1. Home
  2. Vesti
  3. Mack debitovao sa prvim električnim kamionom na američkom tržištu
Mack debitovao sa prvim električnim kamionom na američkom tržištu

Mack debitovao sa prvim električnim kamionom na američkom tržištu

209
3
Podelite sa prijateljima:

Ako postoji jedna kategorija kamiona koja se nije značajno promenila u Sjedinjenim Američkim Državama još od samog nastanka, to je svakako onaj segment koji se odnosi na vozila za odnošenje smeća.

Njih uglavnom pokreću poveći dizel agregati koji ostavljaju oblak dima iza sebe i, često se čini da, u stvari više zagađuju, nego što smeća odvoze sa ulica. To bi se moglo promeniti u bliskoj budućnosti, a kako takva budućnost deluje, pokazao je nedavno održani skup ljubitelja recikliranja u Las Vegasu (od 6. do 9. maja), tokom kojeg je debitovao Mack LR.

Mack Trucks kao divizija u sastavu Volvoa, navodi da već ima veliku narudžbinu od jednog od najprljavijih i najzagađenijih gradova u Americi, a to je naravno Njujork. LR pokreću dva električna motora sa po 130 kW (ukupno 260 kW), a snaga se prenosi na zadnje točkove preko dvostepenog automatskog menjača.

Kako to obično biva kod smećarskih kamiona, zadatak agregata se ne ograničava samo na pokretanje točkova, već se snaga motora koristi i za rad hidraulike, pa tako i LR sledi ove principe. Nepoznato je kolike su zapremine, odnosno koliki je kapacitet baterije, ali iz Macka kažu da ih LR ima četiri i da se mogu puniti preko različitih punjača.

Još uvek nisu dostupni podaci o maksimalnom dometu sa jednim punjenjem, ali u ovom slučaju cifra i ne mora da bude prevelika. Smećarski kamioni prelaze kratke relacije i često staju pa nije teško izračunati koliko je duga njihova dnevna vožnja i da bi se zatim baterije napunile tokom noći.

Naravno, Mack nije jedini proizvođač koji radi na elektrifikaciji modela, a o čemu ste mogli da čitate i na našim stranicama. Volvo je već predstavio dva modela (FE i FL) u Nemačkoj, Peterbilt je još pre godinu dana predstavio svoj koncept, a i BYD je već dobio narudžbu od 500 primeraka na domaćem kineskom tržištu.

Ipak, dok se LR ne pojavi u prodaji kupci ostaju verni tradicionalnim dizel kamionima. Na istoj lokaciji je predstavljen i novi AutoCar DC-64R sa Cumminsovim motorom koji razvija preko 380 „konja“ a koji još uvek pruža jeftiniju alternativu.

AutoRepublika

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za „đubretare“ ova vrsta pogona i ima smisla.

igi

„koliko je duga njihova dnevna vožnja i da bi se zatim baterije napunile tokom noći“ – ovde je obrnuto, obično uveče odnose smeće. ne znam kako je u americi ali u srbiji je preko dana skuplja struja, ima baš mnogo faktora za izračunati.

Yankee

Ovde je obrnuto – obicno krenu da skupljaju smece oko 5-6 ujutro, tad te redovno probude.