Kompaktni krosover je pre oko mesec dana prikazan u osveženom izdanju, ali ni premijera nove iteracije nije tako daleko. Prema španskoj ediciji automobilskog medija Motor.es , „treći“ kreće u izložbeno-prodajne salone počev od 2023. godine, a uz to, Pirinejci tvrde da će novo pokolenje posedovati i varijaciju sa siluetom kupea.

U međuvremenu, bilo je identičnih glasova i iz drugih usta. Pojavljivali su se izveštaji u kojima se navodilo da će kupeoliki SUV biti razvijen na arhitekturi 2008-ice druge generacije, a da će novitet navodno stići u izloge maloprodajnih objekata još 2020. godine. Kupeoliki 2008 bi u stvari trebalo da bude 4008, prema tim nagađanjima.

Setićete se da je pod tim indeksom Peugeot, u periodu od 2012. do 2018. godine, prodavo rebrendirani (preimenovani, u potpunosti prekopiran izuzev amblema i naziva), dok se taj naziv i danas koristi u Kini. Zanimljivo je da je u najmnogoljudnijoj državi na svetu, indeksom 4008 označen evropski 3008, kako kupci ne bi bili dovedeni u zabludu, s obzirom na činjenicu da se kineskim državljanima još uvek nudi i 3008 prve generacije, koji je zadržao originalni naziv. Kao što nam je očigledno, Francuzi još uvek nisu lansirali kros-kupe, ali sada Motor.es tvrdi da se o ovoj ideji najzad razgovara na ozbiljnom nivou, unutar PSA grupacije.

Činjenica je da su u ranijem periodu, kupe krosoveri s oznakama velikoserijskih marki, bili uobičajena pojava u Kini, a da je takva moda zatim lagano prelivana ka Evropi. Na primer, sledeći tu logiku, Renault Arkana, kao Volkswagen Nivus će započeti karijeru i u Evropi, dok će se slična modifikacija pojaviti i u paleti Škode Enyaq iV. Povrh toga, globalni krosover VW Tiguan će prilikom smene generacija dobiti i jednu kupeovsku alternativu. Opet napomena, čak i aktuelni Tiguan poseduje kupe izvođenje, ali samo u Narodnoj Republici Kini.

Prema tome, ovaj put, mogućnost da 3008 pribavi siluetu kupea, u jednoj varijanti, deluje sasvim logično i realistično. Ali, da li će se novajlila zvati i dalje Peugeot 3008 uz dodatak Coupe, ili će pak biti kršten kao Peugeot 4008, to ćemo tek da vidimo.

Lepo bi nam ovom prilikom legla i informacija o „punjenju“ novog Francuza, pri čemu mislimo na prostor ispod haube. Međutim, zvaničnih podataka nema. Možemo da kažemo da je aktuelni 3008 postavljen na arhitekturu EMP2. Paleta pogonskih sklopova, za tržište Starog kontinenta, uključuje pogonske sklopove: 1.5 BlueHDi (130 ks), 1.2 PureTech (130 ks) i 1.6 PureTech (180 ks).

Konvencionalni Peugeot 3008 se može dobiti jedino s pogonom na prednjoj osvini, dok se nude i dve verzije s dopunjivim hibridima. U obe, ulogu SUS motora igra benzinac zapremine 1,6 litara, i on pokreće opet prednje točkove. Ako plug-in hibrid poseduje jedan elektromotor, onda on svih 225 „konja“ šalje na točkove ispred vozača. Međutim, postoji i varijanta s dva električna agregata, pri čemu je jedan montiran na zadnoj osovini. Snaga raste na 300 „grla“, dok je verovatno još važnije to što svi točkovi postaju pogonski.

AutoRepublika