1. Home
  2. Vesti
  3. Automobili u Kaliforniji uskoro neće moći da jure brže od 128 km/h
Automobili u Kaliforniji uskoro neće moći da jure brže od 128 km/h
7

Automobili u Kaliforniji uskoro neće moći da jure brže od 128 km/h

2.47K
7
Podelite sa prijateljima:

Možda se sećate naše priče u sekciji zanimljivosti dana od pre par godina, kada smo analizirali zašto su automobili na američkom tržištu nekada imali izgravirano famoznih 85 mph (136 km/h). Takav zakon je bio na snazi za vreme naftne krize, ali to ne znači da su četvorotočkaši zaista mogli da jure baš toliko. Čak i skupoceni Ferrari ili Lamborghini, koji je nudio maksimalnu brzinu od preko 300 km/h, je takođe imao izgravirano 85 mph, a više na tu temu možete da pročitate ovde.

Političari u američkoj saveznoj državi Kaliforniji sada imaju jedan drugi način da zaustave brzu vožnju. Ne, ovaj put neće samo napisati određenu brojku na satu za brzinu, već će ugraditi sofver koji će sprečiti vašeg ljubimca da juri više od deset milja na sat (oko šesnaest kilometara na sat) preko dozvoljene brzine.

Na ovu ideju je došao senator po imenu Skot Vajner i predstavio je plan nazvan SAFER. Ova slova su skraćenica za „Speeding and Fatality Emergency Reduction on California Streets“ ili u prevodu „Smanjivanje brzine i smrtnih slučajeva na ulicama Kalifornije“.

Na ulicama ove savezne države Amerike je stradalo više od 4.400 osoba tokom 2022. godine, a ono šta Vajnera još više brine, jeste podatak da je broj smrtnih slučajeva skočio za 22% u periodu od 2019. do 2022. godine. Njegove ideje su uglavnom primljene sa oduševljenjem, pa tako on želi da proširi troate i pešačke prelaze, a na kamionima postavi bočne zaštite da pešaci ne bi završili pod točkovima kada kamion udari u njih.

Međutim, automobilski svet je poprilično iznenađen njegovom odlukom da svaki novi četvorotočkaš na putevima u Kaliforniji ima poseban softver koji bi automatski blokirao brzinu ukoliko je ona za spomenutih 10 mph/16 km/h preko ograničenja.

Kada znamo da čak i nabrži putevi u Kaliforniji imaju najveću dozvoljenu brzinu kretanja od 70 mph (112 km/h), to znači da čak i ukoliko posedujete Bugatti Chiron ili neki sličan skupoceni egzotični automobil ne biste bili u stanju da ga vozite brzinom većom od 128 km/h jer bi softver to blokirao.

Vajner kaže da se odlučio za ovu tačku u svom predlogu najviše zato što je 2020. godine napisano više od tri hiljade kazni vozačima koji su vozili brzinom većom od 160 km/h na javnim putevima, pa smatra da je došlo vreme da se stane na put bahatim vozačima.

Naravno, sve je ovo za sada samo ideja koja će morati da prođe kroz dosta odobrenja pre nego što postane zvanična norma. Ali, mi ćemo reći, podsetiti da gde ima dima, tu ima i vatre, a Kalifornija je poznata kao savezna država Amerike od koje mnogi zakoni kreću…

AutoRepublika

(2471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Brzina je retko kada pravi uzrok udesa, sve se vrti oko sposobnosti i karaktera vozaca i pesaka: neznanje, nemarnost, agresivnost, fizicka nesposobnost, itd. U Nemackoj nema generalnog ogranicenja brzine a na autoputu najveca opasnost preti – od sporih vozaca!!! Oni bezobzirno izadju iz kamionske kolone sa svojih stotinak km/h i preprece put coveku koji vozi 200 na sat. To su vrlo provokativne situacije u kojima cesto samo jos sreca moze da pomogne. Zakonodavac bi morao da se pozabavim sirim dijapazonom problema u saobracaju ali je po pravilu glup i hvata se za ono jedino sto zna – brzina.

Zoran

ako je to najveći problem u Nemačkoj, onda treba uvesti kolika je največa brzina u svakoj traci. ako kamioni idu oko 100, sledeća traka je do 150, a sledeća 200. upravo da se ne bi desilo to o čemu pišete.

Matija

Dobar predlog ali je zakonodavac za tako nesto suptilno suvise glup! Covek bi trebalo prvo da sedne za volan i da se godinu-dve bez prekida voza svim mogucim putevima i tek onda, kada nakupi iskustva, da zasilji plajvaz i napise zakone. Ovako, dodje ti covek koji je studirao pravo, nema pojma sta je to auto, ni put, ni fizika, ni sta je to covek i sedne da pise zakon! Obicno se brane recima „statistike pokazuju…“ ali statistike ne pokazuju dovoljan broj uzroka.

Yankee

California je eksperimentisala takvu ideju sredinom 1950-ih godina. Nije proslo bas najbolje…

comment image

Laki

👍👍

'79 DeVille

Bombasticna izjava, ali od toga nema ništa…

MRN

Desiti se neće.