a slično se može reći i za plastični poklopac motora u zemljama Skandinavije ili u Ruskoj Federaciji.

Kada pregledate automobil, uvek je lepo imati mogućnost da se detaljno zagleda šta to ima ispod haube. Prizor na prostor ispod tog poklopca, može da ponudi istinsko uživanje i divljenje tom geniju inženjerske misli. Obično u takvim situacijama mislimo o teškim komponentama i sklopovima koji pokreću automobil. Žice za napajanje, razvodnik, motor, alternator, anlaser, pogonski valjci i kaiševi… Barem smo to nekada mogli tako. Nekada kada nije bilo poklopaca motora, često smo se pitali kako sve ovo može biti spakovano u tako ograničenom odeljku za motor.

Međutim, zato su potrebni mašinski i ostali inženjeri. A kako bi sve izgledalo lepo, u proces su uključeni dizajneri sa kojima inženjeri ponekad teško pronalaze zajednički jezik.

Plastična oplata koja pokriva motor je zaista predivan dodatak, ako ga razmatramo sa estetske tačke gledišta. U vreme mladosti mnogih od nas, koji su zreliji od današnje „IT dečurlije“, poklopac motora je bio retkost retka i mogao je biti višen samo na najskupljim primercima zapadnih automobila, kojih i nije bilo tako mnogo na našim ulicama. Danas je to tako uobičajeno da poklopce motora možemo videti čak i na kineskim modelima koji su prilično brzo usvojili pomenuti trend.

Međutim, nisu estetski razlozi jedini koji su nagnali (hvala Velji Iliću i Madleni Olbrajt za ponovo oživljeno sećanje na ovaj izraz) konstruktore da postave plastičnu „zavesu“ za motor. Pre svega, to je funkcionalan komad plastike koji ima funkciju da zaštiti osetljive, ranjive delove pogonske grupe, a koji su posebno izloženi pogubnom dejstvu prašine i nečistoća koja uleću u motorni prostor, ponajpre kroz rešetku hladnjaka. Pa opet, nekim vozačima je milije da teraju svoje ljubimce „bez ovog kondoma za motor“. Kao što možete naslutiti, i za tako nešto ima razloga.

Među vozačima je značajan broj i onih koji preferiraju da sami nešto čačkaju oko svog vozila, što će reći da ga sami održavaju. Neki od njih odlaze i korak dalje pa se igraju s različitim mogućnostima i ispipavaju granice tehnoloških mogućnosti vozila, pa tako menjaju svećice, viskozitet propisanog motornog ulja, filtere ili neke tečnosti koje su podrazumevane za moderan automobil.

Bukvalno svaki put kada takvi ljudi požele da urade bilo šta oko motora, čak i da izvrše jednostavan pregled, prinuđeni su da se smaraju sa skidanjem plastičnog poklpca, što je posebno mučno raditi i prljati ruke, kada automobil zađe u neke poznije godine, pa mu treba češća „intenzivna nega“, da ostanemo u duhu koji diktira novi korona virus. To je verovatno i glavni razlog zašto automobilski entuzijasti trajno uklanjaju poklopac motora, pa neretko i pristupaju prodaji istog, ili ako se to pokaže kao neuspela misija, onda ga jednostavno zabace u neki skroviti deo garaže i on tu ostaje. Pritom, neki proizvođači instaliraju tako efektne poklopce motora, sa sve sjajnim logotipom marke, da je prosto poseban merak, okačiti takve na zid garaže.

U svakom slučaju, naša je preporuka da kod kupovine polovnog automobila obavezno proverite da li je poklopac pogonske grupe još uvek na svom mestu, a ako nije, da zatražite da ga dobijete nazad, ili pak da ispregovarate dodatni popust, za ovaj propust.

AutoRepublika