1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Čuveni proizvođač motocikala Norton odlazi u stečaj
Čuveni proizvođač motocikala Norton odlazi u stečaj

Čuveni proizvođač motocikala Norton odlazi u stečaj

330
0
Podelite sa prijateljima:

Britanska automobilska industrija je već godinama na kolenima i čini se da su jedini aktivni brendovi sa Ostrva, oni koji su u rukama inostranih firmi. Nažalost, slična sudbina će verovatno zadesiti i motociklističku industriju pošto je Norton, jedan od najstarijih proizvođača na svetu, upravo objavio da odlazi u stečaj. To se dogodilo nakon što je kompanija objavila da nije u stanju da izmiruje dugovanja prema dobavljačima i poreskoj upravi.

Ova vest ipak nije iznenađenje i nekada cenjeni proizvođač je već duže vreme u finansijskoj krizi. Još u avgustu prošle godine, Norton je objavio da mu je potrebna investicija od pet miliona britanskih funti, kako bi obnovio zastarelu fabriku kao i osvežio ponudu Normad i Ranger modela.

Nekoliko meseci kasnije proizvođač je takođe ponudio deo vlasništva na prodaju, sa ciljem otplate poreskih dugova, koji su se nagomilali prethodnih godina. Situacija se koliko-toliko popravila kada je nepoznati investitor odlučio da potroši svoj novac na kompaniju.

Ipak, početkom januara ove godine se pročula priča da Norton trenutno duguje oko 300.000 funti (oko 356.000 evra) britanskoj vladi za neizmirene obaveze po osnovu poreza, i to za duži vremenski period. U javnost je izašao i vlasnik Stjuart Garner, pa je tom prilikom izjavio da su dugovi stigli nakon investiranja u novitete kao što su V4 SS i RR, na čiji razvoj je Norton morao da potroši poveće sume novca.

Dok se skupoceni model V4 SS pokazao velikim uspehom i bio brzo rasprodat, uprkos visokoj ceni od 44.000 funti, jeftiniji V4 RR nije bio jednake sreće. Spomenuti jeftiniji modeli kao što su Nomad i Ranger, takođe nisu najbolje prošli kod kupaca, što se posebno odnosi na Kinu i Australiju gde je Norton isporučivao oko 80% svih prodatih jedinica.

Vlasnik akcija kompanije, Garner je na taj način izgubio, ne samo svoju motocikličku kompaniju, već i nekoliko privatnih rezidencija.

Kompaniju Norton je inače osnovao čovek po imenu Džejms Norton davne 1898. godine. Firma je iza sebe ostavila dugačku listu uspeha na cenjenoj trci Isle of Man TT.

Tokom Drugog svetskog rata je proizvedeno i 100.000 jedinica za potrebe vojske, da bi civilna proizvodnja bila nastavljena krajem četrdesetih godina.

Godine 1968. stiže model Commando, koji će vremenom postati najprodavaniji Nortonov motocikl, i u narednoj deceniji će privući preko 500.000 kupaca.

Ipak, od tada kreće postepeni pad i udruživanje sa nekadašnjim rivalima pre nego što je spomenuti Garner postao samostalni vlasnik pre 12 godina.

On je pokušao da „pojača“ globalnu prodaju kao i da predstavi neka legendarna imena u modernoj verziji, pre nego što je kompanija otišla u stečaj.

Ovakav epilog podrazumeva i da oko 100 do juče zaposlenih lica, takođe ostaju bez posla.

AutoRepublika

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments