1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Ford propustio priliku da nadmaši Chrysler 300
Zanimljivost dana: Kako je Ford propustio priliku da nadmaši Chrysler 300

Zanimljivost dana: Kako je Ford propustio priliku da nadmaši Chrysler 300

1.01K
7
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje modela Chrysler 300 sada već davne 2005. godine je bio veliki događaj za američku automobilsku industriju. U vremena kada se činilo da su praktično izumrle velike limuzine sa pogonom na zadnje točkove, Chrysler nam je pokazao da veliki broj Jenkija nije zaboravio na svoje korene. Iako je ispod školjke krio Mercedesovu tehnologiju (300 je bio zasnovan na istoj platformi kao E Klasa W210), izgledao je baš američki i pružao glomazne motore sa šest i osam cilindara.

Brzo je postao prodajni hit i tokom prve četiri godine proizvodnje je isporučen 521.281 primerak na američkom tlu, što nikako nije zanemarljiva cifra.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na propuštenu šansu Forda da napravi svoj „Chrysler 300“. Jedan koncept je debitovao pre njega, a drugi nedugo nakon što se rival pojavio u prodaji. Nažalost, profitabilniji terenci i pikap kamioneti su uvek bili prioritet, tako da nijedan u njih nije ušao u serijsku proizvodnju.

Prvi automobil kom ćemo posvetiti pažnju je koncept iz 2003. godine pod imenom 427. Pomalo čudno ime, zar ne, dok ne shvatimo njegovu pozadinu. Naime, ova brojka je označavala radnu zapreminu motora u kubnim inčama ili prevedeno na „moderni jezik“ 7,0 litara.

Takav broj će svakom Fordovcu vratiti sećanje na šezdesete godine prošlog veka kada su ulicama dominirale limuzine kao što su Galaxie i LTD, a posao je dopao ruku stiliste Džeja Mejsa baš iz tog razloga. Dok prednji deo i nije toliko bio u retro stilu, svaki drugi detalj svakako jeste.

To se posebno odnosi na zadnji deo i 19-inčne felne, a sa bočne strane se i mogla videti značka „500 XL 427“. I enterijer je bio u retro stilu, sa dosta kože i drveta i ponovo smo mogli da vidimo blisku konekciju sa spomenutim Galaxijem.

Najviše pažnje je privuklo ono što se nalazi ispod haube. Da, već znamo da je 7,0-litarski motor, ali dok je Galaxie pružao motor takve zapremine sa osam cilinda, 427 koncept ih je imao čak deset. To je bilo dovoljno za 590 „konja“ i maksimalnih 690 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Celokupan motor je bio razvijen tako da bude izveden od aluminijuma, pa je samim tim bio za 30 kilograma lakši od bilo kog Fordovog benzinca sa osam cilindara. Naravno, pričamo o onima koji su tada bili u procesu serijske proizvodnje.

I zašto onda tako ambiciozni plan nije sproveden i zašto automboil nije ušao u serijsku proizvodnju? Kao što smo spomenuli, Ford je u spomenuto vreme prodavao svaki terenac i pikap kamionet koji je mogao da napravi, i oni su svakako bili prioritet.

Velike sume novca su investirane u novu generaciju modela F-150 za 2004. godine i kompanija se uskoro nije mogla braniti od narudžbina, pa je 427 brzo pao u zaborav. Neke dizajnerske detalje, kao što su farovi i maska hladnjaka, je preuzeo novi model Fusion, ali je ostao žal što nije došlo do velikog duela između modela nazvanih 427 i 300.

Ipak, Ford je uvideo propuštenu priliku samo nekoliko godina kasnije kada je 300 postao veliki komercijalni uspeh. Ponovo je odobren budžet za konceptnu limuzinu, ovaj put pod imenom Interceptor, a koja bi delila platformu s novim Mustangom.

Iako je Interceptor bio dugačak 5,1 metar i pružao četvoro vrata, inženjeri su uspeli da upakuju Mustangovu platformu sa (ponovo) dizajnerskim detaljima modela Galaxie iz šezdesetih godina. I ovaj put prednji deo je delovao dosta moderno i više bio inspirisan popularnim Fordovim pikap kamionetom SuperDutijem, dok se sličnost sa modelom po imenu Galaxie mogla primetiti u zadnjem delu vozila.

Ispod haube se krio trkački 5,0-litarski motor sa 600 „grla“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Iako je Interceptor dobio dosta pohvala javnosti, šansa za serijskom proizvodnjom je ostala samo san nakon svetske ekonomske krize iz 2008. godine. Neke stilske detalje ćemo kasnije videti na modelu Taurus, dok je serijska verzija 5,0-litarskog motora debitovala na Mustangu 2011. godine.

Bio je to poslednji pokušaj Forda da napravi limuzinu visokih performansi. Svet je kasnije video model Taurus SHO sa 365 „grla“ i pogonom na sva četiri točka, pa se on može smatrati duhovnim naslednikom, a kao što nam je poznato, danas se u potpunosti povukao iz ove kategorije.

Razlozi su ipak opravdane prirode kada pogledamo da je i Chrysler 300 na ivici gašenja, ali je postojao period od pre dvadesetak godina kada je bio u „modi“. Nažalost, nikada nećemo saznati šta je moglo biti…

Zoran Tomasović

(1006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Secam se ovih prototipova, bilo je dosta reci o njima. Ford je bio na dobrom putu da napravi dobar auto, odluka da zaustavi projekat bila je pogresna. Mislim da su krenuli sa preteranim ambicijama sto se tice zapremine motora. Paleta motora morala je da bude puno sira, najvaznije je da se poveca broj prodatih vozila jer je karoserija najveci trosak u razvoju novog modela. Krajsler 300 C postoji jos uvek. U EU se uvozio kao Lancia?!

Milan Grozdanović

Prva generacija 300 c je bila kao chrysler, i cini mi se da je bila relativno popularna, barem u Srbiji. Druga generacija, iliti restajling, ne znam tacno sta je, uzela je naziv Lancia Thema. Rekao bih da su time dodatno ubili prodaju, kao chrysler bi se vise prodavala

Matija

Tacno, Krajsler 300C bio je ovde neverovatno popularan, bilo ih je na svakom cosku! Varijanta karavan bila je takodje popularna, izgledao je jos veci i mocniji. FIAT-Krajsler, pod komandom Serdja Markionea, odlucio je da u EU uvozi superluksuznu varijantu pod markom Lancia. Cena je bila previsoka, prodaja je isla lose. Najnovija generacija 300C uopste se ne prodaje u EU. Steta!

Yankee

Chrysler je prodao nesto manje od 51.000 u Evropi u periodu od 2004-2018. I jos 5.104 kao Lancia Thema.

Milan Grozdanović

Gro te prodaje je bio do 2011, posle je dosla lancia

Yankee

Chrysler se jos uvek nudi jel bese u Velikoj Britaniji i jos jednoj Euro drzavi, ne mogu se tacno setiti kojoj. Tamo je bilo moguce kupiti bas Chrysler 300 sve do 2018. godine.

Matija

Cini mi se da je svih 50.000 bilo u Nemackoj! 🙂 Sa znackom Lancie video sam samo 1 ili 2!