1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Koliko i kako zarađuju proizvođači na prodaji vozila
Analiza: Koliko i kako zarađuju proizvođači na prodaji vozila

Analiza: Koliko i kako zarađuju proizvođači na prodaji vozila

2.73K
3
Podelite sa prijateljima:

Prema analizi koju je pripremio Bloomberg Intelligence, a koja definitivno nije savršena, Porsche 911 je automobil koji je obezbedio najvišu stopu profita kompaniji koja ga proizvodi, u konkurenciji svih, prošle godine lansiranih modela.

Osma generacija kultnog modela Porsche, interno označena u skladu sa istorijom marke, indeksom 992, profitabilniji je proizvod od bilo kog drugog, uzimajući u analizu samo one premijerno prikazane u tom periodu. Udeo modela 911 u poslovnim rezultatima kompanije Porsche AG se približio cifri od 30%, iako je tržišno učešće u prodajnom miksu svega 11%, navodi se u Bloomberg Intelligenceu.

S takvim procentom, iza 911-ice ostaju Ferrari F8 Tributo, Aston Martin DBX, Mercedes-Benz GLE i BMW X5, od kojih svaki donosi više profitne margine kompaniji, u odnosu na prosek na nivou cele marke.

Ferrari F8 Tributo, obezbeđuje ogromnih 50% razlike u ceni, ali je njegov doprinos ukupnom profitu kompanije na nivou od samo 17%. Zatim, Aston Martin će prema prognozama plasirati ukupno 4.500 primeraka modela DBX tokom 2020. godine, udvostručujući na taj način obim prodaje. Pored toga, 21% od ukupnog profita Astona, odnose se na onaj generisan prodajom DBX-a. Pomenuti model omogućava britanskoj kompaniji zaradu od oko 40% u pokazatelju EBITDA (profit pre obračuna kamata, poreza i amortizacije).

Kada govorimo o SUV segmentu, model GLE će uz blizanački GLS, obezbediti 24% od ukupnog profita Mercedesa u 2020. godini, a njihovo učešće, mereno brojem prodatih komada, u celoj gami marke iznosi svega 9%. Slična priča i sa modelom BMW X5. Doprineće s 16% u ukupnom profitu automobilske divizije, i to uprkos tome što je tek približno svaki četrnaesti prodati BMW, onaj s X5 bedžom na poklopcu prtljažnika. To znači da je udeo krosovera X5 u prodajnom miksu, svega 7%.

Svi pobrojani modeli svojim kompanijama donose „natprosečno visoke nivoe zarada“, navodi Majkl Din, istraživač u oblasti automobilske industrije koji je angažovan od strane organizacije Bloomberg Intelligence. Ove njegove reči su došle do novinarsko uha putem telefonske veze jer se analitičar nalazio u poseti Salonu automobila u Frankfurtu.

Ipak, nedavno uvođenje u ponudu Porschea 911 pomerilo je granice dobrobiti za Volkswagen grupu, značajno naviše.

Detaljniji podaci za vodeće modele

Model Lansiran Marža % Godišnja proizvodnja Godišnji profit (milioni EUR) Udeo u ukupnom profitu %
Porsche 911 nov 2018 47 48.757 2.240 29
Aston Martin DBX dec 2018 40 4.500 195 21
Ferrari F8 Tributo poč 2018 50 4.000 307 17
BMW X5 kraj 2018 25 175.000 1.675 18
Mercedes GLE poč 2019 25 150.000 1.585 18

“Računica je veoma jednostavna. Model 911 je veoma profitabilan i u svojoj izvornoj formi, a ako u obzir uzmete i razne varijacije u ponudi, zarada proizvođača postaje suludo visoka,” navodi Din, naglašavajući da su za proizvođača posebna poslastica situacije u kojim kupac naruči keramičke kočnice ili identičan motor s višim nivoom snage jer im to omogućava da dramatično podignu prodajnu cenu bez značajnog zadiranja u cenu koštanja (proizvođačku cenu). Takva politika ujedno omogućava proizvođačima da na nove modele „nakače“ još više cene nego u prethodnim generacijama istog vozila, zarađujući „punomasne“ iznose sve i u situacijama kada prodaju osnovnu, takozvanu „klotara“ verziju.

Paketi opreme, kao i lista opcionala su mesta gde stodinarku plaćate stohiljadarkom

Povrh toga, “izborom paketa Turbo, ono što (do)platite Porscheu, za njih je čist ćar,” tvrdi Din. “Ako pretpostavimo da će Nemci prodati 10.000 Turbo verzija, uz još GT3 i Turbo S varijante, samo realizacijom prvopomenutih Turbo varijanti modela 911, znači da je Porsche AG profitirao (ne prihodovao, već zaradio) pola milijarde američkih dolara.”

Uz, za marku najznačajnije tržište Kine i poziciju brenda na njemu, Porsche bi trebalo da bezbrižno prozuji kroz krizna vremena koja pogađaju ostale nemačke proizvođače, ne prestaje s besedom Din.

Prodajni rezultati na nemačkom tržištu su na najnižem nivou još od 2010. godine, pošto se Mercedes-Benz AG i Bayerische Motoren Werke AG suočavaju s trgovinskim ratovima, usporavanjem rasta brojnih svetskih ekonomija i narastajućim ekološkim brigama koje je Volkswagenov skandal inicirao i dao na zamahu.

“Ovde nema brige za ovu nemačku marku,” opet će Din. “Porsche je okrenuo igricu, njih to ne dotiče.”

Tokom 2018. godine, Porsche je na globalnom nivou popravio prodajni skor za 3% što znači da je isporučio ukupno 256.255 vozila, dok je rast prodaje modela 911 posmatran izolovano, izražen kroz dvocifrenu brojku (10%). To znači da je prodato ukupno 35.573 vozila s ovom oznakom, uprkos tome što je to bila oproštajna godina za generaciju pre aktuelne 992.

Globalna prodaja Porscheove ikone 911 je u 2018. godini prevazišla sve ono što su ukupno plasirali Bentley, Ferrari, Aston Martin i Lamborghini. Mislimo na sve ove marke, ali u zbiru i nije šala.

“Potencijal modela 911 u smislu moći da fascinira čoveka, veći je nego ikad,” piše član izvršnog odbora Porschea, Detlef fon Platen u izveštaju kompanije o prodajnim rezultatima. “Upravo smo proslavili svetsku premijeru nove generacije modela 911, a to se desilo na kraju godine, na Salonu automobila u Los Anđelesu. Pa ipak, i bez nove generacije, naša ikona je ponovo pobudila veće interesovanje kod kupaca nego godinu dana ranije.”

Još nešto, model 911 ima dvojaki zadatak na tržištu. Ne samo što se očekuje da pravi profit i inicira rast prodaje, već se rukovodstvo nada da će predstavljati protivtežu za očekivane gubitke koje će, po svemu sudeći uzrokovati, papreno skupi, tek predstavljeni Taycan. Proizvođač očekuje da će na električnom sedanu koji košta glatko i preko 200 hiljada dolara uspeti da zaradi samo 20.000 do 30.000 dolara.

Da bi Taycan bio prikazan, u razvoj je utrošeno 6,6 milijardi američkih dolara, u šta je uključeno i ulaganje u novu fabriku u blizini sedišta kompanije. Podsetimo, centrala Porschea je u nemačkom Štutgartu.

“Posmatrajući sve te glamurozne premijere novih elektromobila, debi Porschea 911 je bio sasvim skroman,” opet će Din. “Ipak, sportski automobil je odlično našpanovan i da kompenzuje sve efekte nervoze uslovljene tranzicijom ka baterijskim vozilima, koja kod ovih Švaba započinje uvođenjem u ponudu pomenutog Taycana, kao najmanje profitabilnog modela.”

Predsednik Porschea Oliver Blume, dao je intervju za Bloomberg TV, tokom kojeg je rekao da bi Taycan ipak mogao da odbaci dobru zaradu, posebno u najprestižnijim izdanjima, iako te stope prinosa neće biti ni približne onome što daju ostali modeli marke, ili bolje reći kupci ostalih modela Porschea.

Din označava 2023. kao prelomnu godinu, u smislu dostizanja profitnih ciljeva, što pretpostavlja da će do tog trenutka doći do značajnijeg pada cena baterijskih vozila. U međuvremenu, Porsche će insistirati na prodaji luksuznijih verzija Taycana, praktično gurajući kupcima Turbo verzije u ruke. A već smo opisali da se „ pljačka na nemačkom jeziku piše ‘Turbo’“.

Što se tiče kultnog modela 911, on u generaciji 992, mora da ispuni još viša profitna očekivanja u 2020. godini, posebno što će do tada kupcima biti ponuđene skupocenije verzije, uključujući i Turbo varijantu, ali onu s turbo kompresorom, a ne onu kod elektromobila. Din očekuje da će kod tih verzija zarade proizvođača biti više od 50%.

Mi da dodamo i obrazložimo opasku s početka, a koja se odnosila na nesavršenost Bloombergove analize. Naime, iako veoma srodne kategorije, profitna stopa i EBITDA se ipak razlikuju značajno, a što ne bi trebalo previše da zanima ljubitelje automobila. Autor često koristi ove izraze kao sinonime, a oni to nisu.

Pored toga, da pojasnimo da ove stope koje se pominju, uključuju prosečne plate radnika (dakle ne menadžera) od po pet i više hiljada evra, kao i ogromne iznose kojim se plaćaju (iste takve) zarade kod dobavljača svih vrsta, a posebno onih iz automobilske industrije, to jest kod komponentaša.

Te cifre kriju i mnoge „male i velike Gonove“, jer Karlos svakako nije bio presedan, niti je bio izolovan slučaj. Zašto je samo on na stubu srama, filozofsko je pitanje.

Sveukupno, prikazane profitne stope su takve, nakon silnog rasipništva, inače su i kod velikoserijskih modela na nivou višem od 50%.

Najbolji dokaz za gore izrečene tvrdnje su upravo silni i ambiciozni planovi štednje koje recituju redom svi čelnici automobilske industrije. Da se posluje razumno, gde bi se moglo uštedeti a da nije na uštrb kvaliteta u koji se kunu (posebno nemačke kompanije).

Ta kraj, preporučujemo i test Macana, gde je takođe bilo reči o neprincipijelnoj i neutoljivoj gladi za profitom, pa bilo na koji način da se ostvari.

AutoRepublika

(2728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ako želim zlo Porscheu, da kupim Taycan? Pa da pomognem da propadnu … A, ako želim da propadnem ja, onda da kupim 911, sa kočnicama od gline 🙂

J4ZZER

Kupis ebike i propadnu svi 🙂

moron

Bojim se da ni ovako ( sa običnim biciklom ) nisam u dovoljnoj meri društveno odgovoran u odnosu na „naftaše“ ( trebalo bi više da vozim kola ), uvoznike i dilere ( trebalo bi češće da kupujem nova kola ), ovlašćene servisere (trebalo bi da za sve radnje održavanja idem u ovl. servis ), vulkanizere (trebalo bi da koristim i hotel za gume ) … Prosto, ni sada nisam maksimalno posvećen održivom razvoju … tih delatnosti.