1. Home
  2. Zelene strane
  3. Prvi vodonični autobusi služe u javnom prevozu francuskog grada Po
Prvi vodonični autobusi služe u javnom prevozu francuskog grada Po
0

Prvi vodonični autobusi služe u javnom prevozu francuskog grada Po

245
0
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da ne postoji proizvod čiji naziv je više neusklađen s jednostavnošću sopstvenog dizajna od vodoničnog autobusa koji je ovih dana stavljen u upotrebu u francuskom gradu Po. Atraktivni transporter „žive sile u civilu“ je poneo naziv ExquiCity18 Fuel Cell. 

Prvi svetski vodonični autobus koji je ušao u funkciju javnog prevoza poseduje futuristički dizajn. Uvodnih osam primeraka vozila koja po svom izgledu više asociraju na tramvaje nego na autobuse što zaista jesu, sada saobraćaju na novoj liniji, osmišljenoj baš za FCEV transportere.

Linija na kojoj saobraćaju napredni autobusi je duga šest kilometara. Čak 85% trase, koja se prostire od tačke u južnom delu grada gde je locirana železnička stanica do zadnje stanice u severnom delu mesta, tik uz bolnički kompleks, pokrivena je takozvanom žutom trakom gde sredstva javnog prevoza imaju apsolutni prioritet, čak i na svim raskrsnicama.

Zahvaljujući ovoj činjenici, vodoničnim autobusima će biti dovoljno svega sedamnaest minuta do obiđu celu deonicu, čak i u doba saobraćaja najvišeg intenziteta, odnosno u špicevima.

Autobuse proizvodi belgijska kompanija Van Hool, dok vodonične ćelije isporučuje snabdevač iz Kanade, firma Ballard. U vozilo dugo 18 metara staje najviše 125 putnika. Uz jedno punjenje rezervoara komprimovanim vodonikom, grdosija može da prevali i više od 300 kilometara.

Prema navodima zvaničnika iz gradske administracije, novi autobus na liniji troši 174 kilograma vodonika, ali nije navedeno na kojoj distanci se ostvaruje ta potrošnja. Kako bi autobusi ostali poptuno ekološki prihvatljiv vid transporta, neophodan vodonik je dobijen korišćenjem ekskluzivno obnovljivih izvora energije.

Za ovu namenu je izrađena posebna stanica za dopunu vodonikom u kojoj se tokom noći može “natočiti” od 174 do 268 kilograma vodonika. Treba napomenuti da se na stanici koristi solarna energija.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments