1. Home
  2. Vesti
  3. Bajden predviđa svetlu budućnost za motore na vodonik
Bajden predviđa svetlu budućnost za motore na vodonik

Bajden predviđa svetlu budućnost za motore na vodonik

266
6
Podelite sa prijateljima:

Predsednik SAD Džo Bajden je juče predvideo svetlu budućnost za motore na vodonik prilikom posete fabrici proizvođača Cummins u Fridliju, u Minesoti, ubrzo nakon što je kompanija najavila nova ulaganja od više od milijardu dolara u motore s pogonom na prvi element u periodnom sistemu elemenata.

„Kamioni napravljeni u Americi sa motorima sa nultom emisijom štetnih gasova biće pokretani čistim vodonikom“, rekao je on u govoru radnicima i zvaničnicima.

„I, uzgred, to uključuje Cummins, koji je upravo danas najavio da će uložiti preko milijardu dolara u fabrike u Njujorku, Indijani i Severnoj Karolini za proizvodnju motora za kamione sa niskim emisijama ugljenika.

Cummins je ranije tog dana najavio da će investicija od preko milijardu dolara nadograditi postrojenja u svojim postojećim pogonima za proizvodnju motora „kako bi podržala prve platforme motora u industriji motora koji će raditi na niskougljeničnim gorivima, uključujući prirodni gas, dizel i eventualno vodonik, što pomaže u dekarbonizaciji flote kamiona danas”.

Cumminsov šef za vodonične motore, Džim Nebergal, rekao je za Hydrogen Insight u januaru da teretne kompanije žele kamione sa vodoničnim motorima jer će biti jeftiniji za kupovinu od onih koji koriste gorivne ćelije ili električne baterije — iako bi imali veće troškove rada .

Bajden je takođe pohvalio Cumminsovu odluku,  objavljenu u oktobru, da napravi elektrolizere u fabrici Fridli, koja se nalazi odmah izvan Mineapolisa, počevši od 500 MW godišnjeg proizvodnog kapaciteta, sa potencijalom da se poveća do 1 GW u budućnosti.

„Kada je Cummins prvi put proizveo vodonične elektrolizere, morali su da ih prave u inostranstvu“, rekao je Bajden, propuštajući da istakne da je to zato što je kompanija nasledila evropske proizvodne pogone proizvođača elektrolizera Hydrogenics kada je kupila 81% udela u kanadskoj kompaniji.

„Ali sada, zahvaljujući Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) sa poreskim kreditima za obnovljivu energiju (i vodonik), Cummins će po prvi put proizvoditi ove elektrolizere kod Zokija u Americi.

„Znate, ono što vidimo je blagodat za američke inovacije, američku industriju, a dobro je i za planetu“.

Naravno, Bajden je propustio da primeti da Cummins takođe proširuje proizvodnju elektrolizera u svojoj belgijskoj fabrici na 1 GW, i gradi dve nove fabrike elektrolizera u Kini i Španiji, od kojih će obe takođe početi sa 500 MW godišnjeg proizvodnog kapaciteta i biće proširive na 1 GW.

„Umesto da se oslanjamo na opremu proizvedenu u inostranstvu na mestima kao što je Kina, lanci snabdevanja će se ponovo praviti u Americi“, dodao je on.

„Cummins će izgraditi tehnologiju koja proizvodi čist vodonik. Kompanije i komunalna preduzeća širom zemlje koristiće te proizvode za proizvodnju čistog vodonika.

Druge kompanije takođe planiraju da izgrade fabrike elektrolizera u SAD zbog očekivanog povećanja potražnje zbog poreskih kredita za vodonik, koji će obezbediti do 3 dolara po kilogramu H2 proizvedenog u zemlji.

Na primer, norveški proizvođač Nel je nedavno objavio da je doneo konačnu investicionu odluku da proširi svoju fabriku elektrolizera u Konektikatu na 500 MW, dok je sunarodnik HydrogenPro najavio da će izgraditi elektranu za elektrolize od 500 MW u Teksasu koja bi kasnije mogla da se poveća na nekoliko gigavata.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zivot ide svojim tokom. Mozemo mi da mastamo o bateriji kao energetski najefikasnijem nosiocu energije ali realne potrebe saobracaja traze vise od toga.

moron

A, koja bi bila pretpostavljena cena energije po 1 km za ove kamione ako bi koristili vodonik ?

Matija

Ovde je informacija o ceni vodonika po kilogramu i proracun cene na 100 km. Za bazu je uzeta potrosnja jednog prosecnog automobila: https://insideevs.de/news/591331/wasserstoff-preis-tankstelle-h2mobility/ Prevod teksta je sledeci: „Uz prosečnu potrošnju od 0,8 kg/100 km, troškovi vodonika sada su 10,28 evra/100 km, prema „H2 Mobiliti“. Sa benzinom ili dizelom i pretpostavljenom potrošnjom od 6,6 litara i troškovima goriva od 1,90 evra, dospeva 12,54 evra. Nasuprot tome, električni automobil sa potrošnjom od 19 kWh/100 km sa cenom struje od 59 centi po kWh ima troškove struje od 11,21 evra.“ Moze se konstatovati da su cene benzin/dizel – vodonik – struja prilicno ujednacene.… Pročitaj više »

Renault Terminator

„prvi element u periodnom sistemu elemenata.“ – koji je prvi obajvio gle čuda RUSKI hemičar Dmitrij Mendeljejev i koji je opštepriznat u Svijetu i koriste ga tzv „najnaprednije“ zemlje današnjice,ne mogu bez Ruskih dostignuća..a tek o ruskim sirovinama da ne govorim😎.
Ostatak teksta o senilnom i izgubljenom starcu nije vrijedan pažnje…

Čmire

Taj nešto predviđa, pa dotični som ne zna ni gde se nalazi a ne da nešto predviđa…

BB

E ako je Bajden rekao…. Onda jedan ečektrični auto, molim… 🤣😂🤣😂