1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Šta je neophodno proveriti kod kupovine polovnjaka?
Šta je neophodno proveriti kod kupovine polovnjaka?

Šta je neophodno proveriti kod kupovine polovnjaka?

4.49K
8
Podelite sa prijateljima:

Uvod

Kupovina polovnog automobila je kao što naš narod kaže, nabavka ’’mačke u džaku’’. Međutim, ne mora to uvek tako da bude!

Naime, ukoliko širom otvorite oči, možete zasigurno znati da li je određen automobil dobra ili loša priča. I baš zato, hajde da pogledamo šta je sve to potrebno proveriti kada je u pitanju otkup polovnih automobila.

5 Najbitnijih stvari za proveru polovnjaka

Možemo se složiti da je prilikom provere jednog polovnjaka potrebno proveriti mali milion stvari. No, postoje neke stvari koje su zaista neophodne prilikom svake kupovine.

To su:

  • Karoserija
  • Broj šasije
  • Motor i amortizeri
  • Enterijer
  • Gume

Ove 5 komponente pokazuju pravo stanje svakog automobila. Hajde da se upustimo dublje u ovu temu – Analiziraćemo svaku od ovih stavki posebno.

1)     Karoserija pokazuje puno

Kada je u pitanju kupovina polovnih automobila, odmah nam svima za oko padne karoserija. Dakle, ukoliko vam se svidi neki automobil, potebno je proveriti sve zareze i sva udubljenja koja se vide golim okom. To znači, ukoliko postoje nejednaki ili veliki zazori između vrata i haube ili između školjke vozila, onda je taj automobil definitivno bio udaran!

To je loš znak u startu, i odmah je potrebno nastaviti dalje a taj automobil ostaviti iza sebe. Vi nikada ne možete biti sigurni da li je to vozilo havarisano ili je samo blago udarano. S druge strane, obavezno je bitno da se provere žmigavci, farovi, i nalepnice na staklima. To su mesta gde je proizvođač utisnuo svoje ime ili žig, tako da ukoliko ne možete da nađete nikakav ’’pečat’’, onda je vrlo verovatno da su ti delovi menjani.

Obzirom na sve ovo, takođe je bitno da se proveri i gepek, kao i prostor gde je skladišten rezervni točak. Tu ćete najjasnije videti bilo kakva oštećenja ili odstupanja od originalnog dizajna.

2)     Obavezno proveriti broj šasije

Svaki automobil ima svoj broj šasije, to je poput otiska prsta kod ljudi. Broj šasije je takođe poznat i kao VIN, i veoma je bitan! Prvo, u današnje doba postoje razne platforme, kao što je carVertical, gde možete uz pomoć broja šasije da proveritie pravo stanje automobila.

Dakle, ukoliko znate broj šasije automobila, onda imate veliku prednost jer možete dobiti izveštaj o istoriji automobila gde sve jasno piše. Jedan ovakav izveštaj uglavnom sadrži:

  • Podatke o oštećenjima
  • Podakte o istinitoj kilometraži
  • Da li je vozilo korišćeno kao Taxi ili Rent-a-car
  • Sve podatke servisa
  • Podatke o prethodnoj prodaji

 

Budimo iskreni, ovo je i više nego dovoljno da dobijete pravu sliku svakog automobila. U to ime, kada dobijete sve podatke crno na belo, onda odmah možete da donesete odluku o kupovini tog automobila.

Takođe, bežite od vlasnika koji ne daju ili kriju broj šasije automobila, to znači da kriju neke loše podatke o tom automobilu.

3)     Proverite motor i amortizere

Motor je najbitniji deo svakog automobila, i zato mora da bude u top stanju. Dakle, podignite haubu, skinite poklopac motora, i pogledajte dobro. Ukoliko je motor opran, ili izgleda šistije nego što bi trebalo, onda je prodavac definitivno hteo da sakrije neke tragove.

Ti tragovi mogu da budu od raznih uzroka koji nikada nisu dobar znak. Dakle, prekomerno curenje ulja, zamašćivanje motora, kao i tragovi od popravke, mogu ukazivati na postojeće kvarove.

Dalje, uključite motor automobila i otvorite poklopac za ulje. Ukoliko vidite da se pokazuje dim, onda nešto nije u redu sa karikama na motoru. To je loš znak! Uz sve to, važno je pregledati i izduvnu granu kao i boju dima koji izlazi iz auspuha.

Sa druge strane, amortizeri nisu ni približno bitni kao motor, ali svakako je bitno proveriti i njih. Kako to možete uraditi? Prosto je – ljuljajte jedan deo automobila kako bi amortizeri pokazali svoje stanje i ispravnost.

Ukoliko se vozilo veoma lako zaljulja, onda su amortizeri loši. Takođe, pilikom ljuljanja, slobodno pritisnite malo jače i onda prestanite da ljuljate odjednom. Na taj način možete da vidite da li se vozilo vraća u stanje mirovanja brzo ili polako. Što se brže vrati, to su bolji amortizeri.

4)     Enterijer – proveriti pohabanost određenih delova

Posle detaljne spoljne inspekcije i inspekcije papira, prelazimo na enterijer. Unutrašnjost automobila je podjednako bitna kao i ostali delovi jer pokazuje dosta toga.

Kada sednete u auto, pogledajte menjač i papučice – Ukoliko su istrošeni i pohabani, radi se o intenzivoj upotrebi. Takođe, veoma lako možete uočiti da li je automobil korišćen po gradu ili po putevima.

Naime, ukoliko celokupan eneterijer izgleda pohabano, onda je auto vožen po gradu. To znači da su i drugi delovi automobila skloniji kvarovima i češćoj zameni. Na primer, u gradu se koristi kočnica češće, znači da se disk izlizuje pre vremena, i to dovodi do toga da se moraju zameniti diskovi. Ovo je trošak od 300 do 500 eura u zavisnosti od marke automobila.

5)     Gume su od velikog značaja

Gume su od velikog značaja za svakog vozača, a takođe nam mogu i otkriti neke skrivene mane automobila koje ne možete golim okom da uočite. Pre svega, pogledajte sva četri pneumatika, i uverite se da li su podjednako istrošeni. Ukoliko je tako, onda nemate puno brige, automobil je ravnomerno troši gume i to je znak da je sve u redu sa osovinom i prijanjanjem na putevima.

Posle toga, pogledajte sve gume posebno. Obavezno proverite i spoljašnji i unutrašnji deo gume da li je velika razlika u istrošenosti. Ukoliko jeste, onda automobil nije reglažiran i guma se više oslanja na jednu stranu što znači da se neravnomerno troši pneumatik. Ovo je veoma bitno kod kupovine automobila.

To naravno iziskuje dodatne troškove oko reglaže trapa.

Dalje, ukoliko su gume menjanje nedavno, i niste u mogućnosti da dobijete bilo kakve informacije, onda pogledajte felne. Aluminijumske felne mogu da se iskrive vremenom i to ukoazuje da se automobil vozio velikim brzinama i češće se dolazilo do visokih obrtaja.

Sve u svemu

Na kraju, kada sumiramo sve što smo naveli, kupovina polovnih automobila nije baš lagana stvar. Dakle, prilikom provere polovnjaka, posebno obratiti pažnju na sve gore navedene stvari.

Naravno, neke stvari ne možete da saznate bez izvepštaja o istoriji automobila, ali većinu stvari možete lako da uočite. Zato pamet u glavu i budite uporni da proverite sve detalje – jedino se tako kupuje ispravan automobil.

Sponzorisani tekst

(4494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Toma

Nista korisno . Trebalo je navesti turbo plivajući sistem uzbizgavanja goriva menjač koroziju sanje boje greške koje javlja elektronika. Treba proveriti vuču i razne zvukove . Gume i amortizeri su potrosni materijal kao i kočnice

Pomponije

Ako ćemo tako gledati na automobilu je sve sem karoserije potrošni materijal. Uz to nemaju svi automobili ni turbo, a ni „plivajući sistem“….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Pomponije
moron

Možda je trebalo početi i završiti sa tačkom dva …
Ako ste „prvi vlasnik“ probajte da probavite izveštaj za vaša kola, pa, uporedite, jer samo vi znate istinu. Možda shvatite koliko je šuplje ta baza

don

Babu!

Kittitelj

Ne treba proveravati ništa, bitno je samo da piše na oglasu: „nov, nov, nov, ful fulova, sve sem kože, fabrika, čaša, garancija na kilometražu, nikad havarisan, nikad zapaljena cigara u autu…“ i slične stvari..

Balkanboj

Br. 3

Sa težinom novih automobila, i zavisno od čvrstine opruga (nemački automobili posebno), od tog „ljuljanje testa“ nema ništa. Samo u servisu koji ima specijalizovanu opremu za proveru amortizera. Eventualno ako su baš „masni“ pa je golim okom vidljivo da su full propali.

5. Gume.

Odeš i pogledaš neki skuplji automobil, posebno ako je SUV, a on obuven u ganc nove kineske gume. Eto dodatnih 600e troška, koliko koštaju dobre gume u proseku. Tu je upitno i bilo kakvo drugo održavanje automobila jer je vlasnik stipsa prve kategorije.

Laki

Ako nisi siguran u sebe povedeš dobrog majstora jer on manje gleda a više vidi. Meni je „priča“ vlasnika prvi putokaz!

Joseph

Iskreno, za ovakve stvari najbolje platit stručnijeg čovjeka da ide s tobom gledati auto ako se ne razumiš, jer bolje ćeš proći, bolje dati nekom mehaničaru, ili tko se kuži u aute 100-200€ nego kasnije imati 500-1000€ troška.