1. Home
  2. Zelene strane
  3. Uvođenjem naplate putarine po km pokrivaju deficit nastao usvajanjem EV
Uvođenjem naplate putarine po km pokrivaju deficit nastao usvajanjem EV
2

Uvođenjem naplate putarine po km pokrivaju deficit nastao usvajanjem EV

339
2
Podelite sa prijateljima:

Pristižu izveštaji iz Velike Britanije u kojima se navodi da tamošnji ministar finansija Riši Saunak razmatra sprovođenje plana prema kom bi vozači bili prinuđeni da plaćaju naknadu za korišćenje javnih drumova prema prevaljenom kilometru. Uvođenje ovakvog sistema naplate putarina, prema očekivanjima stručnjaka bi moglo dovesti do toga da se zakrpi ogromna rupa u budžetu nastala tranzicijom ka električnim vozilima, a koja se meri iznosom od 40 milijardi britanskih funti.

Dok posebne i specifične putarine ostaju na snazi u više država sveta, uključujući tu i Veliku Britaniju, usvajanje plana koji gura Saunak bi dovelo do toga da bukvalno svaki kilometar koji prevale vozači na ostrvskim putevima, u finalu bude fakturisan korisnicima putne infrastrukture.

List Times je izvestio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje bi mogla da nadomesti manjak budžetskih prihoda po osnovu smanjenog priliva prihoda od poreza na dodatu vrednost, a koji nastaje zahvaljujući manjem utrošku konvencionalnih goriva (nafte i benzina), do kog je došlo zbog eksplozije tražnje za električnim vozilima. Isti izvor je preneo da ministarstvo finansija razmatra i ostale potencijalne opcije za naplatu putarina.

Otpor prema novom načinu naplate putarina bi mogao da bude odlučan i ogorčen. Naposletku, nešto slično je već bilo u planu 2007. godine, ali je predlog morao biti napušten zbog ogromnog otpora javnosti. Ukupno je 1,8 miliona vozača podnelo peticiju s jasnim zahtevom da se od ideje odustane.

Nejasno je da li je Saunak is sada razmatrao da se slična šema uvede za puteve u gradovima, međugradske ili pak samo autoputeve. Nije jasno ni kolika bi naknada mogla biti po prevaljenom kilometru i da li bi visina iste zavisila od doba dana, sekcije druma ili sličnih faktora. Ono što pak jeste sasvim sigurno je to da će ponovni otpor javnog mnenja biti silovit, a već se pojavljuju opisi koji ovakav sistem naplate putarine nazivaju „nevidljivim porezom“ koji je totalno nepravedan. Ne očekuje se ni da će proizvođači automobila pozdraviti ovakvu ideju.

Međutim, ekološki aktivisti će svakako biti egzalitrani, svesni činjenice da će nivoi zagađenja prirode biti drastično niži u slučaju usvajanja plana.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako bi oni to tehnički merili ? Te kilometre.

sami

To još nisu utvrdili. Videli da se sjebali sa baterijama, a sad ne znaju šta će. Neka uvedu u EV obavezno brojilo, pa neka naplaćuju po KW struje. A ko će onda da kupi baterijaša jer bi automatski 100km koštalo minimum 5 evra??