1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac planira performantno izdanje modela Escalade
Cadillac planira performantno izdanje modela Escalade
0

Cadillac planira performantno izdanje modela Escalade

151
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira na to kakvo mišljenje imate o velikim terencima, nema sumnje da je model Cadillac Escalade velika ikona u automobilskoj industriji. Još od svog zvaničnog predstavljanja 1998. godine je postao deo američke kulture, a posebnu popularnost je stekao među rep muzičarima koji ga praktično smatraju svetim objektom.

Protekle godine je isporučeno preko 35.000 jedinica, što i nije visoka brojka u poređenju s onima koje su se javljale pre nekih 15 godina, kada je terenska revolucija bila u jeku, ali opet impresivna brojka za vozilo koje sa punom opremom košta preko 100.000 američkih dolara. Neki mediji sada prenose da bi Escalade uskoro mogao da dobije i performantnu verziju sa oznakom V.


U razgovoru sa novinarima iz magazina „Muscle Cars and Trucks“, Cadillacov menadžer za razvoj novih modela Dejv Šavoni je rekao da General Motorsova premijum divizija uvek razmatra nove opcije i da smata da još uvek nije uspela da privuče one „uber“ mušterije sa najdubljim džepom. To je novinarima bio dovoljan razlog da upitaju da li ćemo videti Escalade-V, na šta je Šavoni odgovorio da takva mogućnost u ovo vreme još uvek nije odbačena.

Veliki terenac se već može naručiti sa atmosferskim 6,2-litarskim V8 motorom koji razvija 420 konjskih snaga, što mu omogućava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 5,5 sekundi. Tokom ove godine je po prvi put ponuđen i 3,0-litarski dizel sa 277 „grla“.

Mediji nagađaju da ako vidimo Escalade-V verovatno će ga pogoniti identičan benzinac sa kompresorom koji bi povećao snagu na 650 „konja“. To bi definitivno bio veliki napredak i pored toga što bi masa takođe bila povišena, a snaga bi se verovatno i dalje prenosila na sva četiri točka, i to preko desetostepenog automatskog menjača.

Ovo je možda posebna prilika da vidimo takav performantni model pošto su šanse velike da će naredna generacija Escaladea biti ponuđena s pogonom isključivo na struju. Cadillacu još jedan detalj sigurno smeta, a to je onaj da glavni konkurent Lincoln Navigator pruža 450 konjskih snaga.


Bilo kako bilo, ukoliko dobije zeleno svetlo za serijsku proizvodnju Escalade-V će debitovati naredne godine, dok bi u maloprodajna svetilišta Amerike, stigao negde tokom 2022. godine.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments