1. Home
  2. Industrija
  3. Tržište bežičnih punjača za automobile ima potencijala
Tržište bežičnih punjača za automobile ima potencijala

Tržište bežičnih punjača za automobile ima potencijala

150
3
Podelite sa prijateljima:

Predviđa se da će globalno tržište bežičnih punjača, to jest sistema za bežično punjenje porasti sa 15 miliona evra u ovoj godini na 377 miliona evra do 2027. godine, uz složenom godišnjom stopom rasta od 88,4%.

Faktori kao što je rastuća prodaja električnih vozila širom sveta, zajedno sa sve većom sklonošću ka tehnologiji autonomne vožnje od strane proizvođača originalne opreme (OEM), povećaće potražnju za bežičnim punjenjem električnih vozila. Povećanje ulaganja u pametne puteve u nekoliko zemalja kao što su SAD, Nemačka i Italija, između ostalih, u kombinaciji sa povećanjem vladine podrške bežičnom punjenju, stvoriće nove mogućnosti za ovo tržište.

Očekuje se da će induktivni prenos električne struje biti najbrže rastući segment sistema punjenja tokom perioda predviđanja. Ovo je zbog ključnih prednosti induktivnog prenosa struje kao što su minimalni troškovi održavanja, ušteda energije i odsustvo zračenja magnetnog polja. Pored toga, ova tehnologija nudi visoku efikasnost, pouzdanost i robusnost i pruža čist, bezbedan i robustan način prenosa energije. Kompanije kao što su Continental AG, IPT Technology GmbH, Hella KGaA Hueck & Co., ZTE Corporation i Plugless Power Inc. koriste tehnologiju induktivnog spajanja za bežično punjenje električnih vozila. Pored toga, vodeće automobilske kompanije kao što su Tesla, Nissan, Chevrolet i BMW koriste metodologiju induktivnog prenosa snage za punjenje električnih vozila.

Vladina podrška i podsticaji za električna vozila u mnogim zemljama sada se proširuju na razvoj bežičnog punjenja. Ključne prednosti bežičnog punjenja su potpuna autonomija, nema potrebe za stanicom za punjenje, smanjena šansa da vozač dobije strujni udar tokom žičanog punjenja i manje baterije. Potpuna autonomija pomaže u povećanju produktivnosti jer ne mora da se čeka da se vozilo ne napuni. Ovo povećanje produktivnih sati dodatno pomaže u povećanju BDP-a jedne države. Drugi ključni aspekt koji favorizuje instalaciju bežičnog punjenja u urbanim sredinama, gde je prostor ograničen, smanjena je ili nikakva potreba za stanicom za punjenje.

U julu 2019. godine, vlada Ujedinjenog Kraljevstva odobrila je približno 48,5 miliona evra za 12 projekata za poboljšanje iskustva vlasnika/vozača električnih automobila. Vlada je dodelila 3,01 milion evra kompaniji pod nazivom char.gi za implementaciju tehnologije bežičnog punjenja na ulicama. U decembru 2021. godine, prvo ispitivanje bežične tehnologije uspešno je sprovedeno u Marlou, Bakingemšir.

Švedska je 2021. godine uspešno testirala put za bežično punjenje kako bi revolucionirala transportne aktivnosti, kao i ubrzala prelazak na električnu mobilnost. Nedavno je ElectReon, kompanija sa sedištem u Izraelu, završila postavljanje dinamičkog bežičnog sistema za punjenje na javnom putu dugom 1,65 kilometara u Gotlandu, u Švedskoj. Na ovom pametnom putu punio se potpuno električni kamion. Američka savezna država Mičigen takođe je finalizirala sporazum o izgradnji prvog putnog sistema za bežično punjenje u Detroitu. ElectReon će primeniti ovu tehnologiju dinamičkog punjenja za punjenje automobila i kamiona na baterije u realnom vremenu u Detroitu. Planirano je da projekat bude operativan 2023. godine.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ko je upucen, koliki su gubici informativno pri bezicnom punjenju…?

Deki

Rezonantno kolo sa frekvencijom preko 50khz gubitke svodi na nivo od 10 posto što je približno gubitku u kablu i pretvaračima… Opasnost postoji za kućne ljubimce ako dospeju ispod auta dok se punjenje vrši pa ugradjuju senzore prisustva istih.Hyndai Genesis GV60 ima opciju ovog sistema.Koriste ih i autobusi i kamioni.Snage prenosa mogu ići i preko 50kw za putnička vozila.U budućnosti bi značajno pomogli kod V2G sistema u biderikcionalnom modu.Jednostavnost upotrebe bi oslobodila ljude potrebe da razvlače i skupljaju kablove svaki dan ali veličina ploča i antena ipak ima svoje limite.

BB

Čini mi se da se stvari idealiziraju, opet neka cutting edge tehnologija koja je u suštini klanje kupca…
Svi se orijentišu na komociju korišćenja energije (koju će debelo da naplate) a ne na efikasnost, cijenu i količinu te energije.