1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski proizvođač automobila ušao u predstečajni postupak
Kineski proizvođač automobila ušao u predstečajni postupak
1

Kineski proizvođač automobila ušao u predstečajni postupak

300
1
Podelite sa prijateljima:

Iako je u toku žestoki udar novog korona virusa, pa čini se direktno na automobilsku industiju, i više nego na ljude kao individue, još uvek nema, i nadamo se da neće ni biti žrtava, u smislu globalnih kompanija iz tog industrijskog sektora, a koje bi bile prinuđene da pokrenu postupak stečaja, ili pak unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), usled nemogućnosti servisiranja obaveza. Međutim, na teritoriji Kine, već je druga priča.

Dobro poznati proizvođač kineskim, ali i ruskim kupcima, kompanija Lifan je još u avgustu proglasila bankrot, a pre neki dan je održan prvi sastanak rukovodstva društva s poveriocima. Mesto sastanka je bio Čongking, gde se pristupilo utvrđivanju razmere katastrofe u koju je upao poznati lokalni proizvođač.

Međutim, kao što korona napada, s uglavnom fatalnim posledicama, već nagrižene organizme nekom drugom, osnovnom bolešću, tako i u ovom slučaju, Lifan nije stradao zbog smanjene tražnje tokom epidemije, već se guši u poslovnim problemima već neko duže vreme. Čak i u razmerama lokalnog, kineskog tržišta, Lifan se smatra drugorazrednim proizvođačem. Nažalost, na kvalitet izrade su se žalili i kupci, ali i predstavnici maloprodajne mreže kineske marke.

Gama vozila Lifana je bila atraktivna poput ustajale bare, a povrh svega, kompaniji je nedostajalo obrazovano, odlučno, odgovorno i iskusno rukovodstvo koje bi povelo entitet u preporod. Dakle, ovakav epilog zvuči jedino logično.

Pre nekoliko godina se povukao u penziju osnivač kompanije Jing Mingšan, i čovek danas ima 82 godine, pa se može reći da nije baš u najboljem životnom dobu za rukovođenje ozbiljnim biznisom. Donedavno je njegov sin In Sidi bio zadužen za praćenje finansijskih tokova kompanije, uključujući i grane poslovne grupacije koje su se fokusirale na nekretnine, a i na proizvodnju i prodaju automobila. Njegova ćerka Jing Suoveji je vodila ogranak koji se bavio motociklima, dok mu je i supruga bila nadležna za neke vitalne funkcije u kompaniji.

Povrh svega, najstariji Mingšan je izjavio za kineske medije da mu potomci baš i nisu najzainteresovaniji za vođenje poslovanja tako velike firme. Tokom aprila za nama, starina je imenovao svoju dvadesetpetogodišnju unuku In An, za odgovornu funkciju u firmi. Devojka, inače još nije ni bila završila studije na američkom univerzitetu, pa je i njeno postavljenje bilo upitno, čak i uz činjenicu da se i stari osnivač vratio na čelnu poziciju firme. Za sve je već bilo kasno.

Zahtev za pokretanje UPPR-a je podnet na dan 7. avgust, dok je sudsko odobrenje pristiglo već četiri dana nakon toga, kada je postavljeno i nezavisno rukovodstvo u odnosu na osnivača. Do kraja septembra, na adresu Lifana je stiglo 489 prijava potraživanja od strane dobavljača, dok je finansijska vrednost obaveza Lifana na nivou od 168 miliona američkih dolara. Istovremeno, obrtna imovina društva je procenjena na polovinu iznosa koji se duguje.

Prva gotovina koja se bude generisala prodajom zaliha vozila, biće upotrebljena da se namire zarade radnicima. Pored toga, značajan iznos obaveza se nalazi i pod sudskim procesima, kojih je ukupno 160 u toku. Kriza je došla dotle da su preduzeća iz sastava grupacije Lifan, počela međusobno da se tužakaju zbog neizmirenih računa.

Lifan X70 je jedan od najmodernijih modela kompanije

Jednom rečju, Lifan više neće moći da nastavi s poslovanjem u uobičajenom formatu. U ovom trenutku, jedino ogranak koji se bavi proizvodnjom dvotočkaša ima šanse da preživi ovu krizu, ali automobilska proizvodnja će moći biti nastavljena jedino ako se pojavi neki „princ na belom konju“ s ogromnom količinom gotovine na raspolaganju. U maju se pričalo da bi taj princ mogao biti Geely, ali je demantij brzo usledio iz obe kompanije, što opet ne mora da znači da pregovori nisu u toku. Kako bilo, teško je zamisliti čemu bi služio Lifan, onom ko već kontroliše Volvo, Polestar, Lotus…

Pomenusmo da Rusi znaju za Lifan. To je zato što je ova marka nastupala na tom tržištu od 2007. do 2019. godine, i to tako što je bila organizovana proizvodnja u najvećoj slovenskoj zemlji. Kada su pogoni zatvoreni, opet zbog nemogućnosti servisiranja dugova, prešlo se na uvoz vozila iz Kine, a u prvih devet meseci ove godine, samo je 1.004 Lifana isporučeno kupcima s ruskim pasošem.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja čuo samo za motocikle i kvadove Lifan…