1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje – Australijanci ne vole električne automobile
Istraživanje – Australijanci ne vole električne automobile
7

Istraživanje – Australijanci ne vole električne automobile

265
7
Podelite sa prijateljima:

Iako marketinška mašina automobilske industrije na sva usta hvali nadolazeće eletkrične automobile, kupci mahom nisu oduševljeni ovakvim tipom vozila. Kako poslednja istraživanja vladinih institucija u Australiji pokazuju, njihovi državljani ne žele da kupuju električne četvorotočkaše. 

A to pokazuju i cifre. Naime u 2017. godini ostvaren je rast prodaje elektrifikovanih automobila od 67% u odnosu na 2016. godinu. Međutim, tako prikazana statistika učinila bi da laik poveruje u fantastične tržišne rezultate. U stvarno, u Australiji je u 2017. godini prdaot 2.247 elektrifikovanih automobila. Odnosno, ovde ulaze i svi hibridni modeli.

Dakle, u pitanju je veoma mali broj vozila koje koriste elektromotor, daleko manje od razvijenih zemalja sa sličnim brojem stanovnika u Evropi. E-automobili čine samo 0,2% od ukupnog broja prodatih automobila u Australiji u 2017. godini.

Razlozi za slabu prodaju automobila sa alternativnim pogonom u Australiji su brojni. Pre svega navodi se nedovoljno razvijena infrastuktura, odnosno nedostatak superpunjača. Potom, tu je i stav kupaca koji veruju da su „električni automobili nedovoljno razvijeni“.

Kako bi uticala na smanjenje emisije štetnih gasova u saobraćaju, vlada Australije doneće niz odluka koje bi trebalo da podstaknu njene državljane na kupovinu vozila sa elektromotorom. Pre svega, doći će do izgradnje više stotina superpunjača na glavnim putnim pravcima u zemlji, a australijanska vlada će izraditi i plan kojim će predvideti razne privilegije za vlasnike električnih automobila.

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ne žele ni Norvežani ali ih je država natjerala. Ko kupi el. auto ima subvenciju države od nekih 7-8 hiljada Eura, ne plaća parking, ne plaća putarinu, može da vozi trakom za gradska vozila registracija je simbolična. Ko vozi klasičan auto, naplaćaće se barem duplo. Želja Norveške je da jednog dana kad nestane nafte svi Norvežani voze na struju.

igi

Po svemu sudeći, nafte neće nestati. Šta nestati… Čak se i preliva koliko je ima.

Don

Smijeni vlast, toliko stranaka ima a svi su Zeljni samo vlasti, sve ostalo (vjera,nacija…) Je oruđe da dodju i ostanu na vlasti. Zato ako ni jedna ne proklamira to, onda pod hitno osnovati stranku ljubitelja automobila i obećati da ćeš osloboditi nameta sve vozače koji budu vozili sus, čak i subvencionirati kupovinu dizelaša a opaliti poreze na strujaše, štetne baterije i niš korisna vozila.
Mislim da bi stranka čak samo i sa tim programom imala uspjeha kod glasača, vjerujem višemilionski odziv. Ne šalim se.

moron

Strašno, kakvi su to (ne)ljudi, zašto ko njih nema razvijene ekološke svesti?

Bungi

Svaki narod je ekološki svjestan. Vozi ono što mu se više isplati.

Don

Ono je cinizam, Bungi.

Bungi

To je surova životna činjenica.Da sutra Kraljevina Norveška počne da subvencioniše dizelaše a električna vozila natovari brojnim akcizama, svi bi preko noći vozili dizele. Tako bi postupao i bilo koji drugi narod na svijetu.