1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ineos Grenadier i kao vodonični SUV
Ineos Grenadier i kao vodonični SUV
0

Ineos Grenadier i kao vodonični SUV

184
0
Podelite sa prijateljima:

Razvoj terenskog vozila Ineosa Grenadiera koje koristi koncept karoserije nasađene na šasiju, još uvek nije okončan, pa tako konstruktor još uvek nije obelodanio ni egzaktne podatke o pogonskom sklopu. Jedino što na tu temu znamo, jeste to da će redni šestaci biti kupovani od BMW-a, kako oni dizel, tako i benzinski. Međutim, ovom prilikom je zvanično saopšteno da će britanski Grenadier posedovati i vodoničnu modifikaciju!

Iako je i BMW imao šta da kaže u vezi tehnologije utemeljene na FCEV, Ineos Automotive je potpisao memorandum o razumevanju s južnokorejskom kompanijom Hyundai. U dokumentu se navodi da će Britanci koristiti elektrochemijski generator ugrađen u maloserijski krosover Hyundai Nexo. Ipak, detaljnijih navoda nema, pa ne znamo ni koliko će elektromotora pokretati Ineos, kao što ne znamo ni koja će biti moć predmetnog pogonskog sklopa.

Hyundai Nexo

Ineos je odlučio, narodski rečeno, da se ne zamlaćuje s međukoracima (kakvi su po njihov uverenju hibridi i baterijski modeli) već da odmah pređu na razvoj prave stvari. Najmanje su dva razloga koja su uslovila ovakav smer razvoja. Prvi se odnosi na autnomiju koja kod vodoničnih vozila može biti uporediva i sa onom koju nude dizeli, dok je drugi razlog taj što konstrukotr i sam proizvodi vodonik.

Koncern Ineos je angažovan u hemijskoj industriji, a u okviru grupacije posluje i automobilska divizija. Godišnja proizvodnja vodonika od strane Ineosa dostiže cifru od 300 hiljada tona, mada to treba shvatiti uslovno jer ovde vodonik nastaje kao nus-proizvod.

Zanimljivo je navesti da su Ostrvljani početkom novembra izdvojili segment poslovanja vezan za vodonik u zasebnu kompaniju sa sedištem u Velikoj Britaniji, uz težnju da se uortače s nekim entitetom kako bi zajedničkim snagama nastupili na tržištu EU. Vodonični automobil iz sopstvene proizvodnje, puno bi pomogao u objavljenim namerama britanskog koncerna.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments