1. Home
  2. Vesti
  3. Jedna kompanija stiče kontrolu nad železnicom duž celog kontinenta
Jedna kompanija stiče kontrolu nad železnicom duž celog kontinenta

Jedna kompanija stiče kontrolu nad železnicom duž celog kontinenta

1.12K
2
Podelite sa prijateljima:

Zanimljive vesti stižu u Kanade gde je druga najveća želenica ove države nazvana Canada Pacific Railway (CPR) sa sedištem u Kalgariju (gde su održane Olimpijske igre u zimskom formatu) upravo objavila da je završila posao vredan 25 milijardi dolara. Kanađani navode da će postati novi vlasnik američke firme Kansas City Southern. Ova vest možda i ne bi bila toliko značajna, pošto se firme kupuju i preprodaju dosta često, ali je CPR upravo stvorio nešto šta je pre bilo nepostojeće.

Naime, nakon što je kanadski entitet postao vlasnik američke kompanije, Kanađani sada kao prvi imaju na raspolaganju želenicu jedne firme koja je u stanju da poveže saobraćajni tok u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, čime bi poslovanje između tri države moglo da označi novi način poslovanja.

Naravno, uvek postoji ono „ali“, pa se tako i sada čeka odgovor američkih političara koji još uvek imaju pravo da ponište kupovinu, ako smatraju da krši takozvane antimonopolske zakone.

Dok niko ne očekuje da će se tako nešto desiti ovaj put, mnogi se ipak prisećaju situacije iz 1999. godine kada je najveća kanadska firma Canadian National Railway već postigla dogovor da kupi američku firmu Burlington Northern Santa Fe pre nego što su političari poništili saradnju.

Kao što mu i samo ime kaže, antimonopolski zakon (puno ime je zapravo Sherman Antitrust Act) sprečava firme da ostvare veći udeo na tržištu od 60%, a originalno je predstavljen 1890. godine, da bi se „razbila“ tadašnja firma Standard Oil.

Nikada nije korišćen u automobilskoj industriji, mada je General Motors bio jako blizu tokom šezdesetih godina prošlog veka. Novi američki predsednik Džo Bajden je nešto više prijateljski nastrojen prema Meksiku, za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa, a takva situacija još više ohrabruje eksperte da pomisle da će do dogovora doći.


U svakom slučaju, prvi čovek nove firme će i dalje biti sadašnji predsednik CPR-a Kit Kril, a upravo se on obratio medijima i najavio da će ovakav način poslovanja olakšati situaciju sa prevozom robe u sve tri države. Kril takođe spominje i ekološku stranu dogovora, pa kaže da jedan voz je u stanju da parkira preko 300 kamiona, čime bi u teoriji, nivo izduvnih gasova bio niži za čak 75% od kamionskog prevoza, mada verujem da kamiondžije u SAD (među kojima je i veliki broj doseljenika sa Balkana) neće biti baš oduševljeni da čuju takvu vest.

Ovo inače nije prvi put da CPR širi biznis preko kanadskih granica, pa je 2009. godine već kupio dve američke firme. Jedna od njih je Dakota, Minnesota and Eastern Railroad, a druga Iowa, Chicago and Eastern Railroad.

CPR u ovom trenutku u svom vlaništvu drži 1.794 lokomotive (većina teretnih, ali i veliki broj starijih, namenjenih prevozu turističkih putinka). Zanimljivo kanadska firma poseduje i preko 20 hiljada kilometara pruge, što je kod nas nezamislivo. Ne pričam samo o dužini pruge, već i o tome da se železnička infrastruktura nalazi u privatnim rukama.

AutoRepublika

(1122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

O cem vi pisete u pm. Koga ovo zanima? Ccc shvatam ja da ti zivis u sad, al vjeruj ovo nas na balkanu ne zanima ni sekunde

BojanNeki

Šta je nezamislivo? Da je železnička infrastruktura kod nas u privatnim rukama?
Wait for it.