1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Maserati Merak
Zanimljivost dana: Maserati Merak

Zanimljivost dana: Maserati Merak

653
12
Podelite sa prijateljima:

Maserati je često bio predmet pisanja ovde na AutoRepublici. Uglavnom se pitamo šta se desilo sa firmom koja je nekada bila u samom rangu sa Ferrarijem, ne samo na osnovu ultimativnih drumskih sportskih četvorotočkaša već i po rezultatima na stazama.

Ali dok je Ferrari nastavio da raste i da se izdvaja u moru konkurenata, Maserati se spuštao stepenicu po stepenicu niže i počeo da se bori u kategorijama koje su mu nekada bile „ispod časti“. Model Biturbo se najčešće spominje kao onaj od kog je sve krenulo naopako, ali kao što ćemo vam pokazati u ovoj priči, sve je započelo dosta ranije. Donosimo vam kratku istoriju modela Merak.

Razvoj, rad na njemu je započeo krajem šezdesetih godina prošlog veka, u vreme kada je Maserati bio u vlasništvu Citroena. Francuzi su videli Lamborghini Urraco i Ferrari 308 GT4 kao glavnu konkurenciju, ali dok su oni pružali motore sa osam cilindara, Merak je trebao da ima dva cilindra manje.

U pomoć je pozvan inženjer Đulio Alfieri da razvije takvu mehaniku, a u Maserati je stigao još 1953. godine i uglavnom bio zaslužan za sve njegove motore. Alfieri je takođe razvio i V8 motor za model Bora i debitovao je 1971. godine, a kako italijanski proizvođač vozila nije imao finansijske mogućnosti da „krene od nule“, odlučeno je da Merak u velikoj meri bude zasnovan na spomenutom Bori.

Za dizajn se postarao čuveni Đorđeto Đuđaro i naređeno mu je da preuzme Boru, i onda da na takvoj bazi napravi pristupačniji model. Premijera je zakazana za Salon automobil u Parizu 1972. godine.

Đuđaro je po svom starom običaju uradio fantastičan posao, i dva automobila na prvi pogled deluju identično. Delili su isto međuosovinsko rastojanje u dužini od 2.600 mm, ogibljenje i enterijer, a najlakši način da se razlikuju je u vidu drugačijeg zadnjeg dela vozila.

Korišćeni su i neki detalji sa Citroena, kao što su petostepeni manuelni menjač, hidraulične kočnice i identičan način otvaranja farova. Ono što je najviše interesovalo publiku je to šta se nalazi ispod haube, to jest u ovom slučaju – odmah iza vozača.

Spomenuti Alfieri je još tokom šezdesetih godina prošlog veka razvio 2,7-litarski benzinac sa šest cilindara za Citroen Am, a ovaj put je povećao radnu zapreminu na 3,0 litre. Krajnji rezultat je bio u vidu 187 konjskih snaga i maksimalnih 255 Nm obrtnog momenta.

Sa masom od 1.420 kilograma, Merak je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h Ponuda će kasnije biti prošiena i novim izdanjem nazvanim SS (Super Sport) koji ne samo što je dobio na snazi (217 „grla“) već je bio i za 50 kilograma lakši. Bilo mu je potrebno 7,7 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Merak nije postigao onaj komercijalni uspeh, kojem se Maserati nadao, ali se prodavao dosta bolje nego Bora. Sportista je ostao u proizvodnji od 1972. do 1983. godine i u tom periodu je napravljeno 1.830 primeraka. Moramo da spomenemo da je argentinsko-italijanski industrijalac Alehando Detomazo (inače poznat kao tvorac sportskih automobila DeTomaso) kupio Maserati 1975. godine i smesta otpustio Alfierija zbog „problema iz prošlosti“.

Nismo sigurni gde mu se proslavljeni inženjer zamerio, ali ćemo spomenuti da je Detomazo beuspešno pokušao da kupi italijansku firmu još 1968. godine. Tada je poražen direktno od Citroena, a priče kažu da su Francuzi izašli iz nadmetanja pobednički, baš zahvaljujući Alfieriju. Daleko od toga da je inženjer imao razloga za nezadovoljstvo pošto je dobio posao u Lamborghiniju, i tamo će provesti narednih dvanaest godina razvijajući motore sa osam i dvanaest cilindara.

Jedina bitna promena u životu Meraka se odigrala krajem 1977. godine kada je svetlost dana ugledalo izdanje nazvano 2000GT. Ime je dobilo po 2,0-litarskom motoru koji je razvijao 168 konjskih snaga, a stigao je iste godine kada je italijanska vlada uvela ogromne poreze na zapremine motora veće od 2,0 litre. 2000GT je bio dostupan samo u plavoj i zlatnoj boji i biće proizvedeno svega 200 jedinica.

Merak će zameniti spomenuti Bitrubo, a on će doživeti ogroman komercijalni uspeh (barem kada se pogledaju drugi modeli Maseratija) sa preko 40 hiljada isporučenih vozila. Doduše, bio je i značajno jeftiniji što je igralo ključnu ulogu u većoj popularnosti. Merak je otišao u istoriju kao prvi model italijanskog brenda koji se spustio stepenicu niže i lako bi mu bilo zbog toga zameriti, ali istovremeno je bio fantastičan automobil u svoje vreme.

Zoran Tomasović

(653)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ime „Merak“ zvuci vrlo srpski – Auto za meraklije! 😀 Bora i Merak su pravi biseri Maseratija i kao takvi dobra osnova za Novi razvoj. Gde je strateska greska Maseratija? Stnicarenje sa zapreminom i snagom Motora! Ferrari i Lamborgini otisli su daleko napred sa V8 i V12 a Maserati se ukopao na V6?! Dalje, Dizajn Meraka: sve je ok osim zadnjeg dela Kabine koji je ysimuliran sa dve kose letve?! Mogao je da vidi kod Miure Kako se to radi!

BB
Njegova Visost

E to sam odmah pomislio kad sam vidio naslov…

Yankee

Ferrari je iza sebe imao mocni Fiat da placa racune. A odluka Lamborghinija da ne ponudi motor manji od V8 tokom naftnih kriza iz sredine 1970-ih godina je rezultirala da Lamborghini bankrotira 1978. godine posto mu je godisnja isporuka bila tek par stotina vozila sirom sveta. Lamborghini je postao veliki igrac tek kada ga je Volkswagen kupio – pre toga je imao prodaju na nivou statisticke greske i svako malo menjao vlasnika.

Matija

Ne verujem da bi V6 spasio Lamborgini. Jednostavno takva je bila opsta Klima. Nesto slicno osetio sam na svojoj kozi – odjednom nista vise ne ide.

BB

Ići će, ne sikiraj se 😉

Matija

Bilo je to davno.

Matija

Eto, Maserati je pokusao da se spasi pomocu dvolitarskog motora. Rezultat: to je bio najlosije prodavani Maserati! Ekonomska kriza stvara Klimu opste nesigurnosti koja koci sve procese. Ko u tom trenutku nema Jako zaledjinu taj je gotov.

Slucaj Lamborginija pokazuje da novac nije sve – upao je u krizu i prelazio iz ruke u ruku. Sta je doneo Audi sto drugi nisu mogli? Znanje i tehnologiju! Isto vazi za Bentli i Rols Rojs.

Yankee

Merak 2,0 je bio dostupan samo u Italiji. Ukupna prodaja Meraka je bila 1.830 sto je solidan rezultat za brend koji je prvo prosao kroz bankrot Citroena, a posle ga kupio privatni industrijalac Alejandro DeTomaso. Prodaja Lambo Urraco je bila samo 791. Ferrari GT4 2.826. Znaci Merak je negde u sredini. Ne bi se slozio da je Audi doneo neko znanje i tehnologiju koje Lamborghini nije ranije imao. Zivimo u vremenima kada je bogatasa vise nego ikada pre. Ferrari je prosle godine prodao 13.221 vozila u svetu, a pre 50 godina je prodavao par stotina – a istog vlasnika je… Pročitaj više »

Matija

U tekstu stoji da je 2000GT prodat u samo u 200 primeraka?
Kakve veze imaju Ferari GT4 i Urako sa Merakom? To su sasvim razliciti Automobili.
Urako je bio neuspeo eksperiment – „cetvorosed“ sa srednjim Motorom. To nije funkcionisalo i ako je Auto bio lep. Sto se Audija tice, on raspolaze velikim iskustvom i znanjem u oblasti relija i LeMan prototipova. Dugogodisnji sef Audija bio je genije Ferdinand Pieh! Mucim se jednim tabletom, zato Imam gomilu gresaka! 😀

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
s mile

Ima odličnu figuru, baš dobro izgleda

Njegova Visost

Merak mi je….