1. Home
  2. Vesti
  3. McLaren Elva uskoro i u „Gulf“ izdanju
McLaren Elva uskoro i u „Gulf“ izdanju
0

McLaren Elva uskoro i u „Gulf“ izdanju

94
0
Podelite sa prijateljima:

Gulf Oil je dugo godina važio za jednu od najvećih i najpoznatijih naftnih kompanija na svetu. Za nas automobilske ljubitelje, brend je sigurno ostavio najveći uticaj preko sponzorisanja mnogih trkačkih timova tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je kombinacija svetlo plave i narandžaste boje brzo stekla ime „gulf“. Gulf Oil, koji inače danas posluje pod imenom Chevron, takođe ima i dugogodišnje iskustvo saradnje sa McLarenom u šampionatima kao što su Can-Am, Indy i Formula 1.

Iz tog razloga, britanski proizvođač vozila će predstaviti specijalno izdanje modela Elva u identičnoj boji, na ovogodišnjem Gudvud festivali brzine.


Sam model Elva je jedan od najviše očekivanih noviteta ove godine. Urađen je u retro stilu trkačkih automobila, s kojima je osnivač marke Brus Meklaren upravljao tokom šezdesetih godina, a pokreće ga 4,0-litarski turbobenzinac sa 804 konjskih snaga.

Elva je deo McLarenove takozvane „Ultimativne serije“ u koju spadaju modeli F1, P1, Senna i Speedtail. Takva mehanika omogućava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za manje od tri sekunde i maksimalnu brzinu od preko 320 km/h. Ali, Elva ipak nije postao prodaji uspeh kojem se McLaren nadao, pa je plan o serijskoj proizvodnji menjan nekoliko puta. Prvobitno je planirano 399 jedinica, pa je brojka snižena na 249, i na kraju zacrtana na 149 primeraka. McLaren bi voleo da javnost pomisli da razlog leži u ekskluzivnosti, ali je istina ona da je potražnja jednostavno loša.

Gulf boja je uvek bila izuzetno popularna među kupcima bez obzira o kom automobilu je reč. To znači da je ovakav potez britanskog giganta donekle oečkivan i nema sumnje da će svi primerci biti brzo rasprodati. Za sada je nepoznato o kojoj brojci je reč, pošto je McLaren primoran da Chevronu isplati određenu sumu novca za svaki od njih, a verujemo da je firma naučila bitnu lekciju iz ovog slučajeva.

Naime, eksperti kažu da je model Elva stigao na tržište u veoma kratkom periodu, i to zajedno sa modelima P1, P1 GTR, P1 LM, Senna, Senna GTR i Speedtail, pa bez obzira što na ovom svetu ima možda i previše milionera koji mogu da ga priušte, šta je mnogo – mnogo je.

Početna cena za Elvu inače iznosi 1,7 miliona dolara, a za gulf boju vlasnik će sigurno morati da izdvoji dodatnu sumu.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments