1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kupi benzinca ili dizela a sledeći put imaš popust ako biraš električni
Kupi benzinca ili dizela a sledeći put imaš popust ako biraš električni
1

Kupi benzinca ili dizela a sledeći put imaš popust ako biraš električni

213
1
Podelite sa prijateljima:

Bavarski premijer, koji je nama postao poznat nakon javnog zalaganja za skoru zabranu prodaje vozila koja koriste motor s unutrašnjim sagorevanjem, Markus Zeder je izašao sa još jednim zanimljivim predlogom. Naime, on želi da se aktuelnim kupcima konvencionalnih automobila, onih pogonjenih sagorevanjem nafte ili benzina, obeća i dodeli kupon za popust, koji bi bio iskorišćen za par godina, odnosno prilikom kupovine novog, električnog automobila.

Pedesettrogodišnji premijer Bavarske, koji je ujedno i šef partije CSU Markus Zeder je ponovo podigao svoj glas u cilju odobrenja poreskih olakšica, a pride želi i da ubrza taj proces: „Apsolutno sam siguran da nam je potreban impuls za sprovođenje poreske reforme pre nego što se održe savezni izbori,“ rekao je on u razgovoru s novinarima Handelsblatta. „Neophodna nam je korekcija fiskalne regulative i zahvaljući novom korona virusu, a novodefinisana poreska politika bi dala nova krila našoj ekonomiji.“

Konkretno, Zeder se založio da se porez na dobit preduzeća svede na nivo od 25% (u Srbiji je ta stopa 15%), a dodatno je insistirao i na nižim poreskim opterećenjima za energente. Međutim on se ne zalaža za produženje vremenskog perioda u kom bi važila niža stopa poreza na dodatu vrednost: „Opredelili smo se za vremenski okvir s tim u vezi, i on ostaje u primeni,“ izjavio je on.

Povrh toga, Zeder je obnovio svoj zahtev za odobrenje podsticaja pri kupovini automobila. Ono što nas najviše zanima, odnosi se na poziv da se uvede neka kategorija „vaučera za obnovu voznog parka“, koji bi važio, ne samo za elektrifikovane, već i za konvencionalne automobile.

„Moramo da podržimo automobilsku industriju u trenucima kada se bori da osvoji nove tehnologije. To možemo da postignemo uvođenjem neke forme transformacionih vaučera. Svako ko sada pazari moderan automobil koji koristi SUS motor, na taj način doprinoseći smanjenju nivoa štetnih emisija jedinjenja CO2, dobio bi kupon kojim bi mu bila omogućena beneficirana kupovina elektromobila na rok od tri do pet godina“, pojasnio je svoje stavove Zeder.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Moraju oni da podstaknu i prodaju vozila sa SUS motorima ili „neće da valja“ …