1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen je Bugatti Bolide s 1.825 ks i brzinom preko 500 km/h
Predstavljen je Bugatti Bolide s 1.825 ks i brzinom preko 500 km/h
0

Predstavljen je Bugatti Bolide s 1.825 ks i brzinom preko 500 km/h

1.27K
0
Podelite sa prijateljima:

„Mašina“ koja je sada pred nama poseduje impresivan odnos mase i snage, što konkretno znači da svaka konjska snaga na sebi nosi teret od 670 grama mase automobila.

Sport, Pur Sport, Vision Gran Turismo, Centodieci, Divo, Super Sport 300+ i La Voiture Noire – platforma koju koristi Bugatti Chiron je poprimila mnogo pojavnih oblika, od kada je hiperautomobil sa W16 agregatom predstavljen još u februaru 2016. godine. Međutim, nijedan od njih nije toliko suštinski zašao u zonu hiperautomobila poput Bolida, koji se glatko može okarakateristati i kao čudovište za stazu sa zadivljujućim specifikacijama i upečatljivim dizajnom.

Isprobani 8.0-litarski mamutski motor proizvodi 1.578 konjskih snaga (1.177 kW) kako se vidi u Centodieci ili Super Sport 300+. Zaplet je sledeći: Bugatti je konstruisao motor tako da bi se ovaj hranio sagorevanjem trkačkog goriva sa 110 oktana, na koji način bi došao u priliku da „otključa“ i svih zapanjujućih 1.825 ks (1.361 kW) pri 7.000 o / min uz 1.850 Nm najvišeg obrtnog momenta pri 2.000 o/min. Skok u snazi postignut je i razvojem novih četvorostrukih turbopunjača.

Kroz razne mere uštede na težini, inženjeri iz Molshajma uspeli su da smanje masu Bolida na samo 1.240 kilograma ili otprilike onoliko koliko teže i tipični evropski kompaktni automobil. Prosta računica pokazuje da ova zver ima impresivan odnos težine i snage, što i napomenusmu u uvodnom pasusu. Međutim, vredi istaći da je to „suva težina automobila“, što znači da je vozilo teže kada dodate sve potrebne tečnosti.

Sa toliko snage u laganom hiperautomobilu, nije ni čudo što je Bolide apsolutna raketa. Za izbačaj od 0 do 100 km/h potrebno mu je 2,17 sekundi, dok se sprint „iz mesta do dvesta“ izvodi za 4,36 sekundi. Pazite, Bugatti zapravo nije sprovodio ove testove ubrzanja u realnom okruženju, jer su sve to simulirani brojevi performansi. Isto važi i za brzinu iz mirovanja do 300 km/h, što bi trebalo da se odigra za 7,37 sekundi, dok je za dostizanje brzine kretanja od 400 km/h neophodno 12,08 sekundi.

Bugatti je čak obezbedio teorijsko vreme od 0 do 500 km/h, što bi trebalo da traje 20,16 sekundi, pominjući da će Bolide provozati celu stazu Nirburgring za 5 minuta i 23,1 sekunde. Maksimalna brzina? „Mnogo iznad“ 500 km/h i vreme kruga na Le Mansu od 3 minuta i 7,1 sekunde. Sve su to opet simulirani brojevi.

Zatim je tu dizajn. Pa, pogledajte samo. Ako ste mislili da je Bugatti Vision Gran Turismo neverovatan, Bolide je iz daleke galaksije. Zapravo ima čak i više nego što se na prvi pogled čini, jer se automobil može pohvaliti onim što Bugatti opisuje kao promenjivu spoljnu oblogu krovne površine instaliranu zarad poboljšanog protoka vazduha. Površina krova ostaje glatka kada se vozilo kreće laganom brzinom, dok se „polje mehurića se izboči“ kada jače pritisnete papučicu gasa.

Ovi zvanični prikazi ne moraju nužno da daju tačnu sliku u vezi sa izuzetno niskom visinom bolida. Visok je samo 995 milimetara (39,1 inča), što ga čini oko 300 mm (11,8 inča) nižim od običnog Chirona kako bi se podudarao sa visinom klasičnog Bugattija Type 35. Te svetlosne grupacije, izvedene u obliku slova X, kako na prednjem, tako i na zadnjem delu vozila, čine automobil da izgledom podseća na objekat pristigao pravo iz naučno-fantastičnog filma, a špijunski snimci otkrili su da je četvorotočkaš u stvarnosti još spektakularniji.

Razvijen tokom samo osam meseci, Bolide još uvek nema zvaničnu cenu. To je zato što Bugatti nije odlučio da li će u proizvodnju staviti „apsolutni vrhunac u pogledu motora sa unutrašnjim sagorevanjem“.

AutoRepublika

(1266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments