1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Motor Trend: Mercedes E Klase je automobil godine
Motor Trend: Mercedes E Klase je automobil godine

Motor Trend: Mercedes E Klase je automobil godine

1.80K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih nagrada koju neki automobilski proizvođač može da osvoji u Sjedinjenim Američkim Državama je ona koju dodeljuje ugledni magazni Motor Trend, i to za automobil godine. Iako postoji i onaj konkurs za severno-američki automobil godine, gde se nagrada dodeljuje na Sajmu automobila u Detroitu, Motor Trend ipak postoji toliko dugo (od 1949. godine) da se njegova titula smatra prestižnijom.

Magazin je prvi put održao konkurs iste godine kada je i osnovan, a pobedio je Cadillac iz 1949. godine. Sve do 1999. godine automobili su se delili na „domaće“ i „uvozne“, a kada je postalo teško razlikovati koji pripada kojoj kategoriji (da li je „domaći“ automobil Ford koji se proizvodi u Meksiku umesto Toyote koja se proizvodi u Americi?) svi automobili su stavljeni u istu kategoriju.

Ukoliko smatrate da je magazin naklonjen domaćim vozilima, potrebno je reći da je od 2000. godine (kada su domaći i uvozni ujedinjeni) američki proizvod trijumpfovao 12 puta, „Japanac“ pet puta, Nemac tri puta, a po jednom i Italijan i Korejac.

Da bi se automobil kvalifikovao u izboru, potrebno je samo da bude nov, ili pak značajno osvežen, a zatim se gleda koje inovacije donosi, kako predstavlja svoju kategoriju, i generalno koliko dobro obavlja posao za koji je osmišljen.

Ove godine je učestvovalo čak 18 kandidata, a u prvoj rundi su ispali sledeći:
Acura TLX
Audi S4
BMW Serije 2 Gran Coupe
BMW Serije 4
Cadillac CT4
Chrysler Pacifica
Genesis G80
Genesis G90
Kia K5
Mini Electric
Polestar 2
Toyota Sienna

To znači da je u finale otišlo narednih osam predstavnika:

BMW Serije 8 Gran Coupe
Hyundai Sonata
Mercedes CLA Klase
Mercedes E Klase
Nissan Sentra
Porsche Taycan

 

Posle višemesečnog testiranja, za automobil godine je proglašen Mercedes E Klase. I pre nego što krene paljba „kako je to E Klasa bolja od Serije 8 ili Taycana i kako može tamo neki Nissan ili Hyundai u isti koš sa proslavljenim Nemcima“, zapamtitet ono što smo ranije spomenuli – automobili ne konkurišu jedan drugom, već se gleda kako obavljaju posao za koji su napravljeni. A Motor Trend očigledno smatra da je E Klasa najbolji automobil koje možete da dobijete za uloženi novac.

Novinari kažu da jedan od ključnih razloga za oduševljenje leži u podatku da u današnja vremena, ponekad se čini da svi kupci žele samo krosovere i terence,dok Mercedes još uvek nudi veći broj različitih modela E Klase, nego bilo ko drugi. Pored standardne limuzine, koja čini većinu prodaje, tu su i kupe, kabriolet i jedan od retkih karavana „preko bare“.

Oduševljenje nije krio ni čuveni Džoni Liberman, a koliko je tako nešto impresivno najbolje znaju oni koji su u prošlosti čitali njegove priče i oni koju su svesni da on ima običaj da kritikuje sve šta nema značku BMW-a na sebi. On se posebno priseća kada je prethodna generacija E Klase debitovala pre četiri godine. Tada je izjavio da ga veliki Mercedes nije impresionirao ni kao premijum automobil, a još manje kao sportska limuzina. Ovaj put nemački gigant je uspešno spojio sve karakteristike i teško da će neko uspeti da mu pronađe manu.


Od svih verzija u ponudi, Liberman najviše hvali 3,0-litarski hibrid sa 362 konjske snage gde se pokazao kao odličan za svakodnevnu vožnju, ali ponovo ne krije oduševljenje koliko je fantastičan uvodni i osnovni E350, sa 2,0-litarskim turbobenzincem. Za one koji žele visoke performanse tu su E53 (429 ks) i svemogući E63 AMG (603 ks). Na sve pobrojane konjske snage dodajte još po „par grla“, kako bismo eliminisali razliku između evropskog i američkog „stada“.

Pohvale dobija i devetostepeni automatski menjač. Bez mane je i enterijer, ne samo po pitanju završne izrade (koja se i očekivala od jednog Mercedesa) već i na temu koliko je celokupna ponuda raznih sistema i funkcija dobro i pregledno postavljena, pa je sve to i lagano za korišćenje. Možda jedina mana leži u visokim troškovima održavanja i još većem padu vrednosti posle tri godine, ali takve bojke i ne mogu biti niske za neki nemački premijum automobil. Međutim, ni takva „kritika“ ne može da umanji vrednost nove E Klase.

Motor Trend je već proglasio i terenca godine za 2021. godinu, a pobedio je Land Rover Defender. Još uvek čekamo da vidimo kome će pripasti nagrada za pikap kamionet godine, a nagradu brani Ram Heavy Duty.

AutoRepublika

(1798)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Херцеговац

Ako je jedan od vaznijih kriterija bio “koliko dobro obavlja posao za koji je osmisljen”, trebalo je obratiti paznju da je MB najopozvanija premijum marka poslednjih 3-4 godine. Koliko god gotivio MB zbog odlicno osmisljenog interijera, zavrsne obrade i nenadmasne udobnosti, fali mu ono sto su nekad imali, a sto sada Lexus ima – pouzdanost. Tek kada Mercedes vise paznje obrati na pouzdanost i kvarljivost, a manje na kicerajsku tabletizaciju i trku za profitom moze racunati da ce u ocima objektivnih ljubitelja automobila biti lider u premijum segmentu kakav zeli da se predstavi.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Херцеговац