1. Home
  2. Sajmovi
  3. Minhen 2021
  4. Mercedes predstavio „električnu E klasu“, rivala za Teslin Model S (GALERIJA)
Mercedes predstavio „električnu E klasu“, rivala za Teslin Model S (GALERIJA)

Mercedes predstavio „električnu E klasu“, rivala za Teslin Model S (GALERIJA)

1.29K
10
Podelite sa prijateljima:

Na početku manifestacije IAA u prestonici Bavarske premijere Mercedesa zauzele su centralnu poziciju.

Čini se da je Mercedes namerno požurio sa saopštavanjem podataka i fotografija javnosti, sve kako bi poremetili najavljeni “blistavi nastup BMW-a” na njegovoj teritoriji. Malo medijskog ratovanja nije na odmet među večitim germanskim rivalima.

Prikazani EQE je zapravo električni pandan E klasi, model od kog u Mercedesu mnogo očekuju. Pre svega na globalnom planu, gde mu za jedinog adekvatnog rivala vide Teslin Model S. Ujedno, treba naglasiti da će EQE život otpočeti bez prave konkurencije iz BMW-a i Audija.

Proizvođač iz Štutgarta se prilikom dizajniranja električne E klase očigledno ugledao na baterijsku perjanicu marke – EQS. I ovde je primenjen “babuška” stil, gde se dva modela razlikuju gotovo samo po veličini. Zaista, potrebno je biti vrlo dobar poznavalac Mercedesove game pa iz daleka razlikovati EQE i EQS. Uz to, bočni profil modela EQE više nalikuje onome što se može videti kod CLS-a, nego kod tradicionalne E klase.

Gabariti modela EQE naravno da su manji naspram električnog stegonoše. Ova berlina duga je 4.946 mm, uz širinu od 1.961 mm i visoka je 1.512 mm. Međuosovinski razmak je velikih 3,12 m, što ovom vozilu daje vrlo prostranu kabinu.

Šta više, u Mercedesu ističu da unutar automobila ima daleko više prostora za putnike nego li kod konvencionalne E klase. S druge strane, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji – zapremina prtljažnika je samo 420 l, krajnje skromno za modele iz ovog segmenta.

Isprva biće dostupna samo jedna varijanta – EQE 350, a kasnije će se pojaviti i druge, snažnije verzije. Ovo izdanje računa na 215 kW i 530 Nm, dok se snaga prenosi na zadnje točkove. Mercedes će ovde ponuditi upravljanje na sva četiri točka, zarad boljih manevarskih sposobnosti vozila.

Nemački brend ističe da je pri razvoju baterije jedan od prioriteta bilo što manje učešće kobalta u baterijskim ćelijama. Ovde ga ima manje od 10%, što će posebno prijati ušima “ekološki osvešćenih”. Inače, vozaču je dostupno 90 kWh, što je dovoljno za 540 do 660 km dometa, po WLTP protokolu.

U kabini nema nekih iznenađenja, jer je sve to već viđeno kod EQS-a. Naravno, Hyperscreen, odnosno ogromna celina displeja (koju čine tri jedinice) prostire se celom širinom armaturne table. Ipak, kao i kod krunskog dragulja, i ovde je to deo opcionala.

Mercedes je potvrdio da će se EQE proizvoditi na dve lokacije – u Bremenu u Nemačkoj, kao i u Pekingu u Kini kroz savezništvo sa tamošnjim BBAC-om. Trokraka zvezda još nije saopštila cene za EQE, ali nemački stručni mediji veruju da će početna cena za baznu verziju iznositi oko 75.000 evra. Prvi primerci električne limuzine biće dostavljeni sredinom naredne godine.

AutoRepublika 

(1292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Koliko su samo brži u reakciji s lansiranjem elektromobila bili od BMW-a. Nažalost, niti jedan krosover nije lep, svi su nekako bezlični-električni. Ova limuzina već mnogo bolje… EQS je prevelik.

Laki

Konačno nešto fino od ovih na „struju“.

BB

Zar nisu ovi Ionity punjači preskupi? To bi mogao biti problem u poređenju sa Teslom …
Ne, ne mislim da kupci nemaju para, nego svi bi da uštede (tj. traže opravdanje) na energentu, iako će da iskese debele pare za opremu…

Rikošet

Koliko vidim svi do sada u Evropi predstavljeni električni automobili su cjenovno dostižni kupcima dubljeg džepa. Ako se za desetak godina obistine sadašnje najave, a kako je krenulo biće tako, volan u ruke moći će da uzmu samo bolje situirani kupci, da ne kažem bogati. Ne sumnjam da će biti i jeftinijih opcija u formatu sadašnjeg VW Up i sličnih, ali sa autonomijom od stotinjak kilometara oni su svedeni na kruženje po lokalu bez ozbiljnije perspektive na otvorenoj cesti… Na kraju servisiranje ovakvog jednog tablet automobila sa mnoštvom skupih tehnoloških rješenja biće moguće samo dubokom džepu. Automobilska industrija pravi veliki… Pročitaj više »

xtrimi

Mislim da je na svedskom nivou došlo do idejej da je prevelika mobilnost naroda ( jeftini letovi, automobili, gorivo itd.) dovodi do velikog zagađenja. Te da se id epolako da se ta prevelika mobilnost svede na onu iz 50ih godina ili onu između dva svetska rata.
Samo bogati putuju zbog odmora ostali dirinče. I tome se i prilagođavaju.

igi

Zapravo je siromašnih sve manje, na svetskom nivou. Putovanja i turizam su dostupni sve većem broju ljudi, otud i gužve na svetskim atrakcijama. A ko nema za putovanja – on dirinči za kredit za to putovanje, tako na kraju svi putuju negde i imaju para za to.

xtrimi

Možda je manje siromašnih na zapadu i u kini, za ostatak sveta nisam siguran.

BB

Ma ja sam već na tom svedskom nivou, ne idem gdje ne moram…

Branko

Supruga razmatra kupnju Renault Twinga ZE, koji bi uz državnu subvenciju od 9.500 EUR koštao oko 13.000 EUR sa svim opcijama. Dogovorio sam probnu vožnju i upravo smo ovaj vikend otišli do našeg apartmana na moru (Jadranovo) sa Renault Twingom ZE. Od kuće do apartmana ima 160 km i došli smo bez problema, s tim da je baterija na cilju bila na 20%. Doduše, vozio sam ne brže od 100 km/h, ali po dosta brdovitom autoputu. Tko poznaje Gorski kotar, zna o čemu pričam. Obzirom da ima bateriju od svega 22 kWh, ugodno me iznenadio. U povratku sam na Ini… Pročitaj više »

BB

Uz toliku subvenciju se i te kako isplati taj auto, toliko je i SUS verzija…