1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge najavio modele Charger i Durango za „momke u plavom“
Dodge najavio modele Charger i Durango za „momke u plavom“
0

Dodge najavio modele Charger i Durango za „momke u plavom“

135
0
Podelite sa prijateljima:

Marka koja posluje pod kontrolom korporacije Fiat-Chrysler, Dodge je velika enigma automobilske industrije, već neko vreme. Nekadašnja najpopularnija divizija firme, s aspekta tražnje, barem na američkom tržištu, je pretrpela velike izmene u poslednjih desetak godina. Prvo je odvojen najuspešniji model pikap kamioneta Ram, kao zaseban brend, a zatim su ugašena i neka kultna imena, poput minivena Grand Caravan.

Ipak, treba se priznati da je Dodge jedini američki proizvođač, uz naravno Cadillac, koji još uvek u svojoj ponudi ima i limuzinu i to kakvu. Reč je o modelu Charger, koji još uvek drži titulu najbržeg serijskog modela sa četvoro vrata na svetu, a nedavno je debitovao i u eksremnijom izdanju. Ova vest je još impresivnija kada se zna da ovaj lepotan zapravo deli modifikovanu platformu koju je Mercedes razvio za tadašnju generaciju E klase, još sredinom devedesetih godina prošlog veka. U ponudi je takođe i terenac Durango, a njegovo izdanje SRT Hellcat ga čini najmoćnijim serijskim terencem na svetu.


Dodge je sada najavio i povratak u život za program proizvodnje vozila za policijske svrhe. Dok je Charger i ranije korišćen za takvu namenu, ovo će biti prvi put da će se i Durango prodavati u većim brojevima, a da će radost korišćenja istog pripadati „momima u plavom“. Američki gigant je u prošlosti isporučio jako mali broj primeraka Duranga, koji je uglavnom bio rezervisan za šerife (komandire stanica) i ostale visokopozicionirane osobe u policijskim stanicama.

S druge strane, Charger je nekoliko godina bio izuzetno popularan nakon što je Ford prestao sa proizvodnjom kultnog modela Crown Victoria. Ipak, popularnost krosovera i terenaca je pogodila i policijske snage, pa je novi Ford Police Utility, izrađen na bazi civilnog modela Explorer, preuzeo dominaciju i trenutno čini oko 70% svih novih vozila za „momke u plavom“.

Šta tačno možemo da očekujemo iz Dodgea?

Pa teško je reći, pošto osim priložene fotografije kompanija nije objavila nikakve druge podatke. Doduše, rečeno je da će oba modela biti dostupna za narudžbe, počev od septembra ove godine. Ugledni sajt Mopar Insider, koji se inače bavi Fiat-Chrysler korporacijom, kaže da će Durango moći da se naruči i sa fantastičnim 5,7-litarskim „Hemi“ V8 agregatom sa približno 400 konjskih snaga koji će omogućavati maksimalnu brzinu od 233 km/h.

Charger bi trebalo da stigne sa standardnim 3,6-litarskim benzincem s oko 300 „grla“ i pogonom na zadnje točkove, a za dodatnu doplatu se može dobiti i spomenuti Hemi motor kao i pogon na sva četiri točka. Kao što se i očekuje od policijskih automobila, uslediće i modifikacije po pitanju kočnog, kao i sistema ogibljenja i bezbednosti.


Proizvodnja policijskih vozila nije više unosan biznis kao što je to nekada bio slučaj, pošto godišnja isporuka bude tek oko 50.000 jedinica. Automobili eksploatisani u toj branši, imaju izuzetno kratak vremenski period u upotrebi i on se ogleda u svega par godina ili oko 100.000 milja (160.000 kilometara), posle čega bivaju prodati na aukcijama.

U prošlosti su glavne mušterije ovako nastalih polovnjaka bili taksisti, ali čak i oni više ne žele velike i teške proizvode, pa prelaze na ekonomičnije hibride. To je otvorilo vrata nama „običnim smrtnicima“ da kupimo moćne limuzine koje u protivnom ne bi ni završile na ulicama, jer setite se samo one čuvene rečenice Elvuda Bluza uz filma „The Blues Brothers“ na račun neuništivog policijskog Dodgea, koja glasi „ima policijski motor, policijske gume, policijsko ogibljenje i policijske amortizere“ …

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments