1. Home
  2. Vesti
  3. Serijska verzija indijskog „premijum“ kompakta za oko 6 hiljada evra
Serijska verzija indijskog „premijum“ kompakta za oko 6 hiljada evra
4

Serijska verzija indijskog „premijum“ kompakta za oko 6 hiljada evra

2.27K
4
Podelite sa prijateljima:

Proletos smo pisali o gradskom hedžbeku iz Indije za koji je stigla najava da će poneti cenovnu etiketu u rasponu od sedam do devet hiljada američkih dolara, a sada je kupcima predstavljena i serijska verzija istog. Radi se o modelu Tata Altroz, a kao što se da primetiti, novajliju krasi primamljiv stil, uprkos ponekom pojednostavljenu u odnosu na verziju prikazanu proletos.

Ovo je ujedno prvi model proizvođača koji je postavljen na modularu platformu ALFA (Agile Light Flexible Advanced) razvijenu nezavisno od britanskog JLR-a koji se nalazi pod kontrolom indijskog konglomerata. Ova arhitektura će poslužiti za vozila koja nisu spojiva s tradicijom ostrvske marke a to podrazumeva poprečno postavljen motor, prednje točkove kao pogonske, “Mekferson” napred, polukrutu osovinu nazad, doboš kočnice na zadnjim točkovima. Pride, platforma će moći da ugosti benzinske, dizel, hibridne ili čisto eletkrične pogonske sklopove.

Proizvođač je nadenuo ime neobičnoj pojavi koja karakteriše hedžbek, a takav korporativan stil je nazvan Impact Design 2.0. Tata Altroz je svojim karakteristikama prijatelj porodičnog budžeta prosečnog građanina Indije. Zbog benzinskog ili dizel motora zapremine do 1.200 ili 1.500 kubnih centimetara, vlasnik je opterećen stopom akcize od 12% dok vlasnici drugih (performantnijih) četvorotočkaša moraju da računaju s troškom prema državi u iznosu od 24 do 27%.

Pored uslova vezanih za zapreminu agregata, nužno je ispuniti i kriterijume koji se odnose na gabarite. Da bi pripalo preferencijalnom poreskom razredu, vozilo ne sme biti duže od četiri metra, a i tu je Altroz doktorirao s dužinom od 3.990 milimetara. U širinu se prostire na 1.755 mm dok je širok 1.523 mm. Međuosovinski razmak je tipičan za B segment (2.501 mm), a klirens je zavidan (165 mm). Pozitivan utisak kompletira sasvim pristojna zapremina prtljažnika od 345 litara.

Tata je pozicionirao Altroz, ni manje – ni više nego kao ​​“premijum gradski automobil“, naravno saglasno bitno drugačijim kriterijumima klasifikacije koji su neformalno na snazi u toj državi. Bazična oprema uključuje dva vazdušna jastuka, ABS sistem, klimatizaciju, parking senzore na zadnjem odbojniku.

Prestižnije verzije uključuju i automatski klima uređaj, medijalni sistem uz mape za navigaciju i ekran dijagonale 7 inča. Tu je i Harman audio sistem, kamera koja olakšava vožnju unazad, senzori za svetla i kišu (padavine), baš kao i tempomat ali i opcija startovanja motora pritiskom na taster. Međutim, čak ni uz doplatu nije moguće dobiti više od dva vazdušna jastuka kao ni elektronsku kontrolu stabilnosti.

Kupci biraju između dve pogonske jedinice. Kao što smo nagovestili, nude se pripadnici Revotron familije agregata zapremine 1.2 litra (86 ks) uz tri cilindra a bez pomoći turbine, kao i četvorocilindarski turbodizel uz 1.5 litara zapremine i 90 “konjića”.

Obe pogonske jedinice sarađuju s petostepenim ručnim menjačem, dok će obećanje Tate u pogledu robotizovanog šestostepenog menjača s dvostrukom spojnicom biti dostupno u nekom budućem trenutku. Više nema pomena o benzinskom agregatu zapremine 1.2 litra (102 ks), koji se našao pod haubom proletos prikazanog prototip primerka, pa je verovatno da ga kompanija neće ni ponuditi kupcima, odnosno da neće naći svoje mesto u serijskoj verziji.

Knjiga porudžbina je otvorena u Indiji, a tom prilikom je nužno položiti depozit u iznosu od 300 američkih dolara. Prodaja kreće sledećeg meseca (godine). Glavni rivali Altroza će, prema percepciji kompanije Tata Motors, biti sledeći modeli s petoro vrata: Suzuki Baleno, Hyundai Elite i20 Honda Jazz. Svi do jednog se u Indiji smatraju, pa može se donekle ustvrditi, statusnim simbolima.

AutoRepublika

(2265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Vidi se Britanski pecat.

Rajko

Takav treba kod nas 5000 evra i da narod nas vozi bre a ne fiat 500l tolike pare, novi yugo treba napraviti pa da vidis kako bih radili u 3 smene radnici a svi u srbiji i okruzenju vozili novi yugo,ali ja bih ga nazvao drugacije,a pre toga uputio bih predlog nasim politicarima, da makar malo pogledaju obican narod

Miladin

Ради ти у три смене!

Bungi

Upravo je ovo ono što Land Roveru treba, lakša i jeftinija platforma za model pozicioniran ispod Rendž Rover Evoka. Zašto uzimati platformu od BMW-a sa prednjim pogonom i poprečnim motorom kad imaš svoju.