1. Home
  2. Zelene strane
  3. Osam evropskih država sabotira uvođenje standarda Euro 7
Osam evropskih država sabotira uvođenje standarda Euro 7
3

Osam evropskih država sabotira uvođenje standarda Euro 7

443
3
Podelite sa prijateljima:

Pomenute države su iznele stav koji nameće ideju da strožiji limiti u pogledu zagađivača mogu dovesti do preusmeravanja kritično važnih ulaganja neophodnih da bi se dostigao cilj Evropske unije, a koji se tiče efektivne zabrane prodaje konvencionalnih automobila nakon 2035. godine. U tu grupu zemalja spadaju i Francuska i Italija, Češka i Slovačka Republika, Bugarska, Mađarska i Rumunija.

Sve one žele da se ukine najavaljena implementacija standarda Euro 7, navodeći da je on preambiciozan i neraelan da bi mogao biti dostignut od strane proizvođača automobila. Vlade ovih država navode da bi uvođenje rigidnijih ograničenja za emisije azotnih-oksida i ugljen-monoksida moglo usporiti i onemogućiti ostvarenje cilja koji se ogleda u zabrani motora SUS od 2035. godine.

U zajednički potpisanom dokumentu, koji je poslat drugim članicama EU, osam zemalja je reklo da bi delovi standarda Euro 7, a koji pokrivaju ograničenja emisija izduvnih gasova trebalo u potpunosti da budu ukinuti.

„Protivimo se uvođenju bilo kakvih novih emisionih pravila (uključujući nove testne zahteve ili nove emisione limite) za automobile i kombije,“ navode nadležni u tim zemljama u dokumentu o kom pričamo, a koji je postao javan usred rastućih signala da su zemlje Evropske Unije dostigle tačku prezasićenosti ekološkom regulativom, osmišljenom da omogući dostizanje ugljenične neutralnosti do 2050. godine.

Regulativa Euro 7 predviđa pooštravanje pravila o zagađivačima koji nisu CO2, kao što su na primer ugljen-monoksid i azotni-oksidi. Takođe su tretirani i zagađivači u vidu čestica koje nastaju habanjem guma i kočnih pločica i diskova.

Suzbijanje emisija koje generišu automobili je bilo posebno izazovno. Pravila EU osmišljena u cilju zabrane motora s unutrašnjim sagorevanjem u novim automobilima od 2035. godine, kasne nedeljama nakon što su u poslednjem trenutku priču usporili Nemci, sve u želji da u okvir uvedu sintetička goriva. Tranzicija ka električnom pogonu je dovela i do brige o eventualnom gubitku velikog broja radnih mesta na Starom kontinentu.

Iako je nemački ministar saobraćaja Volker Vizing ranije izneo rezervisanost u odnosu na uvođenje standarda Euro 7, ta država nije potpisala dokument o kom smo maločas pisali.

Inače, pravila objedinjena kroz set dokumenata zvanih Euro 7 donosi pravila i standarde za poslednju generaciju motora s unutrašnjim sagorevanjem i trebalo bi da stupi na snagu prvog dana jula 2025. godine. Pomenute zemlje navode da je to prerano i da bi trebalo uračunati i tri godine nekakvog prelaznog perioda, a koji bi počeo da teče nakon usvajanja paketa mera.

Trenutno se vode pregovori između skupština i zemalja članova EU, kako bi se iskristalisale pozicije evropske i nacionalnih vlasti, a sve da bi razgovori dve strane mogli započeti.

Stav koji je u liniji s pismom osam zemalja, podržao je i šef Stellantisa Karlos Tavarez, tvrdeći da bi novo zatezanje limita štetnih emisija donelo nepotreban tereta automobilskoj industriji i da bi usporilo proces elektrifikacije. Podržao ga je i predsednik Francuske, izražavajući pritom želju da se pauzira progres u zaoštravanju ekološke regulative EU.

AutoRepublika

(443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudno mi je da se Nemačka nije priključila ovoj grupi zemalja.

s mile

oće nego štaće ;-), samo malo pustaju druge u prvi plan

Kitittelj

Navukli ih sto se kaze 🙂