1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Volkswagenove svećice „idu“ u Bugatti Veyron, ali po kojoj ceni!
Volkswagenove svećice „idu“ u Bugatti Veyron, ali po kojoj ceni!

Volkswagenove svećice „idu“ u Bugatti Veyron, ali po kojoj ceni!

2.32K
6
Podelite sa prijateljima:

U Bugattiju prepoznaju da Veyron nije bio jedan od estetski najgracioznijih modela. Njegov dizajn je bio previše grub i nije imao ni mrvicu elegancije ni na jednoj od četiri strane, ali je savršeno ispunio misiju brenda: da očara najizvrsnije kupce i ljubitelje visokih performansi u najstrožem smislu, koji su voljni da prepuste veliki (uslovno rečeno) deo svog bogatstva u kupovini, prilagođavanju i kasnije u održavanju.

Bugatti je uvek veran svojim principima, otkriva cenu svojih modela, ali nikada količinu dodatnog novca koji kupci troše na prilagođavanje, niti koliko košta njihovo održavanje ili popravke. Prema ugovoru između strana to je obično poverljivi detalj. I pored toga, osam godina kasnije poznati su detalji od kojih se zaista diže kosa na glavi.

Zapanjuje cena zamene svećica koje je potrebno izvršiti posle samo 15.000 kilometara. Još više zapanjuje to da su to iste one svećice koje koristi bilo koji Volkswagen. Jesu najjeftinije među komponentama, ali ne i po uloženom radu, pri čemu je potrebno ukloniti bočne panele sa obe strane.

Procedura u koju se ulaže između 40 i 50 sati, jer da bi se došlo do njih potrebno je odvojiti i cevi turbopunjača, prečku koja ojačava konstrukciju i niz drugih elemenata. Posao koji poskupljuje jer se u isto vreme kada se menjaju svećice moraju zameniti i kablovi. Zamena mora da bude original od marke, dolazi iz Volfsburga i svaka košta skoro 630 evra. Uzimajući u obzir da motor ima 16 cilindara, reč je o tome da zamena svećica i kablova košta više od 10.000 evra.

Ovo nije bilo kakva revizija, to je jedna od stavki koje Bugatti zahteva, a koja udvostručuje njegovu cenu u godišnjoj reviziji, kojoj se dodaju i druge „gluposti“ kao što je promena točkova koja obavezno uključuje i gume. Drugim rečima, vlasnik „Vejrona“ ne može da menja samo gume, pa praktično istovremeno sa svećicama mora da potroši ogromnih 45.000 evra da promeni svaki od četiri točka. Biti vlasnik Veyrona košta 270.000 evra godišnje, ne računajući osiguranje, poreze i gorivo…

AutoRepublika

(2324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Isto tako sam čitao za održavanje Lamborghinija.
Kada se uporede kataloški brojevi delova koje treba zameniti oni sa VW police mogu biti 10 puta jeftiniji.

moron

Hvala za ovaj tekst … Ovo što pročitah je bilo presudno da ipak konačno odustanem od svake ideje kupovine ovog vozila 😊

Matija

To je prednost velikih korporacija – unificirani delovi! Porse je najprofitabilnija firma na svetu izmedju ostalog i zbog koriscenja masovnih delova iz VW skladista.

s mile

VW grupacija… isti delovi za Škodu, VW, Audi…. a cena sve veća i veća… oš bato da voziš Audi…pa to ima svoju cenu

BB

Mijenjaju se svakih 15000 km? Ako nema vremenskog ograničenja, to je džabe, jer takva vozila neće preći to u svom životu… 😜

Bajat Radomirovik

🤘🏻👍👍👍👍👍😁💯💯🤘🏻