1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Predstavljen Aurus kome se nismo nadali
Predstavljen Aurus kome se nismo nadali

Predstavljen Aurus kome se nismo nadali

886
0
Podelite sa prijateljima:

Juče je na moskovskoj smotri vazduhoplova koja se održava pod nazivom MAKS-2019 debitovao luksuzni helikopter Ansat Aurus. Novu letilicu je osmislio razvojni tim kompanije Ruski helikopteri (Russian Helicopters), koja je praktično društvo koje posluje u sastavu državnog preduzeća Rostec. Podršku su pružile i kolege iz ekipe specijalista zaduženih za razvoj projekta Korteža, odnosno stručnjaci iz NAMI-ja.

Pre nepunih godinu dana, ruski mediji su izvestili o tome da su dobili uveravanja iz Centralnog instituta za motore za avijaciju (TsIAM) odnosno od gospođe Baranove, koja je istupila i u ime Ministarstva industrije i trgovine, da će motori razvijeni u sklopu realizacije projekta Kortež, biti iskorišćeni i za potrebe razvoja manjih letilica.

Jasno je da Ansat Aurus nije letilica na koju su držvani zvaničnici mislili kada su govorili o implementaciji automobilskog motora u avionskoj industriji, ali je ovaj luksuzni helikopter nešto što je moglo biti prikazano za tako kratko vreme. Razvoj letilice je počeo pre samo nekoliko meseci, odnosno u aprilu, a rezultat je već pred nama.

Rukovodstvo kompanije Russian Helicopters je sklopilo ugovor sa dizajenrskim studijom iz Amerike, a Jenkiji su dobili zadatak kreacije luksuzne putničke kabine za novi helikopter, ali u istom onom duhu koji promovišu limuzine marke Aurus.

Rečeno – zgnječeno! Kombinacija boja u unutrašnjosti helikoptera, kožne obloge kao i hromirani detalji u kabini jasno podsećaju na sedan Aurus Senat. U izveštajima se navodi da luksuzni helikopter poseduje jedinstveni laki zaštitni sistem s kontrolama kojima se upravlja putem dodira. Tu su i opcije individualne organizacije osvetljenja za svakog od ukupno pet putnika koje letilica može da ugosti. Pored toga, baš kao i u automobilu, svaki putnik će imati izlaz putem kog će biti u prilici da koristi svoj uređaj poveziv na internet.

Analtolij Serdjukov je nekada bio ministar odbrane, a sada govori o Ansatu sa pozicije industrijskog direktora avijacijskog klastera kompanije Rostec:

“Aurus je reprezentativan brend koji postaje deo prepoznatiljivog ruskog imidža. Sada se više ne radi samo o automobilima, imamo tu i letilice koje krasi isti stil i nivo komfora. Nije slučajnost to što je baš Ansat izabran za osnovu, pre svega iz razloga što se ovde radi o jednom naprednom helikopteru koji je cenjen kako u samoj Rusiji, tako i u inostranstvu. Nova varijacija na temu Ansata potvrđuje polivalentnu prirodu helikoptera i ogroman potencijal za transformaciju koji poseduje. Zato je i idealan temelj za uobličavanje spram najširih afiniteta koje kupci mogu da izraze.“

Kupci će biti u prilici da pazare VIP Ansat Aurus helikopter vrlo brzo, odmah nakon kompletiranja testova, a cena još uvek nije saopštena. Prema šuškanjima, očekuje se da da cena putničke kabine dostigne cifru od oko 136 hiljada evropskih novčanica, na šta treba dodati i redovnu cenu letilice koja je modifikovana za potrebe vezivanja sa Aurusom.

Ansat pripada klasi lakih helikoptera a pogoni ga par motora marke Pratt & Whitney koji ukupno isporučuju po 630 konjskih snaga. Helikopter u trenutku uzletanja ne sme da bude teži od 3,6 tona, a dolet iznosi 510 kilometara. Maksimalna brzina je na granici od 275 km/h, dok se Ansat ne penje na visine koje prevazilaze 5.500 metara.

Inače, od 2013. godine, helikopter se proizvodi u pogonima u gradu Kazanj. Veoma je moguće da Ansat Aurus bude ponuđen kupcima čak i pre nego što krenu isporuke Aurus limuzina. Serijska proizvodnja modela S600 i L700 u pogonima Sollersa u Elabugi, neće početi pre 2021. godine, ali se u ovom trenutku veoma ograničen broj primeraka (za potrebe državnih organa) ruskih prestižnih putničkih automobila proizvodi u pogonima pomenutog NAMI-ja.

Bilo kako bilo, pre pet dana je otvoren prvi izložbeno-prodajni salon vozila marke Aurus, a smešten je u Moskvi. Izložen je demo primerak sedana S600, uz početnu cenu od 245.400 evra. Predmet prodaje u ovom salonu će biti primerci proizvedeni u NAMI pogonima. Svi raspoloživi primerci iz tog proizvodnog postrojenja su već prodati, pa narudžbine nisu moguće dok ne dođe do preseljenja u veću fabriku.

Još da dodamo da će se automobilskoj gami Aurusa uskoro pridružiti krosover Komendant i minivan Arsenal.

AutoRepublika

(886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments