1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. BMW Serije 5 dobio verziju od 150 konjskih snaga
BMW Serije 5 dobio verziju od 150 konjskih snaga

BMW Serije 5 dobio verziju od 150 konjskih snaga

5.72K
42
Podelite sa prijateljima:

Ne bi trebalo da nas čudi ova vest jer je i u prethodnoj generaciji, u ponudi bila verzija s oznakom 518d, koja je krajem prodajnog veka Serije 5 (F10) koštala nepunih 40 hiljada evra, u verziji s pristojnom opremom. Pa opet nekako, nismo očekivali da će Bavarci ponuditi modifikaciju sa svega 150 konjskih snaga u skoro pet metara dugom sedanu.

Kako bilo, BMW Serije 5 je sada dostupan i kupcima koji nisu voljni, ili nisu u moći da izdvoje više gotovine za nabavku vozila, i proizvođač navodi da će cenovna razlika u odnosu na varijantu sa 190 konsjkih snaga biti značajna.

Konkurencija među nemačkim firmama koje proizvode luksuzna vozila, pritom misleći na Audi, Mercedes i BMW je sve intenzivnija. Primer bespoštednog, neki bi doduše rekli navodnog rivalstva, se očitava i u E segmentu gde kupci mogu da biraju između zaista odličnih modela. Naravno, mnogi od njih nisu toliko vezani za vanserijske performanse, a to proizvođači i znaju, pa tako nude alternative sa 163 konjskih snaga (Audi A6 35 TDI) ili na primer Mercedes-Benz E 200 d sa malim dizel motorom zapremine 1,6 litara.

Jasno je da ni BMW nije želeo da sedi skrštenih ruku pa je pod haubu svog kolosa smestio dvolitarski dizel sa 150 konjskih snaga. Stvar „vadi“ najviši obrtni moment od 350 njutn metara pri 1.750 rpm i koji traje do 2.500 obrtaja. Pritom, zauzdan motor može da računa i na saradnju s odličnim osmostepenim automatskim menjačem koji raspoloživom ergelom upravlja zaista fenomenalno, iz iskustva pišemo.

Pogon na verziji 518d je isključivo na zadnjoj osovini, a ubrzanje do „stotke“ nikako nije impresivno, ali sa 8,8 sekundi ni ne razočarava. Gorak osmeh neće izazvati ni maksimalna brzina od 220 km/h. Kod karavanske verzije, brojke padaju na 9,2 sekunde i 212 km/h, što je i dalje dostojanstveno.

Ovaj BMW poseduje pogonski sklop iz kategorije lakih hibrida i radi na naponu od 48 volti. Deklarisana je potrošnja od samo 4,8 litara na sto kilometara po WLTP ciklusu, dok karavan troši tri decilitra više da bi savladao identičnu distancu.

Ključni momenat s ovim modelom se tiče njegove cenovne pozicioniranosti. Španski sajt Autofacile, gde smo se i upoznali s ovom novinom piše da je proizvođač najavio za 3,45o evra nižu cenu u poređenju s analognim primerkom koji nosi nalepnicu 520d. U Španiji to znači da će 518d biti s početnom cenom od 49 hiljada evra, dok bi se Touring nudio za 51.600 evra.

Ako se zadrži ista cenovna distanca i bazična oprema, u Srbiji bi 518d trebalo da startuje s cenom od 47,5 hiljada evra.

Da se još jednom vratimo na snagu koju nudi ovaj pogonski sklop i da kažemo da se manji motor, pa ni onaj koji isporučuje manje snage, ne ugrađuje ni u Seriju 3, za razliku od situacije s prošlim pokolenjem minhenskih limuzina, pa zato opet ostaje osećaj iznenađenja i razočarenja, samo zato što cenovna razlika u odnosu na izvođenje 20d, nije upečatljivija.

AutoRepublika

(5722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

150 ks je „prava mera“, za moje razumevanje – u svetlu perfomansi koje se deklarišu …
Ali, pošto je MHEV, jedno pitanje, ako neko zna …

Na sajtu KIA.rs, pod „Garancija“, našao sam da ona iznosi (samo) JEDNU godinu za akumulator automobila, kao i „za bateriju za MHEV motore“ !!!

Kako stoji BMW sa tom garancijom, za bateriju za MHEV ?

Mad Max

Kakav MHEV ? Ovo je klasični dizel. BMW je o prava kompanija još uvek i još ima prave robe

moron

Pa, lepo ti piše u tekstu, da je MHEV ( „Ovaj BMW poseduje pogonski sklop iz kategorije lakih hibrida i radi na naponu od 48 volti.“ )

Mad Max

Doista piše, ali to je ništa. Verovatno radi preko alternatora. Samo da takse budu manje.

Branko

To je upravo to što piše, baš kao i kod svih ostalih: MHEV 48V. U pitanju je BDSG sklop (Belt Driven Motor Generator), sličan onom koji koriste i Hyundai, Suzuki, Fiat, itd.

BB

Baš me interesuje koliko se puta u životu jednog 520 iskoristi svih 190 ks ili bar 90% konja… Vjerovatno 2 puta (od kojih je jedan kad se kupi drugi put kao polovan). Fora je što je tih 150 ks „pravih“ konja, a 190 je malo isforsiranih. Druga je stvar što je i taj „sirotinjski“ preskup 🤔

Balkanboj

Moj 520d svakodnevno dođe barem par puta (kada se zagreje) do nekih 80 – 90% max snage, a možda i full 100%.
Mada, trudim se, svojski se trudim, da vozim sporije (t.j. da ubrzavam lakše) jer je glupo svake godine kupovati novi set letnjih guma.

BB

A jel imaš otvoren račun kod policije? Dobijaš rabat na veći broj kazni?

Balkanboj

🤣🤣🤣

Nemam otvoren račun, ali zato imam 5 kilometara novog puta koji ima visoke ivičnjake, zatim zeleni pojas pa onda trotoar, u tih 5km nemaju gde da postave patrolu. Uz brdo i niz brdo sa dosta krivina, zavoja, asfalt nov, nema šahti, ležećih, prosto te zove da voziš. Kao stvoren za jedan dobar brzinac na reliju.
Ovo ostalo vozim prilično normalno, do +30 preko ograničenja da mi me bi uzimali dozvolu. U gradu lagano, ima pešaka, dece.

Balkanboj

Da se taj motor „čipnuti“ na 200ks i 400Nm… Znajući da nisu samo za taj motor radili klipnjače i klipove već je sve unutra (u motoru) kao na 520d, samo izmena softvera rešava problem manjka snage.

Branko

Nisam baš siguran, Balkane moj, da ne bi bilo posljedica ako ga “čipneš”. 😁 Ali reakcija je tipična za “Adria region”, pa mi je zato zabavan tvoj komentar. Da ima i 500 KS, opet bi ga valjalo “čipnuti”. 😂😂😂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Balkanboj

Jbg, i dokon pop svaki auto čipuje.
Što se tiče bavarskih automobila, na internetu je dostupan katalog delova za sva njihova vozila. Za 2.0d motore koriste se iste klipnjače i radilice, ima razlika u samim klipovima. Blok je isti glava motora takođe.

Ne znam koji je razlog softverskog smanjenja snage motora za De tržište na 120kw, ali to čine proizvođači automobila koji imaju 135 – 140kw na svojim modelima. S druge strane, dizel motor koji je već fabrički nasviran na neki maksimum, nema prostora za bezbedno povećanje snage, a ovaj opisani motor je ustvari oslabljeni od 190ks.

Branko

Ok, ali jesi li siguran da su npr dpf i ad-blue sustav isti? Mjenjač također, što je sa garancijom? Znam da se može, ali mislim da nije pametno. Uostalom, perfomanse su sasvim ok, no ako hoćeš više konja, plati malo više. U Hr i kršiš zakon, a uskoro će svi auto na tehničkom ići na tester radi provjerea software-a.

Balkanboj

Mrzi me da otvatam „realoem“ BMW i upoređujem kataloške brojeve, ali svi ti propratni sistemi su isti. Menjač takođe. Garanciju gubiš kao dobar dan za izmenu motornog softvera. Meni je to dobra opcija jedino na automobilu koji je izašao iz garancije.

Čuh da u Hr traže atest ako menjaš opruge sa nižim ili ako staviš distance. Stvarno ludilo 🤪
Realno, sa chip tuning-om svuda kršiš propise jer više ne ispunjavaš ono što je fabrika dala kao deklaraciju o tome koliko taj model izbacuje onih čuvenih Co2, snaga motora nije ista a prema toj snazi se naplaćuju porez, osiguranje i takse…

Stari Dejan

Ne bi bilo posledica uz uslov da su kao što kaže Balkanboy klipovi identični. U celoj toj porodici 2,0 dizel motora kod BMW-a samo su oni najslabiji (316d i 318d) konstrukcijski drugačiji. Svi ostali dele preko 90% komponenti. Na stranu što verujem da Balkanboy zna šta priča, i ja sam ubeđen da je razlika samo i isključivo u softveru. A nismo samo mi u Srbiji pametni što se tiče registracije, i Belgija naprimer ima izuzetno velike poreze na razne kategorije snage. Pa ćete često naći malo softverski „uštrojene“ verzije od raznih proizvođača. Isto tako, nismo samo mi så Balkana zanešeni… Pročitaj više »

moron

Zato kod nas trenutno „na akciji“ BMW 116i u paketu „M Sport“ sa 109 ks i tri cilindra …

Stari Dejan

Famoznih 80 kW?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
Balkanboj

Imam utisak da je najviše „tjuniranih“ vozila u Austriji.
Razlika kod slabijih modela u BMW u je slabiji turbo i drugačiji klipovi. 316d F30, dok je bio, imao je nesrećna 3 cilindra i 1.5 litara zapremine, znači samo jedan klip manje od 2.0 motora a sve ostalo isto.

Laki

Dobro ide jer se radi o istom motoru!

Balkanboj

Jeste isti motor, ali softverski uštrojen za 40ks i 50Nm, što nije zanemarivo.
Mada, s druge strane, nije motor sa 3 cilindra već sa 4 i 2 litra pa te nije toliko stid što si pljunuo 50k eura (Merc nudi E180d sa 1.6 motorom).

Laki

Samo da nisu 3 cilindra sve ostalo prolazi.

moron

Ne razumem što ste tako negativni prema motorima sa 3 cilindra.
Nekada je ljude bio strah i motora sa turbinom, pa se pokazalo da i oni mogu da razumno traju (kao što i atmosferski mogu da vas bukvalno prekolju i to tupim nožem, npr. čuveni VANOS kod atmosferskog 1,6 VTi BMW-PSA ), a i da pružaju neke benefite, poput boljih perfomansi.
Zar je Yaris GR loš samo zato jer je sa 3 cilindra?

Balkanboj

Ali serija 5 je premium, direktorski automobil kod koga se očekuje viaok nivo udobnosti, posebno kultura rada motora. 6 cilindara je najbolje za takav automobil, a 4 minimum kao neko nužno zlo. Iz tog razloga sam protiv ta 3 cilindra u bilo kom automobilu osim u gradskim šporetima.

moron

Pa, neki dan smo čitali da će u C klasi C63 AMG ( od „par stotina ks“ ) da ima motor od 2 litra i 4 cilindra. Tih 6 cilindara koej pominješ sve više možeš da nadješ samo na placu polovnjaka (ili samo kod perfomantnih verzija, sa 3 litra zapremine). Ako ne grešim, pa i 25D kod BMW-a ima motor sa 4 cilindra. Za te „gradske šporete“ se ne slažem. Niti su motori sa 3 cilindra samo u njima. Imaš ih i u BMW-u. Uostalom, ima li aktuelna astra nakon redizajna bilo koji motor sa 4 cilindra? Nema. Sve su… Pročitaj više »

Balkanboj

Znam sve to, ali ako nije moranje ja ne bih da vozim na 3 cilindra.
BMW 25d ima 228ks i 500Nm što je više od starog 3.0d motora. Ali radi kao traktor. Skoro samo uz kafu (nas 2 petrolheada) komentarisali kako Merc ima AMG CLA 45 – 355ks iz 2.0 motora. Honda Civic R 320ks, isto 2.0 motor. Sve može da se nasvira. Opel je otužan kao i ostali pokušavajući da uskladi nove euro norme. Aktuelnu Astru bih uzeo s ovim 1.6cdti što imam ili stari 1.4 turbo benzin.

Branko

Morone, pusti “krive Drine” na miru, nema tu pomoći! 🙂 Mada se slažem s tobom, postoje samo dobri i loši motori, a koncepcijski i 3 i 4 i 6 cilindara imaju prednosti i mane.

Kittitelj

Astra je sporet i sa 3 i 4 cilindra…

Laki

Odbojnost prema 3 klipa imam jer bi trebao trošiti manje znači zaboravi pogotovo ako imaš „težu“nogu provjereno!Prilikom jačeg ubrzanja zvuk koji dolazi iz agregata kaže ja sam jedna „trojčica“ i na sve to neki sveprisutan osjećaj da si prevaren sa stilom e kako junače da se „zaljubim“ u taj aparat???

moron

Vozim povremeno tri cilindra i on troši tačno onako kako ga voziš – tj. može i više i manje od onog sa četiri cilindra iz iste klase. Mada, što se tiče ubrzanja, onako subjektivno, taj TSI 95 je kao F1 za Toyotin 1,5 VVTi sa 111 ks (a i objektivno, i brži i startniji ). Što ne znači da je taj Toyotin loš. Naprotiv. Ima i on svoje benefite i užitke (može, ako hoćeš da ispituješ granice, da lepo vuče maltene sa 1.100 rpm, bez ružnog zvuka, gušenja ili vibracije, da ideš u šestoj na 45 km/h bez problema –… Pročitaj više »

Laki

Prvi model sa 3 klipa bez T sa 82 ks probao u C3 na par dana sa onim „pogubljenim“ automatikom drugi model je 308 sa T i 131ks koji je zaista bolji ali kad bi trebao birati uzeo bi HDI koji se jednostavno bolje vozi a troši 2 do 3 litra manje!Kažeš da te zvuk asocira na „šestaka“ ja nisam ni blizu tako optimističan doduše i „tinitus“ je prisutan par godina!

Rikošet

Preporučujem ti da probaš novi Toyotin 1.5 atmosferac sa tri cilindra i 125 KS što ide u Yarisa (ugrađuje se i u Corollu, ali sam skeptičan da je u njoj tako živahan. Kad sam želio da ga probam prodavac nije ima nijednu s tim motorom…) Iz moje perspektive do sada najbolji trocilindarski atmosferski motor… Hoće li biti pouzdaniji i trajniji od istolitaskog 1.5 sa četiri cilindra ne znam, ali od svih atmosferskih „kljakonja“ je trenutno bez konkurencije, a da nije atmosferski razvučen u startu bio bi mi dostojan protivnim i svakom 1.0 TSI motoru, kojem turbo štaka ipak pomaže da… Pročitaj više »

moron

Usporedi maksimalnu brzinu kod yarisa i corolle sedan sa tim istim novim 1,5 motorom. Tada bude jasno zašto je novi yaris onako startniji. Dok corolla ispada da je mrtav konj.

Mad Max

Svaki motor preko 1000 kubika sa 3 cilindra je nepristojna ponuda koja vređa čovekov mentalni sklop. Takođe svaki motor sa 3 cilindra preko B segmenta, je sramota. Zanimljivo je koliko čovek lako prihvati savremene trendove, ma kakvi bili. Evo do juče je Moron tvrdio kako Škoda „krade“ vazdušne jastuke, i kao nekih gedžet zanimacija, i zato je nije ni gledao (što nikad nisam skapirao u vezi te „krađe“). A danas kad mu ukradu ceo cilindar, to jeste 1/4 motora, i isti mu prodaju skuplje, to nije krađa….. Motor sa 3 cilindra je naopak, ima probleme sa vibracijama, trajnosti, probleme sa… Pročitaj više »

moron

Taj „Moron“ i danas stoji kod toga da škoda ( u Srbiji ) „krade“ na bezbednosnoj (i drugoj) opremi. Jer samo tako može da ponudi naizgled nisku cenu. Pa, fobija i dalje u top izdanju ( „Monte Carlo“ ) u Srbiji ima samo 2 air baga kao standard !!! Ako to nije „kriminal“, ja ne znam šta jeste. Za nju Sandero ispade „avion“. Ili, ovako, danas bazna fabija (active) nema tempomat. To je ok za tu klasu, zar ne? Ali, za Boga miloga, danas ni najnovija škoda oktravija Ambition ( srednji paket) nema banalni tempomat. Nečuveno u C segmentu u… Pročitaj više »

Mad Max

U Škodi su lepo procenili šta se traži na srpskom tržištu. Znaš šta škoda nudi u Rusiji. Tamošnji motori su bar jednu generaciju ispod ovih ovde. Škoda, zna da se prilagodi, zato ima i rezultat. Retko ko u Srbiji nalazi te zamerke kao ti. Mene to ne pogađa, a znaš da nisam pretaran fan Škode. A evo sad da te pitam. Zašto se tako „hvatate“ za Francuze, posebno za Pežo?? U Francuskoj su proizvođači kažnjeni onim „mausima“ (kako ih Peki zove) – kaznama, da proizvode sranja od vozila, posebno motora. Pa zašto i mi terba da budemo kažnjeni, kad će… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Rikošet

Meni bi prvom 150 KS bilo sasvim dovoljno, ali se prave mogućnosti ovog automobila mogu dokučiti tek kada ga vozite sa motorom od šest cilindara.

Razlika između četverocilindarskog i šestocilindarskog motora u ovoj klasi je iz mog ugla dinamički dinamički drastična, posebno ako šestak uparite sa 4×4 pogonom i nema tu kompromisa…

Kome treba ta razlika i da li je zaista nekom potrebno toliko snage i pogonskog potencijala je druga tema…

Dakle 150 KS mi je dovoljno, ali da mogu birati samo šestak i ništa više…

Laki

Jasno kao dan nema intenzivnog BMW osjećaja bez „šestaka“.

BB

Imao BMW šestaka pod haubom, doduše bila Omega B, uopšte me nije oduševljavao svojim performansama. Morao si ga nagaziti od početka da se ne ugasi pri startu, kad pretičeš, iz pete vratiš u treću, pa tek kad vetnili počnu da grebu haubu s donje strane, onda opet vratiš u petu (pretekao si). Ponašao se kao atmosferski benzinac a bio je turbodizel…
Kod Crome 2,5 TDI to je sve išlo drugačije, kad pretičeš, samo stisni gas (u petoj, mjenjač ne diraš) i uživaj u obrtnom momentu…
Omega je jedino mogla fino da prede na autoputu…

Laki

U pravu si kod Omege je to drugačije „trimovano“ ali probaj 530d od E39 sa 184 pa do aktuelnog kladim se da ti niko neće pobjeći na našim putevima!

BB

Aktuelni su sasvim nešto drugo, i snaga i cijena… Sad sam drukčiji ja, ne palim se više na brzinu već pomoću tempomata gledam da izbjegnem kazne i vidim da je 1.6 dizel puna kapa…

Laki

Sasvim dovoljan agregat za naše puteve.

HondaMan

Kak je ružan.