1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Elektromobilnost – ako bude učila od Kine, Evropa izlazi pobednički iz ove trke
Analiza: Elektromobilnost – ako bude učila od Kine, Evropa izlazi pobednički iz ove trke
4

Analiza: Elektromobilnost – ako bude učila od Kine, Evropa izlazi pobednički iz ove trke

411
4
Podelite sa prijateljima:

Prodaja električnih vozila na Starom kontinentu raste takvim tempom da je veoma verovatno da će po ovom pitanju, Evropa uskoro, to jest u najbliskijoj budućnosti nadmašiti Kinu.

U prethodnom, uvodnom pasusu smo izneli jedan od nalaza koji je iznet u izveštaju objavljenom juče, od strane londonske kuće koja se bavi analizom situacije u automobilskoj industriji, Jato Dynamics. Međutim, istraživači su zaključili da Evropa i Amerika imaju još što-šta da nauče od Kine, najvećeg tržišta električnih vozila na svetu, uključujući i stavljanje naglaska na priuštivost električnih vozila, centralizovano planiranje i korišćenje baza podataka zarad boljeg razumevanja potreba kupaca.

Tražnja za čistijim i pametnijima automobilima je u usponu u globalnim razmerama, što se posebno odnosi na Evropu gde je popularnost vozila iz ove kategorije, dodatno raspaljena sve striktnijom emisionom regulativom, a onda i jačanjem svesti u vezi neophodnosti zaustavljanja daljih klimatskih promena. Prodaja elektrifikovanih vozila u Evropi, je prevazišla istu na teritoriji Kine u prvom polugođu aktuelne godine, što se nije dogodilo još od 2015. godine.

Iako je pandemija novog korona virusa značajno ugrozila plasman svih automobila, uključujući i električne, i to za 15% u globalnim okvirima tokom drugog kvartala, tržište električnih vozila će se prema prognozama proširiti za oko 7%, kada se posmatra cela godina. Perjanica prosperiteta ovog tipa biće Evropa, prema septembarskom izveštaju upriličenom od strane kuće BloombergNEF.

“Ono što vlasti u zemljama s nedovoljnom zastupljenošću elektrifikovanih vozila sada trebaju, jeste plan u smislu centralizacije rasta i stvaranje optimalne klime kako bi se ustanovilo poverenje među kupcima, koji bi na taj način što lakše podneli tranziciju ka vozilima tog tipa,” stoji u izveštaju koji je potpisao Jato.

Infrastruktura za EV kao Sveto pismo

Pored ozbiljnih podsticaja za nabavku elektrifikovanih vozila, koje je opredelila kineska vlada, u toj zemlji je obezbeđena i efektivna infrasturktura i stategija primene, što je kritično važno kako bi usvajanje elektromobilnosti proteklo glatko, navodi se u izveštaju. Prema onome čime raspolaže Međunarodna agencija za energiju, broj javnih sporih i brzih punjača je dostigao cifru od 862.118 u planetarnim okvirima, a samo na Kinu se odnosi čak 60% te brojke.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji Tesla Inc., koja je inače trenutno najveći svetski proizvođač električnih automobila, ranije ovog meseca je donela odluku o sniženju cena lokalno proizvedenog Modela 3 u Kini, pa se on tako nudi na tamošnjem tržištu za protivvrednost od 36.800 američkih dolara (249.900 juana). Tako je ovaj baterijski heč jeftiniji u Kini nego bilo gde drugde, pri čemu treba znati da je sniženje cene omogućeno i zbog efikasnog lokalno organizovanog lanca nabavke, uključujući i baterije.

Iako su podsticaji za kupovinu elektromobila ukinuti u Kini, električni četvoročkaši su tamo još uvek pristupačniji nego na drugim globalnim tržištima. U Šangaju na primer, neophodno je platiti 13 hiljada američkih dolara, kako biste pribavili dozvolu za nove registarske tablice za vozilo sa SUS motorom, dok su tablice za automobil pokretan električnom energijom, potpuno oslobođene bilo kakvih tereta u odnosu na budžet Narodne Republike, na koji način “se stvara ogroman ekonomski stimulans za izbor električnih četvorotočkaša,” izveštava Jato. Proizvođači u Evropi, s druge strane, u međuvremenu sav akcenat svog interesovanja bacaju na prestižne, luksuzne i skupe električne automobile.

Kina nije jedina država na svetu koja je nudila stimulacije za kupovinu vozila iz EV segmenta, ali je isto tako i štitila svoje proizvođače tako što su uvozna vozila dugo bila opterećena carinama, a i nisu se kvalifikovala za ulazak u program podsticaja kupovine.

Ora R2 – veoma priuštiv elektromobil iz Kine

Vlasti Kine su se očito nameračile da preuzmu lidersku, dirigentsku palicu na tržištu proizvođača automobila, a uspeh elektromobila na svetskom planu, se ispostavlja krucijalnim za ostavrivanje dugoročnih političkih i ekonomskih ciljeva.

“Uprkos tome što prodajne cifre pokazuju znake usporavanja pada, jednom kada podsticaji budu postepeno, ali u potpunosti ukinuti, tržište električnih vozila u Kini će biti miljama ispred one pozicije na kojoj će se nalaziti rivali,” još piše u izveštaju. “Trenutno je u Kini dostupno 138 različitih modela električnih vozila, dok ih je u Evropi 60, a u Americi svega 17.”

Postaje “očigledno da nežno uplitanje političkih struktura u prodaju električnih vozila, kao što to vidimo na evropskom i američkom primeru, jednostavno nije tako uspešno.”

Pored toga, korišćenje podataka do kojih dolaze kineske kompanije, uključujući one iz sveta snabdevačke industrije u odnosu na automobilsku, omogućava im da bolje razumeju kupce. Verovatno je svima nama s AutoRepublike poznato da je profil kupca s kineskim pasošem, dramatično drugačiji od onog koji se „mota po Evropi“.

“Kupci u Kini su teške „paljevine“ kada su u pitanju tehnološki gedžeti, brzo prihvataju i rado se koriste postignućima tehnološkog razvoja. Trećina njih smatra da je kritično važno da im lični automobil bude stalno na globalnoj mreži, to jest da je permanentno onlajn, za razliku od njih 18% koliko ih je takvih u Nemačkoj,” stoji u izveštaju. “Evropski kupci su po prirodi stvari više neodlučni kada je u pitanju usvajanje električnih vozila. Pride, nisu baš ni ubeđeni u to da električna vozila mogu odgovoriti adekvatno na njihove potrebe, pa se drže onih tehnologija koje su im dobro poznate.”

AutoRepublika

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Nisam siguran, ali verujem da su prosečnom evropskom kupcu gedžeti u automobilu pri dnu liste želja.

Branko

Griješiš, pogotovo kada su u pitanju mlađe generacije. Prijatelj koji je automobilski novinar kaže da prezentacija novih modela automobila liči na prezentaciju i phone-a: rezolucija, smartphone link, internet povezanost itd. Za ovjes i motor nitko više i ne pita… 😢

Bobi

Bash tako, mladi ne zanima ni motor ni bilo sto drugo osven elektronske gadzete.

sami

Mene ovi novi elekto mobili podsećaju na tablete. Dele i izgled i tehenologiju i klijentelu. Dele i
baterije koje se jednako prazne i iste su a otkažu baš kad je najpotrebnije.